Skoda and gulf

18 Mar 2017, 22:14

Cześć. Mam pytanie, które auto się lepiej zbiera i przyspieszenie ma lepsze, skoda octavia I silnik 1.6 kombi czy golf V 1.6 hatchback, z tego co wiem to te silniki sa identyczne, skoda ma mase wieksza wiec na logike golf troche lepiej powinien, ale nie wiem moze inne czesci czy cos tez na to wplywaja, dlatego bylbym wdzieczny jakby ktos sie wypowiedzial :)
Lofg
Nowicjusz

Auto: Seat cordoba

18 Mar 2017, 22:17

Tak na dobrą sprawę to obydwa są mułami. :)
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

18 Mar 2017, 22:56

To wiem, o to nie pytałem, na zabawe dynamiką, mam mustanga mojego ojca, 300 konnego, teraz kupuje auto na codzien, za swoje pieniadze ktore zarobilem sam i pytam o cos całkiem innego....
Lofg
Nowicjusz

18 Mar 2017, 22:57

Powiedz Ty co mnie obchodzi jakiś Mustang 300 konny... Ja mam Ferrari pod kamienicą i nie mówię o niej, no bo kogo to obchodzi?

Golf będzie szybszy do setki, temat rozwiązany, zadowolony? Porównujesz dwa muły, czego oczekujesz?
galakty
Forumowicz VIP

18 Mar 2017, 23:10

To ty zaczałes mowe nie na temat, pytałem cie sie czy skoda i golf sa mułem?? Wiem mniej wiecej jakie to sa przyspieszenia, dlatego chciałem znac odpowiedz na moje pytanie a nie na to czy ty uwazasz ze to sa muły lol
Lofg
Nowicjusz

18 Mar 2017, 23:35

Lofg napisał(a):mam mustanga mojego ojca, 300 konnego, teraz kupuje auto na codzien, za swoje pieniadze ktore zarobilem sam i pytam o cos całkiem innego....

Kolejny rozmarzony dzieciak :mrgreen:

Golf jest prawdopodobnie lżejszy więc teoretycznie będzie szybszy.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Poradnik kupującego #3 - BMW Serii 3 e46 (1998 - 2007)
    Geneza BMW Serii 3 o oznaczeniu producenta e46 w pierwszym roku produkcji oferowano wyłącznie w wersji sedan. Rok później dołączyło do oferty kombi, coupe oraz kabriolet. W 2000 roku zaprezentowano 3 drzwiowego kompakta, ...
    Czy Polacy znają się na motoryzacji?
    Blisko 80% badanych Polaków twierdzi, że motoryzacja to ich hobby, a najczęstszym tego przejawem jest oglądanie motoryzacyjnych programów telewizyjnych. Takie wnioski płyną z najnowszego badania zrealizowanego ...

19 Mar 2017, 00:06

Nie wiem czemu Polacy mają takie podejście... uważacie że w tym kraju nie może być kogoś kogo stać na takie auto? czy po prostu zazdrość? nie wiem nie wnikam, najlepiej skonczmy ten temat. To ze jest lzejszy i teoretycznie powinien byc szybszy napisałem na samym poczatku w zapytaniu, ale jak ty nie ogarniasz nawet takich rzeczy to nie dziwie sie ze dla ciebie jezdzenie pozyczonym od ojca mustangiem jest tylko dzieciecym marzeniem... bez odbioru
Lofg
Nowicjusz

19 Mar 2017, 00:25

Lofg napisał(a):Nie wiem czemu Polacy mają takie podejście... uważacie że w tym kraju nie może być kogoś kogo stać na takie auto? czy po prostu zazdrość?
Wycziluj trochę :roll: ja nie oceniam (choć w sumie podzielam wątpliwości kolegów; no offense, nie obchodzi mnie Twoja kasa,ja tu tylko doradzam i banuję), ale ktoś kogo stać na wóz uznany społecznie za luksusowy, prestiżowy i niedostępny dla ogółu tudzież wulgarny i pokazujący jego status majątkowy (nie dotyczy 15 letnich Audi) nie pyta randomowych gości w Internecie jakie ma sobie kupić auto. Kupuje coś wg uznania, a jak wtopi to kupi sobie inne, bo przecież kasa to nie problem.

No i odczucia są różne. Dla niektórych w.w 1.6 będzie rakietą, a dla niektórych niemiłosiernym mułem. Moja rada jest taka - znajdź sobie w Internecie ogłoszenia dotyczące w.w aut, umów się na oględziny i po prostu się nimi przejedź. Ot co :roll:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

19 Mar 2017, 01:08

Moim zdaniem to wszystko zależy, widziałem ustawkę w necie Golf 1,8T 180 koni vs Octavia kombi 1,8T 200 koni i pozamiatała Golfa niemiłosiernie.
Różnica jakaś będzie ale Golf pomimo że ciut lżejszy rakietą nie będzie.
Lepiej kupić chyba Polo 1,6 ;)
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

19 Mar 2017, 08:29

Spokojnie Panowie jeśli kolega pisze prawdę to szuka auta dla siebie i za swoje pieniądze, a nie ojca, którego najwyraźniej stać na Mustanga. To przecież nie jest równoznaczne z tym, że musi go też być stać na Mustanga ;)
maxatos
Początkujący

Prawo jazdy: 05 08 2006
Auto: Seat Arona
Silnik: 1.0
Rok produkcji: 2017

19 Mar 2017, 08:30

Nie kupuj żadnego - szybko pożałujesz decyzji jak miałeś styczność z szybszymi autami.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

19 Mar 2017, 17:03

Dobra ostatni raz w ramach wyjaśnienia z tym mustangiem. To jest auto mojego ojca, nie moje, ja sobie żyje sam, sam się utrzymuje i nie biorę od nich pieniędzy na życie. A tak w ogóle to mój ojciec nie jest jakiś super bogaty, jakby się mogło wydawac tylko pasjonuje się w autach a że zarabia 7000 na miesiąc to odkładał sobie na niego po 3tys miesięcznie przez kilka ładnych lat, bo mógł sobie po prostu na to pozwolić i taka to historia. A wracajac do tematu właściwego jak mi ktoś radzil żebym się przejechał tym i tym to właśnie mój kumpel ma taką Skodę i jeździłem nią, moc i dynamika była dla mnie wystarczająca, dlatego chcę wiedzieć czy w tym golfie będzie tak samo lub lepsze to wtedy ok a jak gorsze to będę musiał pomyśleć.
Lofg
Nowicjusz

19 Mar 2017, 17:37

Ale wiesz to nie będzie taka różnica że Golfem będziesz ganiał BMW 3 litrowe spod świateł a Octavia to tylko w niedzielę o 9 rano 40 km/h po mieście jak emeryt.

Jeden i drugi polegnie jak będzie wyprzedzanie 80-120 km/h gdzieś na trasie.
Poza tym silniki były różne było 1,6 8V było 16V były FSI ale te odradzam itd..
Szukaj co będzie w lepszym stanie albo jak już pisałem wcześniej zainteresuj się Polo ten przy 1,6 już jedzie lepiej, albo po prostu Golf/Octavia 1,8 20V i tyle.
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Typ: Sport/Coupe

19 Mar 2017, 20:24

Lofg napisał(a):czy w tym golfie będzie tak samo lub lepsze

Będzie lepiej o 1-2%, czyli na granicy placebo.
galakty
Forumowicz VIP

20 Mar 2017, 10:13

Jeżdżę Octavią I właśnie tym silnikiem, i nasuwa mi sie dla Ciebie propozycja, abyś może znalazł coś minimalnie mocniejszego i np sobie zagazował?

Octavia pali jakieś 7l na 100 km, autem spokojnie da się jeździć i w mieście, i w trasie. Nie licz tylko na jakieś szaleństwa.

Natomiast problem największy jest przy wyprzedzaniu pod górkę, a nie tak jak kolega napisał przy prędkościach 80-120 na trasie.
Każdy manewr wyprzedzania z minimalnym nachyleniem chociaż jest obarczony takim ryzykiem, że sie odechciewa. Redukcja biegu w mieście do 2, poza miastem do 3. Raz mi koleś zaczął przyśpieszać gdy wyprzedzać zacząłem to musiałem przyhamować i schować się z powrotem bo z naprzeciwka już coś jechało w jakiejś odległości - dramat.

A co do mustanga i jeszcze jednego posta, który się kiedyś pojawił. Proponuję, aby każdy zajął się swoimi rzeczami, a nie komentowaniem i pluciem jadem. Jak ktoś jest naprawdę aż taką cebulą i polaczkiem, że razi go na samą myśl, że 20 latek kupuje fure za 150 tysięcy, albo tutaj kolega może sobie pożyczać od taty Mustanga to po prostu NIE WCHODŹCIE W TEMATY i nie patrzcie na nie.

I pisze to osoba, która jeździ 15 letnim autem, której nigdy nie było i nie stać na żadne auto lepsze od Lanosa 1.5 :| Różnica jest taka, że jak ktoś ma lepiej ode mnie to tylko trzeba się cieszyć, a nie zionąć zawiścią. Forum jest dla wszystkich, i jak ktoś ma życzenie pytać się o dobór pojazdu za 500 tysi, to ma prawo się pytać nie bojąc się że zaraz banda polaków na niego wyskoczy.
Nie nam oceniać też autentyczność ogłoszeń i komentarzy
iLuminary
Początkujący

Auto: Signum 1.8 122hp
Rok produkcji: 2005