Skoda Fabia. Drgania podczas ruszania

17 Paź 2011, 18:38

Witam,

Mam taki problem. Podczas ruszania na wolnych obrotach tak do 1700 drży mi przodem auta. Czuć to wyraźnie na pedałach gazu jak, sprzęgła i podłodze. Nie dzieje się to za każdym razem. Czasami mogę przejechać spory kawałek w mieście i nic się nie dzieje. Drżenie jest takie jakbyśmy dodali pedał gazu na za wysokim biegu do obrotów. Czyli np. jedziemy na 5 biegu 45-50km/h i dodajemy gaz znacznie. Podkreślę że objaw ten jest od momentu założenia LPG. Nie wiem czy na benzynie jest tak ale jak tylko będę mógł to zobaczę.

Czy to może być wina instalacji LPG.

Samochód to:
Skoda Fabia Kombi
1400dm2 - 50kW/68kM 8V
Instalacja LPG to:
AG centrum. Sterownik AG Compact

Z góry dzięki za pomoc,
Michał.
Maki
Początkujący

Miejscowość: z daleka

17 Paź 2011, 19:03

Kolego może być kilka przyczyn możliwe jest iż masz żle ustawiony gaz i może dawać zadużo powietrza pierw sprawdz świece a dokładnie nalot na niej ma być jasnoberzowy a jesli sa mokre to znaczy że masz zalewane świece i nie pali na wszystkie gary.W swiom samochodzie miałem podobny problem tyle że jak jechałem na 2 lub 3 biegu to mi szarpało i przyczyną była cewka dokładnie to przewody z cewki mi się zsuwały ale wymieniłem przewody wysokiego napiecia i juz było wszystko wporządku i sprawdz dodatkowo czy nie masz przebicia gdzieś na kablach od świec.
kordyll94
Nowicjusz

Miejscowość: Siedlce
Auto: Fiat Seicento 0.9

17 Paź 2011, 19:12

Świece mam nowe(to znaczy mają 3tys. z czego 2 tys. na gazie). Przewodów nie sprawdzę bo ich nie mam. Mam moduł bezpośrednio na świece zakładany. Zalewać nie może bo gaz nie jest w postaci płynnej. A o czym świadczy brązowy nalot.
Maki
Początkujący

17 Paź 2011, 20:34

Jesli nalot na swiecy jest jasno berzowy to ze swiecami jest powinno byc wszystko wporzadku ale to tez moze oznaczac ze sa zbyt suche.tak to mi jest ciezko zdiagnozowac gdyz musialbym obejzec ten samochod itd.moze tez byc do wymiany zawieszenie silnika ale to sa takie przypuszczenia.
kordyll94
Nowicjusz

18 Paź 2011, 15:08

a czy silnik pracuje normalnie czy jakos inaczej np. czy głośniej pracuje?ma wieksze obroty?itd
kordyll94
Nowicjusz

18 Paź 2011, 17:16

Kolego Maki
TUTAJ masz najbardziej sensowną odpowiedż na Twój problem. :wink:
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Volvo S60 Cross Country
    Volvo swoją ofertę wzbogaci o kolejny samochód typu crossover. Oprócz licznych zmian stylizacyjnych, S60 Cross Country będzie miał powiększony prześwit podwozia o ponad 6 cm w stosunku do zwykłego modelu S60. ...

18 Paź 2011, 17:29

A na biegu jalowym nie masz falowania obrotow czasem? Bo to rownie dobrze moze byc wina silnika krokowego.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

18 Paź 2011, 17:57

Czimi napisał(a):Bo to rownie dobrze moze byc wina silnika krokowego

Dorzuce jeszcze ze swojej strony : niskie ciśnienie w tylnym prawym kole ( nie w lewym , lewe może być bez powietrza ) za niski poziom płynu hamulcowego .........itd......
W omawianej Fabii są silniki np. wycieraczek , podnośnika szyb , ale NIE MA silnika krokowego .
bonifacy
Stały forumowicz

18 Paź 2011, 19:29

To inaczej zadam pytanie. Czy drgania mogą być przez złe dawkowanie gazu LPG przez wtryskiwacze.
Maki
Początkujący

18 Paź 2011, 19:42

Maki napisał(a):To inaczej zadam pytanie. Czy drgania mogą być przez złe dawkowanie gazu LPG przez wtryskiwacze.

Zapytaj gazownika który Ci robił instalke . Mam taką samą Fabke i też mi drży niekiedy przy ruszaniu . Wymień , zrób , napraw sprzęgło i nie zawracaj d....y lub olej sprawe i jeżdzij dalej.
bonifacy
Stały forumowicz