Skoda Fabia czy Fonda Civic?

24 Sty 2010, 23:53

Witam
w najblizszym czasie bede chciał kupić auto, najlepiej do 10 tys
zastanawiam się nad Hondą Civic

Zdjęcie

albo Skode Fabie

Zdjęcie

Honda ponieważ słyszałem że to niezawodne auto a Skoda tez nie jest zła i lepiej wyglada (jak dla mnie) co o tym myslicie? co lepsze? i co myslicie o sekwencji gazowej w tego typu autach
wrednycham
Nowicjusz

Miejscowość: Wielkopolska

25 Sty 2010, 00:11

hmm nie opisałeś tych aut w ogóle. Musiałbyś podać cenę ,rocznik, przebieg,silnik!!. Ogólnie to są dwie różne klasy. Sam użytkuję Fabię jako drugi samochód i jestem z niej bardzo zadowolony aczkolwiek mam diesla :)
Pendzelnp
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań - okolice ;)
Prawo jazdy: 10 10 2009
Auto: BMW E91

25 Sty 2010, 00:11

Fabia do 10 tysięcy to będzie jakiś pofirmowy zajeżdżony grat z silnikiem który nie jedzie i bez wyposażenia. Zdecydowanie bierz civica.
KaczorLSM
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Lublin

25 Sty 2010, 07:57

Nie lubię jazdy Fabią,bo jest ciasna w środku (szczególnie z tyłu).Poza tym nie odpowiada mi nerwowy styl prowadzenia się autka i jak dla mnie zbyt czułe i mocne wspomaganie.Poza tym w Fabii jaką mam "zaszczyt" z musu czasem pojezdzic,przy 80 tys kwiczy fotel kierowcy w mocowaniach,a tego nie lubię. W domu mam starszą o 10 lat Astrę i takie rzeczy się w środku nie dzieją... Owszem - Fabia jest raczej mało kłopotliwa mechanicznie ale za te same pieniądze wolałbym Punto II i może nawet w dieslu..!
Co do Civica,to na moje mimo rocznika,zadbany egzemplarz bije Fabie we wszystkich kategoriach. Po prostu te porównanie jest niestosowne,bo Civic to samochód a przy nim Fabia jest plastikową zabawką. :wink:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

25 Sty 2010, 09:08

Fabia za 10 tyś będzię kupą złomu. Cif też szałowy w tej cenie nie będzie ale na pewno lepszy niż Fabia ;)
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2013

25 Sty 2010, 09:41

Kupiłem w 2005r. nową Skode Fabie i po 2,5 roku było widać rdze przy przednich kołach. ;p
Więc myśle żę Honda będzie wytrzymalsza
Lukasz150
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Dąbrowa Białostocka
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nissan silniki SR20DE / SR20DET / SR20VET
    Cztery cylindry w układzie rzędowym. Pojemność: 2 litry. Zalety: dobry potencjał do tuningu, dostęp do części zamiennych. Silniki z serii SR20 to jedne z najbardziej uznanych silników Nissana z lat dziewięćdziesiątych ...

25 Sty 2010, 10:12

Dzięki za odpowiedzi, Fabie w roczniku 2000 – 2001 przy dobrych negocjacjach kupi się już , także jak wyglada awaryjność tego samochodu ? z tego co piszecie to dosyć dobrze się sprawuje tak? A użytkował ktoś Fabie w gazie? Silnik 1.4 . Co do Hondy to rocznik 1998-1999 myśle ze do 10 tys już spokojnie się kupi z tego co obserwowałem na giełdach, z tym że nigdy nie jeździłem tymi samochodami i nie miałem z nimi większego czynienia. A może jakiś inny ktoś potrafi polecić? Zależy mi na w miare bezawaryjnej i ekonomicznej jeździe
wrednycham
Nowicjusz

25 Sty 2010, 10:46

Widzę, że celujesz w najtańsze sztuki. Oj będziesz żałował...
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

25 Sty 2010, 11:04

A może kogoś nie stac na zakup droższego samochodu. Ma przeznaczone np. jak w tym przypadku 10 tys. zł. i nie chce się zadłużać. ;p
Lukasz150
Początkujący
Awatar użytkownika

25 Sty 2010, 11:25

To może kupić inne starsze auto w dobrym stanie. Fabia za 10 tyś będzie zajechana.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

25 Sty 2010, 11:31

No to wszystko zalezy jak się trafi i jaki będzie sprzedawca tzn jak bardzo mu będzie zależeć na sprzedaży, 10 tys to wcale nie jest tak malo, a fabia rocznik 2000 a nie 2005 ;) a na Honde 1998 10 tys to wrecz duzo
wrednycham
Nowicjusz

25 Sty 2010, 12:04

Nie wiem dlaczego akurat tak się napalił na tą Skode za 10000 zł można kupić lepszy samochód tylko trochę starszy. A to że starszy to nie znaczy ż gorszy. ;p
Lukasz150
Początkujący
Awatar użytkownika

25 Sty 2010, 12:38

Jak ktoś ma zadbaną, nie bitą Fabię to Ci jej nie odda za 10 tyś. Co do Hani to już wogóle inny temat. Za 10 tyś to zadbaną 96 r. można kupić. Pamiętajcie w motoryzacji NIE MA OKAZJI i nikt nie odda zadbanego auta za pół darmo.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

25 Sty 2010, 12:53

po to założyłem temat by się Was poradzić :) ja akurat wymieniłem te dwa samochody bo o nich najbardziej myśle ale może ktoś z Was ma lepsze rozwiązanie? co byście mogli polecić?
wrednycham
Nowicjusz

25 Sty 2010, 14:31

Kubuch napisał(a):Jak ktoś ma zadbaną, nie bitą Fabię to Ci jej nie odda za 10 tyś. Co do Hani to już wogóle inny temat. Za 10 tyś to zadbaną 96 r. można kupić. Pamiętajcie w motoryzacji NIE MA OKAZJI i nikt nie odda zadbanego auta za pół darmo.

Nie ma okazji jak kupujesz z dnia na dzien, jak szukasz tygodniami to znajdziesz, jest duzo ludzi ktorzy oddaja za bezcen swoja auta bo sie porpsotu nie znaja, kupuja po uslyszeli ze dobre, ktos polecil i tyle, latwo sie z takimi targowac. I nie jest wcale powiedziane ze najtansze modele sa najgorsze, jechac na stacje diagnostyczna sprawdzic wszystko co najwiazniejsze.
illusion
Aktywny

Miejscowość: Poznań