Skoda Fabia - problem z obrotami

01 Kwi 2009, 10:55

witam. na poczatku chcialbym zaznaczyc ze jestem mlodym kierowca i jeszcze nie znam sie dobrze na samochodach, a wiec mam taki problem gdy dzisiaj rano chcialem jechac na miasto po odpaleniu silnik tracil on swoje obroty gdy przelacze go na gaz. na benzynie jest wszystko ok chociarz po odpaleniu silnika samochod nierowno chodzi silnik i tlumik dzialaja troche glosniej niz normalnie. wiecie moze o co chodzi? prosilbym o jakies porady z gory dziekuje. pozdrawiam
cassteam
Nowicjusz

• 02 Kwi 2009, 21:50

Nigdy od razu na gaz się nie przełącza,silnik musi złapać temperature na benzynie.Jeśli silnik jest zimny a na dworze niema temperatur minusowych to można przełączyć na gaz po ok 1-ym kilometrze,
    jeśli jest to zima,to troche dłużej go przytrzymaj na benzynie.
    Chodzi o to żeby silnik złapał temperature na benzynie.
    Często widzę jak mój sąsiad ,po zapaleniu auta przełącza na gaz ,
    wrzuca 1-kę ,rusza ,a samochód mu gaśnie.To się nazywa uboga mieszanka.
    piotr2273
    Aktywny

03 Kwi 2009, 08:04

dziekuje za rade teraz na pewno bede sie do niej stosowal. myslalem ze jak sie ma gaz i benzyne to nie trzeba go rozgrzewac aby przelaczyc na gaz ale coz czlowiek uczy sie na bledach dziekuje jeszcze raz i pozdrawiam :)
    cassteam
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak uczyć dzieci bezpieczeństwa na drogach?
      Aby skutecznie uczyć dzieci w wieku od 4 do 12 lat odpowiedniego zachowania w zakresie bezpieczeństwa ruchu, trzeba wiedzieć o ograniczeniach związanych z wiekiem oraz o tym, że nikt nie zrobi tego tak skutecznie jak rodzice ...