Skoda Fabia I vs Citroen Xsara II KOMBI

29 Sie 2014, 09:17

Witam,
Dla mojego znajomego orientuję się - jak w temacie.
Kolega poszukuje auta ekonomicznego (LPG), rodzinnego (2 dzieci) najlepiej w kombi (2 wózki - poszczęściło się chłopakowi :) )i nieprzesadnie drogiego, a do tego byłoby świetnie, gdyby jego zawieszenie było jak najwyższe.
I tak z jednej strony mamy Skodę Fabię I w kombi i oto co przemawia za nią :
Ekonomicznośc (niskie spalanie, ale znowu krytycznie słaby silnik - 68 Km do kombi?), wygląd (to dodaje żona kolegi :) ), tanie części, dość wysoko zawieszona, wygodna i znana w rodzinie.

Z drugiej strony zaś powstał pomysł Citroena Xsary II w kombi. Tutaj mówimy już o większym silniku (110 KM) i większej przestrzeni, a ponadto wydaje się, że większym komforcie. Części również nie są drogie (przynajmniej te podstawowe), spalanie nie jest bardzo duże (około 9l LPG wg autocentrum). Za Citroenem przemawia także cena - taki sam rocznik jak w przypadku Skody można dostać około 2000 zł taniej (w tej samej cenie co Fabia 2001 rok - Citroen około 2004) jednak to Francuz - a wiadomo, że przypięto im łatkę aut awaryjnych (ile w tym prawdy - nie wiem, nigdy Francuza nie miałem)

Jakie jest wasze zadnie na ten temat? A może jakiś inny pomysł?
Zapomniałem dodać - kwota jaką kolega dysponuje to około 8 tys złotych max.
Pozdrawiam!
Matall
Nowicjusz

Miejscowość: Toruń

29 Sie 2014, 09:28

Fabia nie ma w sobie nic z auta rodzinnego. To nadaje się do wypadu po bułki albo do wożenia zepsutych pralek.
Citroen Xsara w 100% lepszy, uwaga tylko na belkę ale poza tym okej.
Ode mnie Peugeot 406 z LPG, Mondeo Mk2 2.5 v6 z LPG, Vectra B 1.8/2.0 z LPG, Laguna I 2.0 z LPG oraz Megane 1.6 16v 107KM
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

29 Sie 2014, 09:35

Czyli, jak rozumiem, mitami o psujących się francuskich autach się nie przejmować?
Matall
Nowicjusz

29 Sie 2014, 09:39

Do propozycji kolegi Koniu dorzucam Mazdę 626 i Toyotę Avensis też powinien znaleźć :wink:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

29 Sie 2014, 09:40

To zależy od modelu, rocznika itd. Laguna I była okej a Laguna II przed FL to totalny niewypał tzw. królowa lawet.
Podobnie jest z Megane. I/I FL były okej, II już niekoniecznie.
Zobacz jeszcze na 307, też francuz. tylko nie pierwze 2 roczniki i nie 1.4 75KM.
Koniu
Forumowicz VIP

29 Sie 2014, 09:45

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Wg mnie wygląda rewelacyjnie, no i wygląda na duże auto, takie, na jakim koledze zależy. Tylko że to 2002 czyli jak to ująłeś - jeden z dwóch pierwszych roczników..
Jak u niej z częściami? Masz jakieś doświadczenia?
Matall
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zniżki na ubezpieczenie OC samochodu - jak je zdobyć?
    Zakłady ubezpieczeń przy kalkulacji ceny ubezpieczenia OC biorą pod uwagę wiele czynników. To od nich uzależnione jest to, ile zapłacisz za OC. Jednym z ważniejszych czynników, jakie mają znaczenie, są zniżki ...
    Droga hamowania vs droga zatrzymania
    Droga hamowania to odległość przebyta przez samochód od momentu uruchomienia hamulca do całkowitego zatrzymania auta. Natomiast aby poznać drogę zatrzymania, trzeba doliczyć odcinek, który przejedzie samochód ...

29 Sie 2014, 09:48

Trzeba sprawdzać doładnie bo 2 pierwsze lata miały samozapłony.. :/
Jakiś dziwny silnik ma. Powinno być 110KM
Koniu
Forumowicz VIP

29 Sie 2014, 09:59

Ciężko o Peugeota w oczekiwanej cenie, niestety. A kolega nie ma możliwości zainwestowania kwoty większej niż te 8000 zł. Myślę, że z tego właśnie powodu pozostaniemy przy Citroenie Xsara :)
Matall
Nowicjusz

29 Sie 2014, 10:30

A ta Megane I FL?
Koniu
Forumowicz VIP

29 Sie 2014, 10:45

Jeśli uda mi się znaleźć w okolicy to podjedziemy żeby się przejechać i porównać z Xsarą (którą mam niedaleko) :)
Matall
Nowicjusz

29 Sie 2014, 10:57

Ja się wypowiem o Lagunie II. Była kiedyś w rodzinie rocznik 2002r. Po roku sprzedana ze wzgledu na dużą awaryjność
Wiktor44
Początkujący

Prawo jazdy: 12 08 2014
Auto: Citroen C5 I
Silnik: 2.0 Benzyna
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

29 Sie 2014, 11:23

Nikt tu Lagi II nie polecał, I FL jak juz :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

30 Sie 2014, 12:21

Panowie, a Volvo V40?
Matall
Nowicjusz

03 Wrz 2014, 09:54

Fabię I kombi z LPG jako auto mogę polecić, bo mam :)
Ale dla takiej dużej rodziny to szukałbym większego auta. Fabia jest wystarczająca dla pary dorosłych jadących na wakacje z rowerami, ale więcej upchnąć to raczej ciężko...
Error404
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 19 06 2003