Skoda Favorit - ma ktoś doświadczenie z tym?

06 Maj 2010, 13:18

Przekopując miliard tematów pt "jakie pierwsze auto" czy "auto do 1500PLN" można było znaleźć wiele propozycji, w tym właśnie taką favoritkę. O ile ludzie rozpisywali się jakie to Polo czy CC 900 jest czy nie jest fajne, tak nikt nie napisał dlaczemu taka favorit byłaby dobrym rozwiązaniem. I tutaj pojawia się moja prośba, w szczególności do osób ciągle jeżdżących tym autem, by napisali jak to auto się sprawuję (w szczególności pod względem niezawodności i jak to działa z gazem).
na autocentrum zachęciły mnie opinie typu "Wbrew pozorom dość trwała" "Nigdy mnie nie zawiodła, bez awaryjna"
a co Wy o niej sądzicie?
Mlekoserwis
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: z nienacka

06 Maj 2010, 14:09

zawiecha prosta i bezproblemowa (podobna jak w golfie 2/3) warto znaleść sobie autko po 93 roku gdzie siedzi już silniczek VW montowany później w felicji (jednostka nie powala osiągami natomiast bardzo trwała) z gazem działa super tylko troche słabowity silniczek, jeśli chcesz autko do "turlania" się a nie do wyścigów bardzo fajna rzecz, problematyczna może być blacharka, aczkolwiek jeśli kupisz w dobrym stanie i będziesz dbał to pojeździsz długo....
tak ogólnie wszystko zależy w jakim stanie kupisz, od tego będzie tak naprawde zależało ile będziesz musiał w auto włożyć żeby w miare bez awaryjnie się poruszać po drodze :wink:

jak patrzysz za favoritką to popatrz sobie też za Ładą Samarą, trochę większy wybór silników, a autko bardzo podobne ;)
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

07 Maj 2010, 13:03

ja miałem. Po 18 latach poszło na złom. Ale było jeżdżone na gazie, jakby nie to pewnie by jeszcze pojeździło.
m4tek
Nowicjusz

Miejscowość: Krakow

07 Maj 2010, 20:49

Jeździłem Favoritką przez tydzień (auto zastępcze) i w sumie przyjemne było, jak na "relikt". O awaryjności niestety nic nie mogę powiedzieć, za krótko miałem, ale na pewno miło wspominam.
pawelMX6
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Gdynia
Auto: Nie mam

07 Maj 2010, 23:24

Jezdziłam favoritką autko jest w porzadku była z 1991roku od 2000 był załozony gaz wiadomo jak sie dba tak sie ma blacharka fakt troche kiepawa w szczegolnosci progi i tylne błotniki ale po zrobieniu bedzie nam dlugo sluzyc .Osiagow duzych nie ma ale do jazdy wystarczy jak trafisz na zadbana to polecam.wiadomo do silnika (w szczegolnosci na gazie) trzeba czesciej zagladac ,ale zastrzezen nie mam.Moja skodzina przeszla generalny remont 2 lata temu cala blacharka byla robiona sprzedalam ja ale zostala w rodzinie i caly czas dzielnie sie trzyma Takze polecam
pszczolka maja
Początkujący

Miejscowość: Ciechanów

10 Maj 2010, 12:41

Ja miałem favoritke przez trzy lata, generalnie byłem zadowolony aczkolwiek pojawił się po pewnym czasie problem z zaworami.
adriansuliszka
Nowicjusz

Miejscowość: Katowice
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak bezpiecznie przewozić psa w samochodzie?
    Na wakacyjne wyjazdy właściciele psów często zabierają swoje czworonogi. I chociaż w domu mogą być ich najlepszymi towarzyszami, to w podróży źle przewożony pies może stanowić zagrożenie dla siebie samego, kierowcy ...
    Kalkulator LPG
    Kkalkulator pozwala obliczyć szacunkową różnicę w kosztach eksploatacji samochodu w zależności od zasilania silnika benzyną, a gazem (LPG). Na podstawie danych wprowadzonych do formularza obliczymy przyblizony czas ...

11 Maj 2010, 15:55

Mojemu koledze padały bezpieczniki
Z resztkami tchu...
<3 civic <3 DOHC VTEC <3
TOLEDO
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa - Marysin