Skaczące obroty! - renault laguna II

07 Cze 2008, 21:22

Witam.
Podczas jazdy samochodem (renault laguna II) w pewnym momencie obroty silnika rosną do 30000, silnik pracuje nierówno. Pedał gazu w ogóle nie reaguje. Ponadto zapala się lampka na pulpicie oznaczająca awarie elektryczna lub elektroniczna. Wtedy gasiłem samochód i odpalałem go ponownie i bylo ok. Lecz dzisiaj musiałem odłączyć i ponownie podłączyć akumulator. Wtedy kontrolka zgasła i obroty silnia wróciły do normy. Dzieje się to coraz częściej. Co to może być??!! Proszę o pomoc.
Robert22
Nowicjusz

• 09 Cze 2008, 07:09

Jak zaświci się lampka silnika,to trzeba nie kasować błędy,tylko je odczytać i będziesz wiedział co jest grane.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

09 Cze 2008, 16:09

No czytałem w książce serwisowej i pisało ze to awaria elektryczna lub elektroniczna.
    Nie dzieje się to cały czas. Jak samochód trochę postoi to wszystko wraca do normy. A jak pojadę na komputer i w tym czasie nie będzie się nic działo to wykaże ten błąd?
    Robert22
    Nowicjusz

09 Cze 2008, 20:25

Powinno wykazać,ponieważ błąd ten powinien pozostać zapisany w pamięci.Oczywiście najlepiej jest podłączyć się pod komputer w momencie,jak ta lampka się świeci.Diagnoaz będzie dokładniejsza.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co to znaczy być uprzejmym na drodze?
      Po pierwsze być kierowcą przewidywalnym, a nie chaotycznym i pełnym emocji. Po drugie przestrzegać przepisów ruchu drogowego. Po trzecie kierować się zasadą współpracy, ostatecznie intencją wszystkich jest bezpieczne ...
      Badaj auto i przeprowadzaj regularne badania techniczne
      Sprawność techniczna pojazdu jest kluczowym elementem bezpieczeństwa ruchu drogowego. Najczęściej stwierdzane przez policję usterki w pojazdach, które uczestniczyły w wypadkach drogowych, to braki w oświetleniu (54%), ...