Skoda Felicja 1,3 PB dusi się na zimnym silniku

02 Lip 2012, 09:16

Witam, od kilku tygodni borykam się z następującym problemem:

-na zimnym silniku po odpaleniu felcia się dusi! czasami migają kontrolki czy to dodam gaz czy jest na luzie. lecz dzieje się to na zimnym silniku
-auto raz zgasło na skrzyżowaniu nieopodal miejsca startu
-gdy nie używałem kilka dni samochodu po próbie uruchomienia a mianowicie po przekręceniu kluczyka alternator normalnie kręcił bez żadnych oznak słabości lecz auto nie odpalało świeciła się kontrolka (!)
-więc pomyślałem sobie wymienię świece na inny (suche) i auto od razu odpaliło bez szarpania!
-świece było obkopcone i mokre na metalowych elementach które zostają wkręcone w silnik

-dawno nie wymieniałem oleju, filtru paliwa, filtru powietrza.
-2 lata temu wymieniałem cewkę zapłonu.

wcześniej nie stwarzała żadnych problemów
InzaghiX
Nowicjusz

Miejscowość: Gdańsk

02 Lip 2012, 09:47

o ile dobrze pamietam to mokre swiece oznaczają ze mieszanka paliwowo-powietrzna nie spala się zupełnie, i stąd mokre paliwo zostaje na świecach. Albo silnik ma problem z niedoborem powietrza (tutaj filtr powietrza do sprawdzenia) albo z nadmiarem paliwa. Ja bym w pierwszej kolejności sprawdził czy iskra jest na wszystkich świecach.
merliner
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001

03 Lip 2012, 22:47

Tak , ale to jest olej silnikowy który pozostaje na świecach(olej osadza się na metalowej części która jest wkręcana do silnika) i z rana jest problem ten iż auto się dusi. Poźniej na rozgrzanym jest okej.
InzaghiX
Nowicjusz

Miejscowość: Gdańsk
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skoda Vision E - wnętrze samochodu koncepcyjnego
    Futurystyczny design modelu VISION E ukazuje charakter nowego języka stylistycznego ŠKODY dla przyszłych pojazdów elektrycznych. Najbardziej uderzające cechy nadwozia to m.in. brak słupka B czy nietypowo otwierane ...