Skoda felicja pickup 1.9 problem z odpaleniem

25 Mar 2013, 13:31

witam! 3 tyg temu kupiłem skode felicje pickup 1.9 D.problem zaczoł sie 3 dni temu.po przejechaniu ok 20 km.zgasiłem silnik.gdy chciałem odpalic go ponownie nie dało juz rady.dziwnie obracał i czuc było rope.na zimnym silniku odpalał super,aż do dzisiaj.na popych odpala bez problemu.byłem u 2 mechaników i nie wiedz CO TO JEST.PROSZE Was o pomoc co to moze byc za usterka.dziekuje
bartek1986
Nowicjusz

Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: skoda felicja pickup
Silnik: 1.9
Paliwo: Diesel
Typ: Pickup
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

25 Mar 2013, 18:33

Skoro na pych odpala bez problemu,jest prawdopodobieństwo,że może być problem np.z ciśnieniem sprężania i silnik potrzebuje większych obrotów rozrusznika by załapać.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

25 Mar 2013, 19:15

Sprawdź małe kółko od rozrządu przy okazji wymień pasek i napinacz.
Silnik z którego ustawieniem mechanicy mają kłopoty.
andrzej_124
Stały forumowicz

25 Mar 2013, 20:03

Bardzo ciekawy przypadek, jak czuje sie akumulator ? rope prawdopodobnie czułeś bo go dusiłeś i sie zalał biedny, zanim zaczniesz grzebać przy rozrządzie zacznij od rozruchu.
CośTamWiem
Początkujący

Auto: Zipp Vapor >50
Silnik: coś koło 0,3 2KM :)
Paliwo: Benzyna
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

26 Mar 2013, 16:29

akumulator mam b.dobry.podczas odpalania nie dodaje gazu,ale rope i tak czuc.podczas odpalania trzesie silnikiem.nigdy tak nie było.a moze to wina rozrusznika?
bartek1986
Nowicjusz

26 Mar 2013, 17:19

My nie wiemy jak rozrusznik kręci,aku możesz mieć nowe i w idealnym stanie i porazka jeśli rozrusznik słabo kręci,to jest diesel,naturalnie przyglądnąłbym się rozrusznikowi,przecież przynajmniej ja,nie mogę bez przerwy pisać---rozrusznik,świece,akumulator---Wystarczy tylko przeczytać podobny temat ,by zacząć od rozrusznika.Na przyszłość,nigdy nie dotykaj pedału gazu podczas odpalania,gdyż możesz zalać silnik paliwem!Masz tam ssanie na linkę?
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Corolla 1966 rok
    Toyota Corolla jest modelem przełomowym dla marki. Nie tylko dlatego, że do dziś sprzedano ich ponad 45 milionów na przestrzeni 12 generacji, ale też dlatego, że to ten model spowodował, że Toyota stała się masowym ...

27 Mar 2013, 17:37

Zostaw rozrząd narazie! Bez sensu. Po odpaleniu na pych samochód chodzi idealnie? Jak kręci rozrusznik? "Ledwo, jakoś tam daje radę" czy "cudownie"? Świece się nagrzewają? Czujnik temperatury? Czujnik położenia wału? Obstawiam złą dawkę paliwa, albo mechanik źle ustawił koło pasowe pompy w stosunku do reszty rozrządu.
Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1993

31 Mar 2013, 13:10

problem juz rozwiazany.rozrusznik byl do wymiany teraz odpala idealnie,ale po 2 dniach od wymiany rozrusznika powstala kolejna usterka.nie mam kierunkow ani awaryjnych, wkaznik temperatury jest caly czas na maksa lampka od nagrzania swiec tez sie nie pali wtedy nawet nie chce odpalic.jak by pradu nie było.problem ustapil odpalilem auto ale po chwili zgaslo wszystko,ale silnik działal.co teraz mogło sie popsuc?
bartek1986
Nowicjusz

31 Mar 2013, 22:05

Sprawdź czujnik temperatury. Ledwo rozumiem co teraz się dzieje. Pogubiłem się trochę.
Chyba najlepiej będzie jak pojedziesz do elektryka na sprawdzenie i błędy...
Rozrusznik używany, regenerowany? Dobrze przykręcone przewody do rozrusznika? Masa jest?
Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1993

01 Kwi 2013, 13:16

rozrusznik kupilem nowy.wymienil go elektryk.
bartek1986
Nowicjusz