Skoda Fabia 1.4 MPI (basic) pytanie odnośnie techniki jazdy.

28 Sie 2010, 10:21

Witam, tak jak w temacie. Posiadam samochód Skodę Fabię 1.4 MPI model basic, 60km.
O to charakterystyka silnika: Moc maks. (KM-obr./min) -60-4500, Moment obr. (Nm-obr./min)-118-2600. I tu kieruje pytania do kolegów z forum. Jak w pełni wykorzystać owe parametry silnika? Każdy "dobry" kierowca powinien znać charakterystykę swojej jednostki napędowej i umieć się nią posługiwać w praktyce. Czytałem trochę odnośnie mocy i momentu obrotowego samochodów, ale pytania nadal pozostały:P.

1) Moment obrotowy 118Nm przy prędkości obrotowej 2600 obr/min. Czyli mam rozumieć, ze przy tej wartości 2600 obr. pojazd ma największy moment i najlepiej przyspiesza? Przy 2600 pojazd "ciągnie". Im wyższe obroty tym przyspieszenie mniej "wciska w fotel";P Również wartość moment max. jest najlepszą do zmiany biegu(ekonomiczną - najmniejsze spalanie)?

2) Jak to wykorzystać w praktyce, np. w jeździe miejskiej? Gdy, nie potrzebujemy osiągać Bóg wie jakich prędkości. Otwierając przepustnice i osiągając obr. 2600 możemy je przytrzymać do ich w pełni wykorzystania. Np trzymamy na 2600 i czekamy aż pojazd osiągnie max moc dla danych obr. i przestanie przyspieszać. Wtedy wrzucamy wyższy bieg? I ciśniemy motor dalej do 2600;)?

2) Moc max przy prędkości obr. 4500 to 60km. Czyli nie ma sensu kręcić skody powyżej tych obrotów, bo pojazd nie osiągnie większej prędkości? Spaliłby tylko nie potrzebnie większa ilość paliwa?

Nie wiem czy w odpowiednim dziale napisałem, więc proszę administratora o przesunięcie tematu lub jego usunięcie. Może dla niektórych forumowiczów te pytania wydadzą się banalne, ale jestem młodym kierowcą i dopiero uczę się jeździć.

Z góry dziękuje za odpowiedź Zviezda.
Zviezda
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

28 Sie 2010, 20:28

Też jestem od niedawna posiadaczem takiego autka , tylko że w wersji z silnikiem troche mocniejszym - 68 KM . Cóż moge powiedzieć ................ aby tym się poruszać dynamicznie to nie można schodzić poniżej 3 tyś obrotów .
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

31 Sie 2010, 16:21

A no fakt, trzeba go kręcić powyżej 3 tyś obr. aby w miare dynamicznie jeździć. Napisałem maila do Skody, z prośba o wysłanie krzywej momentru i mocy. Mam nadzieje, że odpiszą i uda nam się owy wykres zinterpretować.
Zviezda
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

31 Sie 2010, 17:36

Podaj kod swojego silnika . Taki wykres jest w Książce Sam naprawiam . Mogę go Ci przesłać.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

01 Wrz 2010, 17:31

odnoscie pytania 3. max moc masz przy 4500 tys ale zeby jak najlepiej to wykorzystac to do tego odciecia powinienes ja pociagnac, zmieniajac na wyzszy bieg masz obroty w poblizu tego zakresu, a moc szybciej spada niz rosnie wiec chcesz szybko ciagnij do odciecia... zreszta jak dusiles juz to powinienes wiedziec kiedy ma chec jeszcze sie zbierac a kiedy nie...
objechani na 1/4 by ja+felka
Scorpio2.9i24V 207KM
A3 1.8 125KM
Vectra a/b1.8 90/125KM
Felka1.3+90KM
diabl0001
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: mrozy i okolice
Auto: Celica VI 1.8
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Bezpieczne podróże na rodzinne wakacje
    Zbliża się koniec roku szkolnego, a wraz z nim czas wakacyjnych wyjazdów z rodziną. Wielogodzinna podróż samochodem może być trudna zarówno dla dziecka, jak i jego rodziców. Co można zrobić, żeby ...