Skoda Fabia 1.2 TSI DSG czy Honda Jazz 1.4 CVT

02 Maj 2011, 09:22

Witam serdecznie,

Obecnie stoję przed dylematem wymiany starej Camry na coś mniejszego i nowego. Musi być automat, bo żona miała zerwane ścięgno achillesa pare lat temu i do dziś daje jej "czadu" jak jeździ manualem. W Camry mam automat, więc też się przyzwyczaiłem.

Budżet to 60000 więc wybór w zasadzie padł na Skodę Fabię TSI 1.2 105 KM ze skrzynią DSG lub Hondę Jazz 1.4 i-VTEC 100 KM ze skrzynią CVT.

Wiem, że obie skrzynie działają na innych zasadach, wiem, że CVT to zupełnie inne wrażenia z jazdy niż DSG. Samochód ma być głównie na zatłoczoną Warszawę + dojazdy wakacyjne/działkowe.
Głównym kryterium jest awaryjność skrzyni. Czytałem różne opinie, i ile opinii tyle zdań na temat skrzyń. Wydaje się, że chyba części do DSG są bardziej dostępne, ale może z kolei jest ona bardziej awaryjna.
Ostrej jazdy nie będzie, bo nie ma gdzie. Samochód ma mieć walory czysto użytkowe.

Pomijając skrzynię to jak jest z pozostałymi kosztami eksploatacji. Tańsza będzie Fabia, czy Honda? Wydaje mi się, że raczej Fabia, ale nie miałem do czynienia ani z samochodami grupy VW ani z Hondą.

Zużycie paliwa w mieście też jest bardzo istotne. Specyfikacja Jazza i Fabii wskazuje na identyczne spalanie. Z testów Fabii przeczytanych w necie wiem, że spalanie faktyczne nie odbiega od tego podanego przez producenta. Nie wiem jak jest w przypadku Jazza.

Samochód ma służyć długo. Nie kupuję go w salonie po to, żeby go zgonić za 3 lata. 6-7 lat myślę będzie okej.

Będę bardzo wdzięczny za opinię (proszę o nie polecanie mi używanych samochodów ;) ).

Z góry dzięki i pozdrawiam.
mayos
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

02 Maj 2011, 10:21

Skrzynia DSG jest bezkonkurencyjna w swojej klasie. Jednak nie pchałbym się w Fabie. Uważam, że zdecydowanie lepszym pomysłem jest Volksvagen Polo ze skrzynią DSG:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdańsk
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Opel Astra III
Silnik: 1.7 CDTi 100 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

02 Maj 2011, 12:58

To Polo ma slaby motor jak na autko za 60k zl, 85km, porazka... skrzynia sporo cene auta zawyza tutaj nam, na dodatek takie Polo 1.4 bedzie wiecej palilo o 0,5-1l nawet niz 1.2 TSI. ;/

Ale Polo 1.2 TSI 105 KM (77 kW), DSG, 7 stopniowa - kosztuje w wersji highline 61 890 zl wg vw.pl czyli ta cene o jakies 10% da sie zbic. Skoda w najdrozszej wersji, Sport czy tez Comfort kosztuje 58 600, roznica 5% wiec nie az tak duzo, tylko sprawdzic roznice wyposazenia.

Tez jestem bardziej za Polo, niz Fabia, ale najbardziej to za uzywanym 1-2 letnim Golfem. Zlapac takiego golfa 1.4 TSI z DSG z 2009-2010 roku, by bylo perfekt wg mnie, ale moze byc problem ze znalezieniem takiego.
Czimi
Stały forumowicz

Auto: W210 220 CDI

23 Maj 2011, 10:33

mam skode 1.2 54 km z 2003 z salonu i do dnia dzisiejszego chodzi bez zarzutow typowe auto dla przecietnego czloweika za nie wielkie pieniadze i tanie w eksploatacji
Bartone
bartek01
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

23 Maj 2011, 20:54

Jak ja wspominam 3 tygodnie jazdy Fabia 1,2 z silnikiem około 60 koni to po prostu był koszmar. Auto wogóle nie jechało, mój kumpel który jeździł kilka lat Fabiami bardzo chciał się nia przejechać i jak wsiadł to nie mógł uwierzyc że fabia może tak nie jechać. W trasie trzeba było się wychylić jak na horyzoncie nic nie było to dopiero można było wyprzedzać.
Może mocniejszy silnik sobie lepiej radzi to wtedy może i warto się tym autem zainteresować, ale bardziej polecam Hondę.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

23 Maj 2011, 21:11

Panowie ale tu jest mowa o 1.2 TSI.
Z tym silnikiem jak najbardziej polecam, miałem okazję się przejechać i muszę przyznać, że radzi sobie z tym autem bardzo dobrze, w dodatku cena też jest atrakcyjna.
Ogólnie Fabia z tym silnikiem jezdzi znacznie lepiej niż wyglądam prowadzenie jest ok, spalanie niewielkie, przyspieszenie dobre a elastyczność wręcz bardzo dobra.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...

23 Maj 2011, 21:29

Jestem za Hondą, Fabia jakoś kojarzy się z przedstawicielem, poza tym Jazz jest przestronniejszy, i ma lepsze kombinacje jeżeli chodzi a przestrzeń bagażową.
Użytkowałem Jazz'a 1 generacji i przez 2 lata nie było z nim żadnych problemów,
Serwis droższy niż skoda, ale za to mało awaryjne auto.
Skrzynia DSG to wielka frajda z jazdy, jak wsiądziesz to nie będziesz mógł się oderwać.
Co do spalania skody to w korkach wynosi więcej niż podaje producent i prasa moto.
Wolałbym jednak Hondę bo wycisnąć z silnika 1.2 ponad 100KM musi skutkować jego krótszą żywotnością. Jest on po prostu wyżyłowany, a są to za młode samochody aby mieć opinię dużego grona użytkowników którzy zrobili np. 200tkm, i jak to się dalej sprawuje.
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki

23 Maj 2011, 21:33

ja bym wybral jazz , honda jazz to najbardziej bezawaryjny samochod w tej klasie.... dlugo juz jezdze japonczykami i nigdy nie mialem problemow..... no i wiadomo w tsi zawsze jest turbo , a jak tez wiadomo turbo lubi sie zepsuc :)
artopoo
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Helmstedt DE

23 Maj 2011, 22:32

artopoo napisał(a):honda jazz to najbardziej bezawaryjny samochod w tej klasie

'najbardziej niezawdona' lub 'najmniej awaryjna' brzmi lepiej :wink:

trudno powiedziec cos o bezawaryjnosci konstrukcjach ktore debiutowaly 2-3 lata temu, bo poki co nie osiagnely zbyt duzych przebiegow. najlepiej wybrac to co Ci sie najbardziej podoba, w czym najlepiej sie czujesz, co bedzie oferowalo najlepszy stosuenk jakosc-cena.
jazz i fabia to niezle auta. na plus skody znakomita skrzynia, za jazzem przemawia dobra opinia, w konsekwencji latwa odsprzedaz po 2-3 latach
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ