Skoda, ford a może fiat?

11 Mar 2015, 00:03

joaw1 napisał(a): Nie mierz wszystkich swoją miarą.

Ehhh. Wydaję mi się, że nie potrzebujesz forum, bo jesteś najmądrzejsza na świecie i wybrzydzasz jakbyś miała 111000 a nie 11000 tysięcy. Z korei to nie, z francji to też nie
Potrzebujesz jakiejś informacji o Peugeocie 307 lub mondeo mk4? Napisz na priv a postaram się pomóc :)
tomek70
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: 2.3 161
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2008

11 Mar 2015, 00:14

Koniu, jeździsz widzę fordem :) jak się jeździ tą marką?
Tomek70, a czy ja mówię że nie francuz? :) Może to nie szczyt moich marzeń, ale w pierwszym poscie napisałam, że biorę go pod uwagę.
Nigdy nie kupuję czegokolwiek pierwszego z brzegu. Nie dziw się że wybrzydzam. To nie ciuszek, który wyrzucę po miesiącu bo mi się nie podoba.
joaw1
Nowicjusz

Prawo jazdy: 13 04 2010
Auto: cinquecento
Silnik: 899
Skrzynia biegów: Manualna

11 Mar 2015, 00:23

Oczywiście, że warto żeby się podobał ale trzeba mierzyć siły na zamiary, a znalezienie auta w dobrym stanie, z malutkim przebiegiem to nie jest tania i łatwa sprawa wymagająca czasu i cierpliwości
Potrzebujesz jakiejś informacji o Peugeocie 307 lub mondeo mk4? Napisz na priv a postaram się pomóc :)
tomek70
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: 2.3 161
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2008

11 Mar 2015, 00:37

Szczerze mówiąc to ja na ten mały przebieg kicham :) kobietą jestem, muuusi się podobać :D
Stąd te moje wybrane modele. Ciągle szukam fajnej corolli, no wiem, bez szału w tym budżecie, ale jest kilka ofert... warto? Pierwszy mój typ to fabia, znam parę osób jeżdżących skodami, są zadowolone, bo nie mieli nigdy większych problemów. Najwięcej negatywnych opinii słyszałam o oplach i się zraziłam, chociaż kształty corsy zawsze mnie zachwycały...
Dziś znajomy odradzał mi forda bo miał z nim same problemy, głównie z silnikiem z tego co mówił.. Tyle opinii, nie wiem na co się decydować.
Może by Renault? Albo Mazda? Dacia?
joaw1
Nowicjusz

11 Mar 2015, 08:03

Przy takich wymaganiach ciężko będzie znaleźć niestety jakiekolwiek auto...
Fusion, Fabia, Ibiza, Fiesta, Getz, Punto to auta miejskie, nie sprawdzają się na trasie. Wiem, że wcześniej robiłaś takie trasy Cieniasem, ale przy budżecie 11k warto zafundować sobie chociaż odrobinę luksusu, nie mówiąc już o kwestiach bezpieczeństwa.
Fiat Stilo, Peugeot 307 to ta sama półka, jeśli chodzi o niezawodność. Gdybyś jeździła wyłącznie po mieście jeszcze by od biedy uszły, ale przy Twoim użytkowaniu lepiej poszukać czegoś, czym nie będzie strachu wybrać się w trasę.
Corolla za 11k będzie bardzo biedna i raczej nie bez wkładu finansowego.
Leon też odpada, bo chcesz silnik o pojemności do 1.6, a ten w tym aucie "nie jedzie" i dużo pali.
Lacetti to jest już jakaś opcja, auto mocno budżetowe, wyjątkowo biednie wykończone, ale tanie w utrzymaniu - pokrewieństwo z Astrą, więc dostęp do części idealny. Tak jak napisano w artykule "zacytowanym" przez Barola auto nie sprawia problemów.
Fordów nie ma co się bać - co prawda te auta nigdy nie słynęły z bezawaryjności, ale za to bardzo fajnie jeżdżą. Niezardzewiały Focusik w benzynie byłby bardzo dobrą opcją, ale musiałabyś nieco zejść z wymagań odnośnie rocznika.
Do wymagań (nie licząc tego odnośnie rocznika) bardzo pasuje Opel Astra G 1.6 8v - tani w utrzymaniu, solidny, względnie ekonomiczny, no ale nie chcesz Opla..
Renówki w tym budżecie to tylko dla masochisty. Mazdy z 2003 roku i młodsze za 11k będą przegnite. Dacię Logan znajdziesz, tylko pytanie czy naprawdę chcesz jeździć Dacią? :) Taka ciekawostka - znam 3 osoby jeżdżące Daciami (2 Dustery i jeden Logan użytkowany przez kolegę taksówkarza) i są z nich bardzo zadowolone - taksówkarz Loganem natrzaskał już 300 tys. km i auto kompletnie nie sprawia problemów eksploatacyjnych (ma dalej podłogę :D ).
Podsumowując - musisz dostosować wymagania do realiów rynkowych.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

11 Mar 2015, 09:16

Witaj, bardzo się, że napisałeś bo to do mnie przemawia. Podpowiedz co zrobiłbyś na moim miejscu, podrzuć link do autka wartego zobaczenia. Tak jak mówiłam, jestem skłonna rozważyć każdą propozycję, no może faktycznie poza oplami, golfami, polo, tego nie szukam.
Biorę pod uwagę kupno autka za 11k, w 15k chcę się wyrobić z opłatami i ewentualnym wkładem finansowym, bo z tym się liczę. Prawdę mówiąc te moje "wymagania" to nic innego jak wynik filtrowania na internetowych giełdach motoryzacyjnych. Co do Dacio, to czemu nie :) jeśli ma się sprawdzić. Czarno widzę kupowanie droższego auta, do którego nie będę musiała z marszu dołożyć.. W tej chwili z większym bagażem jeżdżę właśnie Leonem z 2004, 1,8 , ale tylko od czasu do czasu.
Dla takich wypowiedzi tu jestem :D czekam na więcej.
joaw1
Nowicjusz

11 Mar 2015, 10:01

Fordy są okej. Byle zabezpieczyć co 2 lata i nie pchać gazu do nich i są okej. Awaryjności nie ma jak w przypadku Stilo. Porównywalnie psuje się z niezawodnym Golfem czy Astrą, ale jest ciekawszy.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Istnieje też coś takiego jak Elantra/Cerato.
Zgadzam się z łysym. Nie ma co wyrzucać pieniędzy w błoto i męczyć się mieszczuchem lub powiększonym mieszczuchem (Fusion, jazz).
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

11 Mar 2015, 10:02

4k rezerwy na opłaty i wkład początkowy to trochę za dużo :) Zwiększ nieco budżet przeznaczony na sam zakup i będzie łatwiej znaleźć coś godnego uwagi. Skoro wizualnie podoba Ci się Corolla to szukaj właśnie jej, ale z początku produkcji (2001,2002) i najlepiej egzemplarza "krajowego" (pozostaną wtedy jedynie koszty rejestracji). Na minus na pewno drogie części, ale autko jest na tyle trwałe, że nie trzeba ich zbyt często wymieniać.
Ta według mnie godna uwagi:
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

11 Mar 2015, 10:09

Bardzo ładna ta Corolla i jeśli faktycznie 1właściciel to duży plus.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

11 Mar 2015, 10:58

Bez klimy za 14,5 k to trochę słabo :no Poszukaj z klimą, za tę kasę spokojnie znajdziesz.
Jav
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Poznań
Prawo jazdy: 01 09 2007
Auto: Citroen Saxo / VW Transp. T5
Silnik: 1.2 / 1.9 TDI 2005r
Rok produkcji: 1999

11 Mar 2015, 11:01

Ta corlla to nawet bardzo fajna :) jednak za droga.
joaw1
Nowicjusz

11 Mar 2015, 11:08

Od czego są negocjacje?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012

11 Mar 2015, 11:21

Barol napisał(a):Od czego są negocjacje?

To po pierwsze. Po drugie szukanie na siłę jak najmłodszego auta w jak najniższej cenie prowadzi najczęściej do zakupu trupa. Za dobre auto trzeba swoje zapłacić.

Jav napisał(a):Bez klimy za 14,5 k to trochę słabo :no Poszukaj z klimą, za tę kasę spokojnie znajdziesz.

Z tego rocznika, z tym silnikiem, z polskiego salonu i w dobrym stanie? Życzę powodzenia :yes:
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

11 Mar 2015, 11:24

Tak, tyle że te 15k to stalowa rezerwa na pewien czas, przeznaczona na całość, na ewentualne dalsze poszukiwania w terenie, początkowe wymiany, naprawy... Nie bez powodu podałam 11 tysi.
Tu panowie nie zrozumiecie kobiety, wiem ;P
Chyba nadal będę walić (oczywiście Waszym zdaniem) głową w mur :P
Szczerze mówiąc nie pojmuję dlaczego Fabia nie sprawdzi się na trasie. Jeździłam trochę taką w pacy i serio, było całkiem komfortowo, jutro wybieram się na oględziny Ibizy 1,4 z 2003..
joaw1
Nowicjusz

11 Mar 2015, 11:39

joaw1 napisał(a):Jeździłam trochę taką w pacy i serio, było całkiem komfortowo, jutro wybieram się na oględziny Ibizy 1,4 z 2003..

Przed Hondą miałem taką Ibizę (tyle, że z 2006 r.) - sprzedałem ją m.in. z tego powodu, że z różnych względów musiałem często jeździć nią w trasy i było to dosyć męczące - auto słabo wyciszone, wychodziło się z niego połamanym, podczas jazdy po autostradzie przy 140km/h był wir w baku i spalanie jak w autach segmentu D, wyprzedzanie trzeba było odpowiednio wcześnie zaplanować, bo auto pow. 90km/h bardzo słabo się zbierało. Ogólnie bardzo ją lubiłem - za bezawaryjność, fajne zawieszenie, zwrotność, wygodne jak na tą klasę fotele i jak dla mnie to świetne autko, ale tylko na miasto. 1.4 16v w egzemplarzach przed 2006 r. mają problem z zamarzającą odmą - jeśli nie masz garażu lepiej je odpuścić.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika