Skoda Felicja centralny zamek nie działa

18 Mar 2016, 10:01

Witajcie. Mam problem ze Skodą Felicją. Nie działa w niej zamek centralny. Nie ma z.c. na pilota, tylko jest na kluczyk - po przekręceniu klucza w zamku drzwi kierowcy lub p[asażera z przodu, otwierają/zamykają się wszystkie drzwi. Od jakiegoś czasu to nie działa i teść musi zamykać wszystkie drzwi osobno. Bezpieczniki oczywiście sprawdzone. Szukałem modułu zamka centralnego, ale nie umiem go znaleśc. czy ktoś wie, gdzie on jest i ewentualnie jak wygląda?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

18 Mar 2016, 15:48

Moim zdaniem problem może być przy samym zamku od kierowcy. Prawdopodobnie jest tam stycznik/przełącznik który odpowiada za sygnał podczas otwierania i zamykania zamka, a tym samym wysyła sygnał do centralki która steruje pozostałymi zamkami.

Druga sprawa to może być brak napięcia na centralce sterującej centralnym zamkiem, może jest jakiś bezpiecznik?

Sprawdzałeś może przy samym zamku?

Tu masz zdjęcie oryginalnej centralki z Felicii.
Skoda Felicja centralny zamek nie działa
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

18 Mar 2016, 21:28

Też podejrzewam, że centralka nie ma zsilania. Bezpieczniki w skrzynce są sprawdzone - wszystkie dobre. Być może jest jeszcze jakiś inny bezpiecznik, przy samej centralce. Dlatego muszę ją odszukać. Wiem już jak wygląda, pytanie tylko, gdzie jest? Pod kierownicą jej nie ma.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

18 Mar 2016, 21:48

Patrząc na to zdjęcie wygląda jak by była w drzwiach. Patrzyłeś ile kabli wychodzi z drzwi?
Kacper
Forumowicz VIP

18 Mar 2016, 21:52

Cholerka, drzwi kierowcy juz tam rozbierałem, jak wymianiełem mechanizm otwierania klamki ( kluczyk kręcił się wtedy w kółko i teść musiał otwierać naj drzwi pasażera, a potem ten cypelek wyciągać). Ale żadnej centralki tam nie widziałem. Jednak tak czy inaczej będę musiał ten boczek raz jeszcze rozebrać i zobaczyć. To zdjęcie właśnie było mi jakieś znajome, tylko nie wiedziałem gdzie je wsadzić :piwo:
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

23 Lip 2016, 20:50

W końcu znalazłem zdrowie i czas na sprawdzenie tego. Sterownik zamka znalazłem z prawej strony kolumny kierowniczej. Jest przykręcony jedną śrubką do jej obudowy. Bardzo ciężko się tam dostać. Ale udało mi się to wytargac. Powodem nie działania zamka był brak napięcia na sterowniku, tak jak podejrzewałem. Obciąłem kabelek od bezpiecznika do sterownika, poprowadziłem nowy i zamek działa :) I znowu plus u teścia :D
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Przyczyny dymienia z rury wydechowej w dieslu
    Czy mając samochód z silnikiem wysokoprężnym (diesla) narażeni jesteśmy na dymienie z rury wydechowej? To pytanie pewnie zadaje sobie nie jeden właściciel diesla Postaram się opisać jakie są przyczyny dymienia z rury ...

25 Lip 2016, 09:24

MotoAlbercik napisał(a):Sterownik zamka znalazłem z prawej strony kolumny kierowniczej. Jest przykręcony jedną śrubką do jej obudowy
Dobrze wiedzieć :)

MotoAlbercik napisał(a):Obciąłem kabelek od bezpiecznika do sterownika, poprowadziłem nowy i zamek działa
No i super :ok:
Kacper
Forumowicz VIP