Skoda Felicja '97 nieprzyjemny zapach z tylnej kanapy

25 Maj 2009, 16:51

Witam mam taki problem od jakiegoś czasu w samochodzie delikatnie mówiąc nie pachnie najlepiej (mam choinke zapachową i odświerzacz powietrza) zwłaszcza gdy samochód zostawie na słońcu i sie nagrzeje. Smród definitywnie roznosi sie z tylnej kanapy. Już ją wyciągałem i czyściłem kilkakrotnie ale pomogało tylko na kilka dni. Ten trwały "odświerzacz" powietrza to prawdopodobnie sprawka tego sierściucha mojej ciotki (kota sie jej zachciało :mad: ) odwoziłem ja ostatnio i całą droge coś mu nie pasowało i podejrzewam że sie zlał na siedzienie a ciotka żeby mnie nie denerwować nic mówiła. No ale niestety sie wydało czy macie jakieś sposoby jak sie tego pozbyć??? Gdziesz czytałem że na kocie "zapachy" dobra jest woda z octem. Macie może jakieś sposoby jak sie tego pozbyć??? Ja już rozważam wszystkie możliwości nawet mycie kanapy na myjni bezdotykowej :] Już naprawde szlak mnie trafia jak ktoś wsiada do środka i pierwsze jego słowa to: "K...a ale tu coś j....e"
Czekam na konkretne propozycje. Pzdr.
Krzychu_90
Nowicjusz

Miejscowość: Wolbrom

25 Maj 2009, 18:43

kanapa do wymiany a ciotke z kotem w kosmos. to byl żart. podjedz moze do warsztatu gdzie serwisuja klimatyzacje niekture warsztaty posiadają tzw. ozonomejker moze on cos pomoze a jak nie maja to sprubuj srodka do odgrzybiania klimatyzacji tylko jakiegos mocno zapachowego
mlody861
Zaawansowany

Miejscowość: ok Warszawy

27 Maj 2009, 13:24

Wszystkie takie środki zapachowe to tylko pomoc na chwilę.Masz dwa wyjścia - albo znaleść w twojej okolicy firmę,która zajmuje się praniem dywanów,tapicerek i tp. i usuwa nieprzyjemne zapachy.Oni mają specjalne środki piorące już wypróbowane i tam możesz znaleść pomoc.
Inna wyjście,to poprostu wymiana kanapy.Może uda ci się znaleść na jakimś autozłomie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

29 Maj 2009, 15:04

A ja bym te siedzisko kanapy wykręcił i wyjął z auta.Pojechał na słoneczny weekend na działkę do znajomych i całą kanapę bym wyprał z wielką ilością wody,tak żeby przesiąkła cała. Waliłbym tam "ajaksów" lub "wezyrów do dywanów" itp. ...i niech schnie do bólu nawet cały tydzień !!! Zrobiłbym to jak najszybciej zanim od kanapy w upały ,smród przejdzie w inne części tapicerki w samochodzie !!! Żaden karcher nie zrobi tego lepiej niż Ty sam w ten sposób. Można przecież pojezdzic parę dni bez tylnej kanapy...
Poza tym oczywiste jest,że kot nie jedzie więcej,a może i ciotka bo sama też już mogła przejśc kociambrem !!!
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

29 Maj 2009, 17:12

Na początku dzięki wielkie wszystkim za pomoc.
Jak narazie to właśnie wyprałem kanapie w wannie ze wszystkim co stało na półce w łazience (chyba w vanishu i lenorze). Jak wyschnie to założe i zobacze ogólnie to kanapa wygląda bardzo dobrze żadnych zabrudzeń czy przetarć dlatego szkoda mi jej wyrzucać. I tym bardziej szlak mnie trafia jak taki sierściuch narobił tyle problemu. Oczywiście do mojej feli już nie wsiądzie.
a ciotke z kotem w kosmos.

Przy okazji to zdanie mnie rozwaliło :lol:

Ogólnie to cała moja rodzina jest cięta na tego kota. Oprócz ciotki oczywiście.
A jak ktoś ma jeszcze jakieś pomysły to byłbym wdzięczny. :wink:
Krzychu_90
Nowicjusz

Miejscowość: Wolbrom

30 Maj 2009, 11:40

Kup sobie psa i niech jezdzi z tyłu (o ile nie leje po kanapach),wtedy kot nie wsiądzie...
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ibiza FR testowana przez Marcina Dorocińskiego
    Nowy SEAT Ibiza hiszpański przedstawiciel segmentu B jest dostępny na rynku od niedawna w nowej generacji. Nie mogło to pozostać bez odpowiedzi Marcina Dorocińskiego, na co dzień jeżdżącego 211-konnym Leonem FR. Auto, które ...
    Audi RS Q3 - pierwszy RS linii modelowej Q
    Na Międzynarodowym Salonie Samochodowym w Genewie, marka z Ingolstadt zaprezentuje Audi RS Q3, pierwszy model RS w cieszącej się ogromnym zainteresowaniem rodzinie Q. Ten wyjątkowy samochód łączy w sobie przemyślaną ...