Silnik gaśnie/słabnie samoczynnie.

23 Wrz 2016, 20:36

Witam! Dziś przydarzyła mi się kilkukrotnie ta sama sytuacja. Pierwszy raz ruszając na światłach, samochód przydusiło i zgasł. Próby ponownego odpalenia nie powiodły się. Rozrusznik kręcił ale bez rezultatu. Otwarłem maskę, poruszałem klemami, kablami i po tym znów odpalił bez problemowo. (Zauważyłem że miałem poluzowaną kleme - to po powrocie do domu ją dokręciłem) Kilkanaście minut po powrocie, znów musiałem gdzieś jechać, przejechałem może 1.5 km i w trakcie jazdy silnik totalnie osłabł (Był odpalony i nie zgasł samoczynnie ale traciłem prędkość, tak jakby puścił z gazu) Próbowałem go podratować redukcją biegów do 2 i na kilka sekund złapał obroty i tyle. Po tym zgasł i to samo co wcześniej, poruszanie kablami pomogło i odpalił bez problemu. Następnie przeczyściłem klemy papierem ściernym, dokręciłem i przy "testowej" jeździe ta sama historia, tym razem na drodze brukowanej (Od wstrząsów?) Finalnie po tych sytuacjach zrobiłem jeszcze ok. 40 km i nic się w tym czasie nie działo... Co może być przyczyną? Proszę o pomoc. Istnieje możliwość że jakieś felerne paliwo, chciało się przepalić i po tych akcjach już pobierało normalnie? Samochód Seat Ibiza 1.9 SDI. 65km.
PilarUS
Nowicjusz

Przebieg/rok: 17tys. km
Auto: Seat Ibiza II FL
Silnik: 1.9 SDI
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

24 Wrz 2016, 16:04

Zacznij od sprawdzenia przewodu zasilającego elektromagnes stopu na pompie wtryskowej.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Isolde Holderied - Alpejska Błyskawica z Toyoty
    Isolde Holderied to jedna z najbardziej utytułowanych zawodniczek rajdowych świata. Uznawano ją nawet za następczynię legendarnej Michele Mouton. Startowała samochodami wielu marek, jednak największe sukcesy w rajdach WRC ...