Silnik przyszłości: 270 KM z 1,5 litra!

26 Lut 2009, 14:39

witam chciałbym was zapytać co myślicie o nowych silnikach Peugeota ? zaprasza do artykułu [link do Onet wygasł]

ja jestem tylko ciekaw jaka będzie żywotność takich silników - bo bardzo cieszy mnie fakt, że z małej pojemności francuzi potrafią wykrzesać b. dużo mocy i niesamowity moment obrotowy ! tylko właśnie "wytrzymałość" no i nie chce mi się wierzyć w to spalanie rzędu 6 L./100k,m
Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców - Colin McRae
adam-and1
Aktywny

Miejscowość: Katowice
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: szukam igły ;-)
Paliwo: Benzyna

26 Lut 2009, 15:28

Te 6 Litrow to spali pewnie na autostradzie przy 80km/h na tempomacie, a przy mocniejszym traktowaniu to z dwa razy tyle.
Co do trwalosci to nie wiem czego sie spodziewać po silniku od MCE-5.
Podobno dlugo pracowali nad tym silnikiem o zmienionym stopniu sprezania, wiec chyba wszystkie wady wyelminowali... :shock: :D
marcin94
Aktywny

Auto: E60 530d M-Sport
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

28 Lut 2009, 18:22

Takie liczby to czysty marketing...
Cudów nie ma, nie idzie osiągnąć mocy 270KM z 6l paliwa, silniki spalinowe nie osiągają takiej sprawności. Więc to będzie "albo - albo". Wg mnie te 6l to czysta teoria, w praktyce nie wydaje mi się, żeby ktoś w normalnej eksploatacji osiągnął takie spalanie.
Goccolo
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa/Przysucha

01 Mar 2009, 11:39

Jeżeli w tych silnikach będzie turbo....
Co do spalania - weźcie pod uwagę warunki,w jakich producent danego samochodu sprawdza ilość spalanego paliwa.Nigdy nie jest tak,że samochód w czasie jazdy spala tyle paliwa ile podaje producent.Zawsze jest to więcej o nawet 3-4 litry.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

01 Mar 2009, 20:37

z tego co czytalem to testy jesli chodzi o spalanie sa robione w odpowiednich warunkach, opony sa napompowane duzo powyzej wartosci zalecanej by zmniejszyc opory toczenia, wylaczone sa wszelkie zbedne urzadzenia pobierajace energie elektryczna, a pojazd jedzie praktycznie na najnizszych obrotach... moze dlatego uzyskali takie spalanie... poza tym peugeot "ma przedstawic" wiec nie wiemy czy to sa suche wyliczenia czy dane poparte jakze oszukanymi testami... poza tym te 6 litrow spalania... nie zostalo okreslone w jakim samochodzie to zostalo uzyskane...
cayman9
Początkujący

01 Mar 2009, 21:07

Warunki,w jakich są robione testy samochodu pod względem spalania jak i mocy,prędkości są robione na hamowni.Samochód jest wówczas niczym nie obciązony - w środku nie ma żadnego bagażu - nawet lewarka;jest bez kierowcy;koła są napompowane takim ciśniem jak zaleca producent przy najmniejszym obciązeniu,silnik pracuje na 5 biegu przy 2,5 tyś obr/min i "jedzie' po prostej(nie są uwzględnone żadne zakręty,na których np. jest potrzeba zmienić bieg,skrzyżowania ani wzniesiena,co ma znaczenie podczas normalnej eksploatacji samochodu.Wyłączone są też wszystkie odbiorniki(radio,światła,dmuchawa itd,co również podczas jazdy zwiększa zużycie paliwa.Poprostu testy te są prowadzone w warunkach jałowych.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

01 Mar 2009, 21:40

A mi się zabardzo nie podoba to, że robią co raz mniejsze pojemności w stosunku do mocy. Powinni wyciągać jak największe moce z 2.0, a nie tak jak zrobił to teraz Opel z 1.6 180KM.
Endrju
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 449
Miejscowość: Poznań

02 Mar 2009, 09:29

To jest teraz taki kierunek obrany przez producentów, a wymuszony coraz wyższymi cenami ropy i ogólnymi cięciami kosztów. Też bym chciał mieć 4.0 V8 ;), ale koszty utrzymania (i zakupu) takiego silnika są po prostu zbyt wysokie. Na dłuższą metę rozwijanie silników o małych pojemnościach przynosi dużo większe korzyści.
Kto wie, może w przyszłości silniki powyżej 2.0 dostępne będą tylko w limuzynach, autach sportowych i dużych SUVach...
Goccolo
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa/Przysucha

07 Mar 2009, 11:07

Tyle że Mazda juz dawno montuje silnik Wankla 1.3 231KM.
BMW- Biała Może Więcej
zbychu57
Aktywny

Miejscowość: Białystok

07 Mar 2009, 14:15

zbychu57 napisał(a):Tyle że Mazda juz dawno montuje silnik Wankla 1.3 231KM.

Gdzie to przeczytałeś?

RX-8 ma albo 141 albo 170KM.
Endrju
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 449
Miejscowość: Poznań

07 Mar 2009, 17:01

Wersja Revolution ma 231km :]
marcin94
Aktywny

Auto: E60 530d M-Sport
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2005

07 Mar 2009, 17:18

mazda juz dawno ma silnik 1300 o mocy 230-250km
bols
Nowicjusz

07 Mar 2009, 19:59

Endrju napisał(a):
zbychu57 napisał(a):Tyle że Mazda juz dawno montuje silnik Wankla 1.3 231KM.

Gdzie to przeczytałeś?

RX-8 ma albo 141 albo 170KM.

http://www.moto-portal.pl/glowna/Techni ... /RX_8/4879
Tu przeczytałem, sam nie mogłem uwierzyć jak mi kolega powidział że seryjnie w Rx-8 jest motor 1.3 230KM, :)
BMW- Biała Może Więcej
zbychu57
Aktywny

07 Mar 2009, 22:44

Kurde, wiedza niektórych mnie poprostu przeraża. Jak można porównywac silnik Wankla do zwykłego silnika. Są to silniki, stosowane bardzo zadko, ze wzgledu na ich budowe i trwałość. Jest to silnik dzięki, w którym tłok obraca się wewnątrz cylindra.
MajkPZM
Zaawansowany

Miejscowość: Kraków

08 Mar 2009, 08:48

MajkPZM napisał(a):Kurde, wiedza niektórych mnie poprostu przeraża. Jak można porównywac silnik Wankla do zwykłego silnika. Są to silniki, stosowane bardzo zadko, ze wzgledu na ich budowe i trwałość. Jest to silnik dzięki, w którym tłok obraca się wewnątrz cylindra.

Wiem na jakiej zasadzie działa silnik Wankla, a podałem go jako przykład by pokazać że Peugeot nie będzie pionierem w montowaniu seryjnie silników z duża mocą z małej pojemności.
Nie wiem gdzie Ty widzisz jakiekolwiek porównanie konstrukcji tych dwóch silników?
BMW- Biała Może Więcej
zbychu57
Aktywny