Silnik bierze olej - Hyundai Accent

01 Gru 2008, 00:29

Witam, posiadam hyundaia accenta 96rok silnik 1,5 12v 90km przebieg 170tys km, auto jak je kupiłem już brało olej (dodam , że jeżdze na castrolu magnateku 10w/40) w granicach 0,5-0,7 na 1000kmdokładnie nie jestem w stanie zmierzyć , gdyż nie dopuszczam do stanu min. i moje pytanie brzmi: czego to jest wina? (dodam , że auto ma kopa jak na ten silnik przystało sprawdzałem z takimi co oleju nie biorą i jedzie tak samo) , wiem , że jedną z opcji są uszczelniacze na zaworach ale czy zużycie oleju byłoby tak wysokie?? silnik jest suchy tzn. zero wycieków ,
papa
Początkujący

• 01 Gru 2008, 19:06

Twoje rozumowanie jest jak najbardziej trafne .Wymień uszczelniacze a zobaczysz duza zmiane w zużyciu oleju Druga sprawa to szczelność tłok cylinder, ale sądząc po przebiegu to nie dużo.
    stefan215
    Początkujący
    Awatar użytkownika

01 Gru 2008, 20:14

Zużycie oleju nie jest jeszcze takie straszliwe :) Póki co nie masz się czym martwić chyba że denerwuje Cię to dolewanie oleju.

Na początek sprawdz plyn chlodzący bo moze pekla uszczelka pod głowicą i olej idzie do układu chłodzącego-choc jest to mało możliwe. Jak dymi? Niebieski dymek widać? Smoli przy przygazówce?(wykluczam-silnik byłby już dojechany :lol: )
    Sprawdz cisnienie na cylindrze monometrem.

Mogą być także walnięte pierścienie olejowe-w wyniku przegrzania.
    Szczęscie ucieka szukam go wiecznie bańki mydlane puszczam na wietrze...
    tommy66692
    Nowicjusz

Miejscowość: Lubelskie

01 Gru 2008, 20:54

Według danych producentów silnik moze "zużyć" nawet do 1L na 1kkm, i do tego poziomu nie trzeba sie martwić ze coś jest nie tak, szczególnie tak duze zużycie oleju występuje jak robi sie krótkie trasy po kilka kilometrów. Oczywiście posprawdzaj to co pisze tommy b to też moze byc przyczyna.
    zbychu57
    Aktywny

Miejscowość: Białystok

02 Gru 2008, 01:01

tommy66692 napisał(a):Zużycie oleju nie jest jeszcze takie straszliwe :) Póki co nie masz się czym martwić chyba że denerwuje Cię to dolewanie oleju.

Na początek sprawdz plyn chlodzący bo moze pekla uszczelka pod głowicą i olej idzie do układu chłodzącego-choc jest to mało możliwe. Jak dymi? Niebieski dymek widać? Smoli przy przygazówce?(wykluczam-silnik byłby już dojechany :lol: )
    .

Powiem tak denerwować mnie to nie denerwuje , może dlatego że aż tak dużo kilometrów nie robie. Co do dymienia to podczas jazdy czy postoju nie dymi, ale jak ostatnio zmieniałem płyn chłodniczy to chodził dość długo w garażu na wolnych obr. i jak po tym długim czasie chodzenia na luzie mu przegazowałem to troche zadymił nie było to niewiadomo co , ale szło zaobserwować niebieski dymek.Płyn chłodniczy ok żadnych oczek
    kiślu oleju czy innych niepokojacych rzeczy.
    Jak macie jakieś pomysły co jeszcze może byc przyczyną sądząc po objawach to piszcie.
    papa
    Początkujący

02 Gru 2008, 21:16

byłem dziś na sprawdzeniu ciśnienia na cylindrach i wyniki mnie troche zaskoczyły 1)12,5 2)8,5 3)8,5 4)9
    papa
    Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
      Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
      W jakich butach najlepiej prowadzić samochód?
      Niejeden kierowca myśląc o bezpieczeństwie jazdy i zachowaniu ostrożności na drodze, pomija dobór odpowiedniego obuwia. Tymczasem wsiadając za kierownicę w butach na koturnie, wysokim obcasie czy w klapkach, może doprowadzić ...

03 Gru 2008, 15:47

Cisnienie znacznie poniżej 10 bar lub 15-20% niższe od nominalnego wskazuje usterke. Pierścienie, uszczelniacze, gładź cylindrowa itd. Przyjmuje sie tez chyba różnicę cisnień między cylindrami powyżej 30% jako wskazującą zużycie silnika ale nie jestem pewien.
    Pozdro.
    Tuningowi diesli - NIE
    arek_89
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Małopolska

03 Gru 2008, 17:48

papa napisał(a):byłem dziś na sprawdzeniu ciśnienia na cylindrach i wyniki mnie troche zaskoczyły 1)12,5 2)8,5 3)8,5 4)9

Moim zdaniem silnik już nie jest w dobrym stanie. Pierscienie raczej już nie spełniają swojego zadania...
    Szczęscie ucieka szukam go wiecznie bańki mydlane puszczam na wietrze...
    tommy66692
    Nowicjusz

Miejscowość: Lubelskie