Silnik HDI

18 Cze 2009, 19:17

Cześć
Jakie są wasze opinie o tym silniku , czy jest bardziej awaryjny od zwykłego diesla ?
zibijez
Nowicjusz

Miejscowość: Olsztynek

18 Cze 2009, 23:13

Ponoć francuskie jednostki HDI nie są zbyt udanymi jednostkami, lecz najważniejsze jest to jak poprzedni właściciel dbał o auto(jeśli masz zamiar kupić używkę).Znajomi śmigają cytrynami 1.6 HDI 2.0 HDI i z tego co widzę to przez kilka ostatnich lat nie mieli żadnych usterek.Ja bym kupił takie HDI bo jak się dba to i 500 tyś km nie jest straszne.
motorro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ziemia Lubuska/Dolny Śląsk

19 Cze 2009, 14:00

Mam berlingo z silnikiem 1,6 HDI. Ładnie się zbiera, przekroczenie wszelkich sugerowanych przez kodeks drogowy prędkości nie jest żadnym problemem. Silnik jest przy tym oszczędny, przy prędkości przelotowej rzędu 100 km/h pali niecałe 6 litrów na setkę. Bardzo podoba mi się sposób w jaki ten silnik oddaje moc (czy też moment obrotowy). Awarii póki co (tfu, tfu) nie miałem, ale z tego co wiem od znajomego użytkownika auta z takim silnikiem zdarzają się problemy z kołem dwumasowym (czyli tłumikiem drgań skrętnych) - podobno nie jest to zbyt trwały element. Koszt naprawy uzależniony jest od rocznika - nie znam szczegółów, ale w zależności od rocznika element ten znajduje się w kole zamachowym lub w kole pasowym na wyjściu wału korbowego z silnika.
KIA Sportage 2,0 DOHC Custom
:mrgreen:
KIłA? To się podobno da wyleczyć...
:mrgreen:
leon zet
Vany | SUVy
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wyszków i okolice

20 Cze 2009, 13:31

Świetne silniki bardzo dynamiczne i elastyczne. Mało palą i są w miarę bezawaryjne nowe roczniki są na łańcuchach wymiana rozrządu co 240 tyś czyli i sporo kaski w kieszeni. Trzeba uważać na turbo ale to dotyczy wszystkich torbosprężarek czyli trzeba o nie dbać.
Opel Monterey 3,1TDI z 1996 r.
SLY
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: świętokrzyskie
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Pierwszy kabriolet Volkswagena stworzony na bazie SUV-a
    W ramach wielkiej ofensywy nowych modeli Volkswagen wprowadzi na rynek swój pierwszy kabriolet na bazie auta typu SUV – T-Roc cabrio. Jego produkcja rozpocznie się w pierwszym półroczu 2020 roku w Osnabrück. ...