REKLAMA
Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
a d..a tam i nie ma nic wspólnego z intercooleremstasiowski121 napisał(a):Po pierwsze to wujek google.pl nie gryzie.
Ale skoro już piszesz to odpowiem.
TD - czyli silnik diesla z turbo.
TDI - czyli j/w. + intercooler
pocieszny napisał(a):a d..a tam i nie ma nic wspólnego z intercooleremstasiowski121 napisał(a):Po pierwsze to wujek google.pl nie gryzie.
Ale skoro już piszesz to odpowiem.
TD - czyli silnik diesla z turbo.
TDI - czyli j/w. + intercooler
TD- silnik wysokoprężny doładowani ze wstępną komorą spalania (lub komorą wirową)
TDI- Silnik wysokoprężny doładowany z bezpośrednim wtryskiem
obydwa mogą występować z intercoolerem (chłodnicą powietrza doładowanego) jak i bez
dla przykłądu jeszcze masz SD i SDI czyli
SD- wolnossący wysokoprężny ze wstępną komorą spalania (lub wirową)
SDI- analogicznie jak wyżej
halsky11 napisał(a):TD- Turbo Diesel czyli diesel z turbiną bez dodatkowych finezyjnych dodatkow ktore dopisales
TDI- Turbo Diesel Intercooled - diesel z turbiną i intercoolerem czyli chlodnica powietrza rozgrzanego wirujaca turbina
SD- oznacza zwykly diesel wolnossacy
SDI- Suction Diesel Injection , wolnossacy diesel z wtryskiem jednopunktowym
halsky11 napisał(a):SD- oznacza zwykly diesel wolnossacy
SDI- Suction Diesel Injection , wolnossacy diesel z wtryskiem jednopunktowym
ja wiem że nie jest to samo, wiem czym się różni, jaka jest różnica w wykorzystaniu procentowym obu silników, tylko w twoim opiście (wytłumaczeniu) nie ma zawartej różnicy między SD i SDI czyli tej wstępnej komory spalania, i jest błąd bo większość silników SDI ma wtrysk wielopunktowy, posiadają też czasem pompowtryskiwacze co też jestnie jest wtryskiem jednopunktowym, SD miały monowtryskhalsky11 napisał(a):pocieszny- SD i SDI to niejest to samo, a nauka na rozkladaniu silnikow to nawet nie 10% wiedzy teoretycznej ktora nabywa sie najpierw zanim rozlozysz silnik a nie odwrotnie...
z 2000 roku miałeś TDI bo wstępna komora spalania w VW skończyla się w roku 94 a w tym roczniku intercooler to rzecz jak najbardziej normalna, VW nie oznacza intercooleta w swoich jednostkach napędowychSeven napisał(a):No tak tylko autor postu nie powiedział czy chodzi o silniki własnie z golfów III, starszych passatów czy audi 80. Ja mówiłem o silnikach nowszej generacji a wiem o co chodzi bo miałem VW Bore z 2000r. ze 110 konnym silnikiem TDi i intelcooler był.