Skasowanie błędów w samochodzie Lancia Lybra 1.9 jtd

30 Mar 2016, 16:04

Witam

Samochód to Lancia Lybra 1.9 jtd z 2001 roku. Posiadam czarny kabel ELM327 i niebieski kabel VAGKKL z przełącznikiem z pozycjami:
7 KKL/engine
3 airbag
1/9 ABS
12/13 brak podpisu
Chciałbym wykasować błąd z komputera powodujący świecenie się czerwonej kontrolki poduszek powietrznych. Użyłem notebooka ASUS X202E z Windowsem 10, zainstalowałem sterownik do emulowania portu COM, ustawiłem taką konfiguracje:
bps: 9600
bit danych: 8
parzystość: brak
bit stopu: 1
sterowanie przepływem: brak
odbiór i transmisja: 1024
opóźnienie: 1ms
Użyłem programu FiatECUScan 3.6.2 i niebieskiego kabla, ale wyświetla mi błąd: "CONNECTION FAILED Suitable interface not found!".
Próbowałem połączyć się z czym kolwiek, ale żadne nie działa, czy ktoś może powiedzieć mi gdzie tkwi błąd? Dodam że diodka po podłączeniu kabla do samochodu świeci.

Z góry dziękuje za pomoc.
adan2013
Nowicjusz

Auto: Seat Altea
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

07 Kwi 2016, 23:42

adan2013 napisał(a):Dodam że diodka po podłączeniu kabla do samochodu świeci
Świeci bo zasilanie jest z OBD i dioda to sygnalizuje.
Przypuszczam że problem będzie w sterownikach windows 10. Odinstaluj sterownik do emulowania portu com i zobacz czy jak podłączysz kabel od ELM327 do kompa to windows go wykryje i będzie chciał instalować sterowniki (spróbuj najpierw na nie podpiętym interfejsie do OBD).
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

10 Kwi 2016, 12:30

A wcześniej warto sprawdzić, jaki błąd się wyświetla i usunąć powód. Bez tego, samo wykasowanie błędu nic nie da - kontrolka zaświeci się spowrotem, bo usterka nadal będzie występowała i bład powróci.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000