Skoda felicja bezpieczniki

28 Lip 2009, 23:03

Witam, mam taki problem. Ostatnio spalił mi się bezpiecznik od wentylatora ( od nawiewu), wymieniłem go ale po pewnym czasie znów sie przepalił, ( jego wartość to 20A ) teraz dałem większy. I mam pytanie czy można tak robić? Czy lepiej nie bo może spalić instalację. Pozdrawiam
kwiatu111
Nowicjusz

• 28 Lip 2009, 23:12

Instalacji raczej nie spalisz. Ale wentylator możesz.
    Nadsterowność wzbudza strach w pasażerach. Podsterowność - w kierowcy
    szakal1990
    Początkujący
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Wielkopolska

29 Lip 2009, 12:02

To zależy jak większy.Poza tym sprawdz,czy ten 20A jest oryginalny(czyli taki jaki ma być w tym obwodzie).Jeżeli tak i on sie pali,to tak czy inaczej trzeba szukać przyczyny - albo wentylator zaczyna się zacierać,albo gdzieś jest coś nie tak z instalacją.Jak włożysz większy np. 25A,to sprawy to nie rozwiąże i możesz spalić wentylator,albo i instalację.Należy pamiętać o tym,że bezpieczniki w samochodzie są dobierane z pewną rezerwą,a więc są i tak już o nieco większym prądzie niż pobiera dany odbiornik.Chodzi o prąd rozruchowy,który podczas startu danego urządzenia jest zawsze większy niż podczas jego pracy.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

30 Lip 2009, 07:24

Witam.Jest to dość częsty problem w tych samochodach
    a mianowicie .Przyczyny szukaj w skrzynce bezbiecznikowej , zbudowana jest warstwowo druk elektroniczny plus profilowane blaszki . Tam zbiera się wilgoć ;grzeje się;przepala;zimne luty itp.Dla tego masz większy pobór prądu..Naprawiałem wielokrotnie te samochody ,bardzo niewdzięczna robota.Pozdrawiam.
    roman
    caro1955
    Nowicjusz

Miejscowość: szczecin
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
      Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
      Mówisz ogrzewanie postojowe, myślisz ...
      Webasto to jeden ze 100 wiodących dostawców przemysłu motoryzacyjnego, najbardziej znany kierowcom z produkcji systemów ogrzewania postojowego. Niemiecka firma z miejscowości Stockdorf ma tradycję, sięgającą ...