Skoda favorit - montaż radia

30 Lis 2008, 23:28

Witam. Mam problem, a mianowicie: ostatnio kupiłem nowe radio do samochodu. Zabrałem się za montaż. Wyciągam stare radio próbuje podpiąć nowe i tu jest problem. Z samochodu wychodzą dwa kable: zasilanie i masa (nie licząc kabli od głośników i anteny). Radio podpinane jest na kostkę ISO, które posiada 4 piny: zasilanie, uziemienie, pamięć i antena elektryczna (ten pin mnie nie interesuje). Więc podłączyłem zasilanie do zasilania, masę do uziemienia i radio nie działa. Dowiedziałem się od sprzedawcy że radio posiada 2 kable plusowe i że jeden pewnie nie podłączyłem... Dobra tylko jak ja mam podpiąć skoro z samochodu wychodzą dwa kable??? jestem cienki z elektroniki więc proszę o pomoc.
vhailor
Nowicjusz

01 Gru 2008, 00:07

Nie napisałeś jakie to radio,ale zazwyczaj radia mają 3 przewody zasilające - masa i dwa plusy - jeden od zasilania radia,a drugi od podtrzymania pamięci.Może być,że podłączyłeś podtrzymanie pamięci i radio nie działa.Musisz podpiąć ten drugi plus.Na przewodach z radia powinny być naklejki opisujące do czego jest dany przewód,a dodatkowo na samym radiu też powinna być naklejka z opisem przewodów - do czego jaki jest i ich kolorystyka.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

01 Gru 2008, 23:02