Silnik klapy kolektora ssącego V157

11 Gru 2011, 11:58

Witam wszystkich,

Kupiłem kilka miesięcy temu używanego Toledo III z 2005r., silnik 2.0 Tdi.

Wyskoczył niedawno błąd silnika, po sprawdzeniu w ASO to
"19559 P3103 000
Silnik klapy kolektora ssącego v157
uszkodzony"

ASO zapisało mi numer części do wymiany 038128063L, przy czyn wspomnieli, że to cały kolektor z ERG i koszt to ok. 1500zł (za element). Numer części wskazuje jednak na przepustnicę, o niebo tańszą. Tylko, że samodzielny zakup nietrafionego elementu zwiększy tylko ogólny koszt zabawy.
A żeby było ciekawej, to ASO samo nie jest przekonane do własnej diagnozy i też twierdzi, że może to być jednak przepustnica

Próbowałem uzyskać drugą diagnozę w innym szczecińskim warsztacie Seata (na zielonogórskiej), ale oni wypięli się na mnie i nawet nie chcą sprawdzić, bo podobno "jak ASO tak twierdzi, że trzeba wymieniać, to oni mają rację i my tego nie będziemy sprawdzać". Jeśli mają takie podejście do wszystkich to życzę im ustąpienia miejsca komuś, kto się zna i jednak obsługuje klientów.

Czy jest ktoś, kto z czymś takim się spotkał i ew. u kogo w Szczecinie i okolicach mógłbym to zrobić?
Wiem, że powyższy problem dotyczy też innych marek (VW, Audi i Skoda), a to ze względu na ten sam silnik. Na ich forach nie znalazłem jednak podpowiedzi.

Pozdrawiam,
Michał
avadon1
Obserwowany

Prawo jazdy: 16 05 2011
Auto: Seat Toledo III 2.0 Tdi

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...