Silnik wariuje

12 Wrz 2021, 16:55

Witam
Otóż ostatnio w moim aucie występuje taki problem auto wydaje dźwięk jak stary traktor a silnik wibruje jak miałby zaraz wyskoczyć z auta
Zaczyna mrugać kontrola check
Podejrzewałem coś z cewką bądź kablami wcześniej byłby wymieniane świece więc pomyślałem że może mechanik coś uszkodził więc odstawiłem samochód z powrotem. Mechanik stwierdził uszkodzone wtryski wymienił całą listę wybuliłem 600 zł wibracje na dwa tygodnie ustały ale praca samochodu nadal mnie nie satysfakcjonowała
Czasem przy ruszaniu zaczynało wibrować i szaleć obroty ale pomyślałem że tak musi być. A teraz nie jestem w stanie jechać. Dziś jadąc do pracy w połowie drogi zaczęła mrugać kontrolka check i znów ten dźwięk jak w traktorze lewdo rozpędziłem się do 50 samochód zaczyna lepiej działać tylko kiedy zdejmuję nogę z gazu kiedy dodaje gazu auto znów szaleje.
Cóż może być problemem może ktoś spotkał się z czymś takim?
Samochód Skoda Fabia 1 benzyna+gaz
I problem występuje na gazie jak i samej benzynie
Pozdrawiam
Kierowca234
Nowicjusz

12 Wrz 2021, 18:16

W pierwszej kolejności szukałbym winowajcy w czujnikach, np. położenia wału. Później układ zapłonowy i dolotowy.

Skoro wariuje zarówno na benzynie jak i na LPG, to na cholerę wymieniałeś wtryski od benzyny? :roll: Zmień mechanika.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

12 Wrz 2021, 19:04

A ja, jako że nie jestem zwolennikiem napraw metodą prób i błędów, w pierwszej kolejności sprawdziłbym, jaki błąd się pokazał. Myślę, że od tego należy zacząć, żeby nie szukać w ciemno. Przyczyn takiego zachowania silnika może być całe mnóstwo.
Migająca kontrolka silnika oznacza problem z układem wydechowym, a konkretnie z emisją spalin. Przyczyna może leżeć w układzie zapłonowym jak i równiez wydechowym czy zasilania paliwem bądź powietrzem. Możliwości jest całe mnóstwo jak pisałem.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

12 Wrz 2021, 20:11

Kierowca234 napisał(a):Samochód Skoda Fabia 1 benzyna+gaz
Heh ......rzeczywiście wyczerpująca informacja na temat pacjenta , Błędy ze sterownika
silnika odczytaj . Napisz jaki motor . Kod silnika .?
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi

12 Wrz 2021, 20:30

Nie wracaj do tego mechanika, bo tylko chce zarobić. Najpierw sczytaj błąd, ale podejrzewam problem z zapłonem. Silnik pewnie 1.4 16v?
Gość114260

13 Wrz 2021, 12:06

quel napisał(a):Silnik pewnie 1.4 16v?
A może 1.2 gdzie wypalają się zawory
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...

14 Wrz 2021, 21:23

Wali mnie to, że masz ten silnik a ja go hejtuje, nie zaczynaj, bo na przepychanki szkoda tracić czasu.

1.2 też lipka
Gość114260