Skoda Fabia - duży wyciek płynu z chłodnicy

05 Sty 2019, 00:41

Mam wielki problem. Proszę o pomoc. Auto: skoda fabia 1.4 44kw 2001rok z instalacją lpg.
1. Oddałam auto do mechanika bo zaświeciła mi się kontrolka od chłodnicy Podczas jazdy czasem się zapalała, potem gasła. Faktycznie był lekki wyciek. Skończyło się na wymianie zbiornika.
2. Po dwóch dniach od wymiany.... Kontrolka znowu się zapaliła. Pojechałam do mechanika, który po zostawieniu auta na noc pod dachem stwierdził, że wyciek płynu spowodowany jest przez uszkodzony trójnik od instalacji lpg.
3. Dwa dni po stwierdzeniu tego nastąpił nagły wyciek płynu z zbiorniczka chłodnicy. Jak wysiadłam z samochodu widziałam ślady.
4. Zawiozłam auto do mech instalacji lpg. Wymienili trójnik, kolanka reduktora i jakieś przewody.
5. Po dwóch dniach znowu nagły i całkowoty wyciek płyn z zbiorniczka od płynu.

Co mam zrobić? Zwrocić się z powrotem do mechaników od lpg czy jechać do normalnego mechanika. Jakie mogą być przyczyny wycieku? :cry:

Dodam że:
1. uszczelkę po głowicą naprawiałam 1,5 roku temu
2. Czy to może być nagrzewnica? Dzisiaj miałam zaparowane szyby od środka.
3. Ogrzewanie nie jest tak mocne jak kiedyś
4. Nie wiem czy wentylator działa...

Bardzo dziękuję za odpowiedź i pomoc. ☺
emilka432
Nowicjusz

05 Sty 2019, 14:37

Przy czytaniu postu od razu pomyślałem o uszczelkę pod głowicą. Sprawdź czy jak auto sie nagrzeje to węże od chłodnicy sa bardzo twarde (nie powinne). To moze sugerować uszczelkę pod głowicą lub sama glowice.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

05 Sty 2019, 17:25

Jak nalejesz płyn do zbiorniczka do poziomu Max. to po jakim czasie ucieka cały?
Rano, jak auto postoi całą noc, to masz problem uruchomić silnik, czy odpala normalnie?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

05 Sty 2019, 20:42

Nie sądzę aby była to uszczelka pod głowicą pobieważ nie ma wycieku do oleju oraz wskaźnik od temperatury silnika nie wchodzi na górny zakres.

Po przejechaniu ok 10km pojemniczek zalany uprzednio na max jest prawie pusty. Po nocnym postoju płynu przybyło, ale i tak było poniżej minimum.
emilka432
Nowicjusz

05 Sty 2019, 23:05

emilka432 napisał(a):pobieważ nie ma wycieku do oleju oraz wskaźnik od temperatury silnika nie wchodzi na górny zakres.
wcale nie muszą być takie objawy, przy UPG objawy są różne. Sprawdz czy węże twarde
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

05 Sty 2019, 23:09

Ok. Jutro sprawdzę. Dziekuję za informacje.
emilka432
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Światowy rekord SKODY Citigo CNG!
    SKODA Citigo CNG pokazała swoją klasę rekordowym osiągnięciem. Gerhard Plattner, mistrz oszczędnej jazdy, przebył SKODĄ na gaz ziemny 2 619 kilometrów przez Europę. Na trasie z Wenecji we Włoszech, do szwedzkiego Sztokholmu, ...

15 Sty 2019, 14:47

emilka432 napisał(a):Po przejechaniu ok 10km pojemniczek zalany uprzednio na max jest prawie pusty
A jak odpalisz auto i pochodzi trochę na postoju to płynu nie ubywa? Dla mnie to wygląda na jakąś nieszczelność o której wspomniał już [email widoczny po zalogowaniu] Może być tak że jak silnik się rozgrzewa to wtedy powstaje nieszczelność gdzieś i płyn ucieka.

Kiedyś miałem taki problem w jednym samochodzie że na łączeniu rurki aluminiowej z gumowym wężem płyn uciekał tyko podczas stygnięcia układu chłodzenia, kapał sobie po prostu. Podczas rozgrzanego silnika połączenie to było całkowicie szczelne tak samo przy całkowicie zimnym układzie. Dlatego w przypadku jak auto będzie stało to będziesz w stanie zaobserwować czy pojawi się jakiś wyciek pod samochodem lub zlokalizujesz go od razu pod maską :)
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!