Silnik diesel w maluchu

24 Lut 2009, 20:53

witam chciałbym zamontować w maluchu silnik diesel jaki by pasował i żeby był tani
michald-11
Nowicjusz

24 Lut 2009, 23:11

ale jaja
chyba ten potęrzny 650 ccm silniczek benzynowy jest wystarczająco oszczędny
po co sie bawic w wkładanie tam diesla
bezsensu
siwy
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jarosław

27 Lut 2009, 16:58

kiedyś, okres kartkowej benzyny, jeździłem 650-tą mieszając 50/50 ropy i benzyny. trzeba jednak zapłon zaopatrzyć we wzmacniacz wysokiego napięcia i układ elektroniczny sterujący zapłonem w zależności od temperatury silnika. auto jeździło, tankowało się bez kolejki, ale koszt tego rozwiązania nie był mały. jak się upierasz przy dieslu to poszykaj całą niewielką jednostkę i ją wrzuć do malucha
pozdr
friluś1
Zaawansowany

Miejscowość: wrocław
Auto: LR Freelander
Silnik: td4 112kM
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

27 Lut 2009, 18:03

Z szukaniem małego diesla będzie niemały problem, bo starsze jednostki były duże, a nowsze i małe są drogie :P
Ostrożność nie jest tchórzostwem.
Lekkomyślność nie jest bohaterstwem.
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Świętochłowice

27 Lut 2009, 19:31

a moglibyście mi dokładnie opisać co tzeba zrobić żeby mozna było wlac ropy
michald-11
Nowicjusz

27 Lut 2009, 20:46

ale po co ci diesel w kaszlaku?
siwy
Zaawansowany
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak przygotować samochód do wiosny?
    Dokładne umycie samochodu po zimie to nie tylko kwestia estetyki – można w ten sposób ochronić samochód przed postępowaniem korozji. Oprócz tego regularne mycie auta, zwłaszcza szyb, lusterek i ...

27 Lut 2009, 21:06

bo po benzyne tzeba jeżdzić na stacje a rope mam w domu 2000litrów nowiec leje kiedy chce
michald-11
Nowicjusz

27 Lut 2009, 23:57

aaa
siwy
Zaawansowany
Awatar użytkownika

28 Lut 2009, 22:06

nie wiem jak tam maluch nie lałem nigdy ropy ale jak wsk pociagnie na ropie to moze i maluch pojdzie xd wkońcu co polskie to polskie xD
matttias1234
Zaawansowany

Miejscowość: Dolnyśląsk

03 Mar 2009, 00:03

Kolego matttias1234 pamiętaj że wsk to dwusuw i inaczej reaguje na ropę niż czterosuw .
Co do malucha to wiem że daihatsu w modelu charade stosowało małego litrowego diesla , niestety nie wiem jak z ceną i dostępnością tych silników w Polsce , ale wiem natomiast o dieslu z citroena ax o pojemności 1.4 . Silnik ten jest nie duży i tani . Spora dostępność części i silniczek jest niezawodny.
Nie zmienisz dróg zmień samochód.
tarzanpz
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Garwolin