Silnik sie nie dogrzewa do odpowiedniej temp

07 Sty 2009, 15:40

w silniku benzynowym ja najkeij pozycji powinna stać wskazówka od temp chodnicy? na 1/2? u mnie jest na 1/3 i nigdy sie dalej nie wychyla
auto jest niedogrzane, jaki powód
ogrzewanie niewiem czy dobrze grzeje ale jezdzę w kurtce bo przyjemnie robi sie dopiero po ok 5km a na początku to dmucha letnim powietrzem, nawet jak sie nagrzeje to powietrze nei jest gorące tylko ciepłe :shock:
moim zdaniem auto słabo grzeje ale pewności niemam
zauważyłem także ze pali 20% wiecej niz powinno
słyszalem ze zimą sie powinno wstawiac tekturę przed chłdnicę zeby ją zastawic prawda?
piotrauto
Stały forumowicz

• 07 Sty 2009, 16:04

Poprostu pewnie masz nieszczelny termostat, a wtedy silnik słabo sie grzeje i niedogrzewa sie, a tym bardziej tej temperatury nie trzyma. Mialem taki sam problem, wymienilem termostat i silnik szybko lapie temperature i ja trzyma. Spalanie masz większe dlatego, że wlasnie silnik jest slabo rozgrzany i wtedy na zimnym silniku podawane jest paliwo z wiekszej ilosci.
    Na ten czas możesz "oszukać" i włożyc ta tekturę, ale nie zakrywaj w calosci wlotu powietrza. Jeśli zakryjesz ok polowy powinno byc lepiej, ale sam polecam wymiane termostatu. Więcej niech dopowiedza specjalisci.
    premier00
    Początkujący

07 Sty 2009, 19:06

dodam ze silnik na pewno nie pracuje na ssaniu bo obroty jak sie rozgrzeje ma nawet niższe niz powinien miec wg instrukcji
    powinien miec ok 800 obrotów a ma ok 500 obrotów na jałowym
    na ssaniu zaraz po odpaleniu ma ok 1000-1100 obrotów
    piotrauto
    Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
      Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...