Skoda, ford a może fiat?

10 Mar 2015, 13:36

Witajcie.
Od pewnego czasu mierzę się z problemem wyboru autka. Chcę podpytać się Was co sądzicie o moich wybranych kilku modelach.
•Budżet max 11000
• hatchback, ostatecznie sedan.
• obowiązkowo 4/5 drzwiowy.
• przebieg do 170 000.
• silnik 1200-1400 max 1600, benzyna.
• rocznik 2003 lub młodszy
Wybrane modele:
• Toyota Corolla
• Ford Fusion
• Skoda Fabia
• Fiat Stilo
----------------------------------
W grę wchodzą jeszcze:
• Seat Ibiza lub Leon
• Ford Fiesta
• Fiat Punto
• Peugeot 307
• Hyundai Getz (?)

Odpadają Golfy, VW, i Ople.

Teraz pytanie do Was. Co sądzicie o moim wyborze. Zależy mi na autku możliwie najtańszym w utrzymaniu. To warunek konieczny, mój obecny nigdy nie wymagał dużego wkładu finansowego. Na bajerach mi nie zależy, ale miło by było gdyby w autku była klima czy wspomaganie kierownicy. Kolor nie gra roli, choć gdyby był srebrny to super.
Zaznaczam że auto na co dzień jeździć bedzie ok 25km x2 (dojazd do miasta) oraz w dłuższe trasy, mniej więcej dwa razy w miesiącu po ok 400km. Auto głównie dla kobiety i małego dziecka.
Pomóżcie :)
Teraz jeżdżę Cinquecento 899, z 1996. Chcę przesiąść się w trochę nowsze i większe autko.
Bardzo mi szkoda Cieniasa, bo mnie nigdy nie zawiódł, nie rozkraczył się nawet w Berlinie czy Pradze :P ale niestety rodzina na wyjazd z bagażem się już nie mieści.

Aaa najchętniej autko z Mazowieckiego, ale dalej też dojadę.

Pozdrawiam serdecznie.
Ostatnio edytowany przez joaw1, 10 Mar 2015, 15:39, edytowano w sumie 1 raz
joaw1
Nowicjusz

Prawo jazdy: 13 04 2010
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: cinquecento
Silnik: 899
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna

10 Mar 2015, 14:52

joaw1 napisał(a):Chcę przesiąść się w trochę nowsze i większe autko.
Bardzo mi szkoda Cieniasa, bo mnie nigdy nie zawiódł, nie rozkraczył się nawet w Berlinie czy Pradze

To gratuluję wytrzymałości, zjeździć tyle takim autkiem. ;)

Z powyższych najlepszy będzie Peugeot 307 1.6, w tym budżecie doradzam szukać rocznika 2001-2003.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

10 Mar 2015, 15:36

Ja jeżdżę nim dopiero 4 lata. Fakt, wiele razem przetrwaliśmy, ale w krotkim czasie. Ja go tylko odziedziczyłam po bracie :D
Akurat ten peugeot podoba mi się najmniej, jest dość ciasny a te modele, które oglądałam są 3 drzwiowe.
Czemu akurat peugeot? :) a właśnie, jeszcze jedno, chciałabym cudeńko 10-11letnie.
Zapomniałam dodać ważną rzecz. W pierwszej kolejności rozglądam się za toyotą corollą :), (poprawione).
Jeśli z tych, które wybrałam (te pierwsze) jest jakiś dobry pomysł, ale warto dołożyć, piszcie.
Biorę wszystko pod uwagę. Śledzę od dłuższego czasu giełdy, portale, stąd ten budżet miedzy innymi.
joaw1
Nowicjusz

10 Mar 2015, 15:55

Najtańsze części to na pewno fiat, jeśli chodzi o komfort i porównanie ceny do jakości to wybrałbym forda fiestę lub toyotę corollę. Przed Fiatem Grande Punto zastanawiałem się jeszcze nad zakupem Toyoty Auris no ale to budżet rzędu 20 tys zł. Nie bierz moim zdaniem Peugota 307. To mocno awaryjna wersja.
joponek
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 04 05 2007
Auto: Fiat Grande Punto
Silnik: 1.4
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

10 Mar 2015, 15:58

joponek napisał(a):Nie bierz moim zdaniem Peugota 307. To mocno awaryjna wersja.

Umiesz to czymś uargumentować?Czy to może dlatego, że to francuz?
Potrzebujesz jakiejś informacji o Peugeocie 307 lub mondeo mk4? Napisz na priv a postaram się pomóc :)
tomek70
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: 2.3 161
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2008

10 Mar 2015, 15:59

Corolla E12 byłaby najlepsza, ale 11 tysięcy może wystarczyć tylko na jakiegoś golasa z 1.4 z początku produkcji.
Ossy
Forumowicz VIP

Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

10 Mar 2015, 16:22

Na mnie peugeoty jakoś źle działają, nie wiem, ten długi przód :P
Mój sąsiad jest mechanikiem, non stop stoją u niego peugeoty.. Może to tylko zbieg okoliczności, a może coś w tym jest. Wiecie czym jeżdżę wiec wiecie też, że do dynamicznej jazdy i komfortu nie jestem przyzwyczajona. Tak więc nie rusza mnie fakt że to 1,4 - pożądany przeze mnie - bo jakoś nie śpieszy mi się na skrzyżowaniach. A i w mieście mniejszy silnik się sprawdza (wyprowadźcie mnie z błędu w razie czego). Waszym zdaniem toyoty są mało awaryjne?

Widzę Ossy, że jesteś też młodym i niedoświadczonym kierowcą :)
Mam nadzieję że odezwie się jakiś wyjadacz w tym temacie :)
joaw1
Nowicjusz

10 Mar 2015, 21:34

W 307 trzeba uważać na dwa pierwsze roczniki bo lubiały poprostu się spalić. Fiat Stilo nie ma niestety tanich części.

A co powiesz na Chevroleta?
[link do oferty na Olx wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012

10 Mar 2015, 22:14

Obiło mi się kilka ogłoszeń lacetti. Wszystkie całkiem przyzwoite, tyle że nie mam zdania na ich temat, bie znam nikogo kto takim jeździ. Podstawowe pytanie. Ile pali, koszt wymiany rozrządu, sprzęgła. Te są tanie przy kupnie, ale czy w użytkowaniu też?
Mój ma mało palić i mieć tanie części :D no i żeby się ciągle nie psuło byle g**** za kilka stów. Zresztą wiecie :D
joaw1
Nowicjusz

10 Mar 2015, 22:22

Silniki to mocny punkt Lacetti są trwałe i niezawodne,osiągają wysokie przebiegi bez większych problemów. Jeśli już pojawiają się problemy to najczęściej dotyczą układu zapłonowego głównie w silniku 1.4. Zawieszenie też nie sprawia większych problemów. Diesle też sporo potrafią a są przy tym znacznie oszczędniejsze od benzyniaków. Na szczęście auto nie jest wymagające pod względem warsztatowym i nie ulega poważniejszym kosztownym awariom.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012

10 Mar 2015, 22:58

Z tego samego tekstu, który skopiowałeś, dowiedziałam się ważnej rzeczy. Mianowicie słaba dostępność części zamiennych oraz znikoma części używanych, dyskwalifikuje lacetti jako kandydata na moje autko niestety. Podsumowując, jak coś w nim pierdzielnie to będzie słono kosztowało w autoryzowanym serwisie.
Liczyłam na własne spostrzeżenia, nie te kopiowanie z neta.
Jedziemy dalej.
Proszę o opinie na temat skody fabii.
joaw1
Nowicjusz

10 Mar 2015, 23:19

joaw1 napisał(a):Proszę o opinie na temat skody fabii.

Fatalnie jeździ, fatalnie wykonana, pali podobnie jak auta segmentu D z silnikami 2.0
Chcesz coś co naprawi każdy mechanik i będzie trzymać cenę to bierz golfa z LPG i tyle. Nic tańszego nie będzie.
joaw1 napisał(a):przebieg do 170 000.

Tego nie skomentuje. Każdy handlarz zrobi Ci na życzenie nawet 70 tysięcy
Potrzebujesz jakiejś informacji o Peugeocie 307 lub mondeo mk4? Napisz na priv a postaram się pomóc :)
tomek70
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: 2.3 161
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2008

10 Mar 2015, 23:23

Lacetti to nowsza Astra G więc części jest full. Blacharskich może mniej.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

10 Mar 2015, 23:23

joaw1 napisał(a): Mianowicie słaba dostępność części zamiennych oraz znikoma części używanych

Proszę cię, w dzisiejszych czasach nie ma problemu z częściami do naprawdę egzotycznych marek, a ty twierdzisz, że jest mało części do Chevroleta/Daewoo? Dobry żart :ok:

Wystarczy ruszyć dupsko i sprawdzić podstawowe części eksploatacyjne a także najczęściej wymieniane i widać, że jest w czym wybierać.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Rok produkcji: 2009

10 Mar 2015, 23:57

Sprawdziłam, du** nie urywa :P poza tym z Korei? Jakoś no nie wiem.. Wolę szukać jednak bliżej.
Co do przebiegu, liczę u niektórych na uczciwość. Nie mierz wszystkich swoją miarą.
A zapomniałam dodać że na temat chevroleta i części to nie ja tak twierdzę, tylko wiedza internetowo-bezużyteczna. Wystarczy przeczytać dokładniej. W końcu pisałam o tym w poście wyżej, więc nie róbcie tu takiej bezsensownej nagonki bo nie o to chodzi.
joaw1
Nowicjusz