Skoda Fabia I - akumulator

27 Sty 2019, 11:44

Witam,
posiadam auto Skoda Fabia 1.2 z 2006 roku. Niestety akumulator już ledwo ciągnie, więc będę zmuszona kupić nowy. Po poprzednim właścicielu mam na chwilę aktualną akumulator firmy NORD STAR 45 Ah 360 A. Chciałabym się od was dowiedzieć jaki nowy akumulator warto kupić i czy zalecane byłyby te same parametry, czy może jednak nieco wyższe. Wstępnie sugerowano mi zakup akumulatora firmy BOSH 45 AH i 400 A. Będę wdzięczna za wasze wskazówki :)
svara
Obserwowany

27 Sty 2019, 13:09

Akumulator który miałaś był ok parametrowo, co do dobrania nowego to zalezy jak jezdzisz, jeżeli jezdzisz dłuższe trasy min 20-30 km to można wziąć większy tylko pytanie po co? masz małą benzynkę więc taki który miałaś do tej pory spokojnie sobie daje z nim radę. Bardziej polecam skupić się na prądzie rozruchowym czyli A a nie Ah. No i trzymać się firmowych aku a nie kupować jakieś najtańsze wynalazki niewiadomego pochodzenia
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

28 Sty 2019, 20:48

Dziękuję za odpowiedź. A jeśli mowa o firmowych akumulatorach, to jakie firmy najlepiej wybierać? Póki co gdzieś wyczytałam, że CENTRA byłby dobrym wyborem.
svara
Obserwowany

28 Sty 2019, 21:57

Ja centry nie polecę po niemilych doświadczeniach z ta firma. Firmowe
Bosch
Fiamm
Varta
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Układ napędowy BMW ActiveHybrid nowej generacji
    Specjalnie na potrzeby nowego modelu BMW ActiveHybrid 3 opracowano następujące komponenty hybrydowego układu napędowego: synchroniczny silnik elektryczny o mocy 40 kW/55 KM, układy elektroniczne dużej mocy oraz pakiet akumulatorów ...