Skoda Fabia szarpanie przy 1 i 2.

01 Mar 2012, 01:37

Witam!
Mam taki problem, zakopałem się dzisiaj, kolega doradził bym wziął na 2 i dodawał gazu przy wyciąganiu samochodu za pomocą linki, przy tym wykonywaniu przypaliłem sprzęgło a mianowicie poleciał dymek, mam więc takie pytanie, czy muszę je wymieniać? skoro lekko szarpie przy 1 i czasami 2? nie jest to jakiś problem poważny? i czy w razie wymiany sprzęgła by to wynosiło jakąś wysoką sumę? sprzęgło w Fabi mam hydrauliczne. Mechanik powiedział mi, że może być to kwestią czasu, aż samo sprzęgło się uspokoi, nie wiem co myśleć o tym, więc pytam was.

o to zdjęcie z zakopania samochód, nice! :cry:
eNemeSik
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Skoda Fabia 14 MPI 68KM

19 Mar 2012, 07:42

Słuchaj,przypalenie tarczy i masz po sprzęgle!Nie dość że tarcza traci współczynnik tarcia, to jeszcze rozhartowywują się elementy metalowe,tutaj mogło jeszcze dojść do uszkodzenia docisku.Nie mam pojęcia dlaczego kolega kazał tobie ruszać z dwójki przy wyciąganiu autka,to poważny błąd :!: Na dwójkę wrzucasz gdy np.chcesz odpalić auto na pych w sytuacjach awaryjnych.Gdybyś ruszał z jedynki,nic by się nie stało.Zawsze dostaje w kość auto pociągowe, a nie ciągnięte! Tutaj stało się odwrotnie,gdyby kolega ruszał z dwójki wyciagając ciebie,zobaczyłbyś dymek szybciutko,ale w jego aucie,nic tak nie niszczy tarczy jak półsprzęgło,a ruszając z dwójki tzw. półsprzęgło jest nieodzowne,chyba,że masz bardzo mocną brykę.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...