Skoda Fabia 1,4 MPI - przy niższej temperaturze źle odpala

04 Gru 2019, 16:08

Witam wszystkich, mam takie pytanie od paru dni jak zaczęły się mrozy to moja skoda zaczęła źle odpalać, chodzi o to że odpala na 3 cylindrach i jak pochodzi auto tak z 30 sek. Chodzi już na 4. Problemu szukać w luzach na zaworach czy w czym innym leży problem? Dzięki za podpowiedzi
Miroslaw9411
Nowicjusz

05 Gru 2019, 11:28

Kiedy wymieniałeś świece i przewody wysokiego napięcia?
Czy tankujesz do pełna?

Miroslaw9411 napisał(a):Problemu szukać w luzach na zaworach czy w czym innym leży problem?
A słychać te zawory podczas pracy silnika?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

05 Gru 2019, 17:47

Świece wymieniałem jakieś 4 tys km temu, praca silnika ogl to chodzi delikatnie jak diesel ale zauważyłem że w tych skodach to jest normalne a co do tankowania to pół baku staram się miec zawsze. Boje się że jak przyjadą mrozy tak powyżej 10 stopni to całkiem rzuci palenie bo obecnie jest jakieś -4 rano i ciężko mu jest zalapac. Zachowuje się jak by akumulator był rozładowany
Miroslaw9411
Nowicjusz

06 Gru 2019, 10:20

A na jakich stacjach tankujesz? Na markowych, czyli BP, Orlen itp czy na jakichś przydrożnych? Bo problem może być jeszcze w samym paliwie - od chyba 1 października do 1 listopada powinno być paliwo przejściowe, a od 1 listopada powinno już być zimowe. Więc jak tankujesz się na Orlenie, BP itd, to masz zimowe. Ale jak na innych, to w zbiornikach ktoś może mieć jeszcze letnie, albo letnie wymieszane z przejściowym. Zależy od tego jak to paliwo komuś schodzi.
A jak nie, to warto byłoby się podłączyć pod komputer i podczas jazdy sprawdzić co się dzieje. Ale do tego musi być dobry mechanik który zna się na diagnostyce silnika. W przeciwnym wypadku pozostaje naprawa metodą prób i błędów, aczkolwiek w tym przypadku może to być ciężko - bo jak piszesz silnik pracuje normalnie, bez szarpań itd, a wtryskiwacz po około 30 sek. się włącza. Warto by było może wymontować wtryskiwacz i go sprawdzić. Filtry i inne rzeczy raczej nie mają znaczenia, bo po po tych 30 sek. silnik pracuje już normalnie. Więc dlatego obstawiałbym wtryskiwacz albo sterowanie nim.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000