Skoda octavia 1 brak zasilania radia po stacyjce

20 Sty 2020, 08:38

W mojej Skodzie Octavi 1 zginęło zasilanie radia po stacyjce. Sprawdziłem bezpiecznik do zasilania radia jest dobry. Zasilanie radia stałe z aku jest.
Na kostce ISO nie ma tego zasilania po włożeniu kluczyka do stacyjki.
Proszę o pomoc.
kazik19021
Nowicjusz

20 Sty 2020, 10:57

Sprawdż raz jeszcze bezpieczniki, bo mogą być dwa - jedno zasilanie po przekręceniu stacyjki do poziomu kontrolek lub po włożeniu kluczyka, a drugie prosto z aku.
Jeżeli bezpieczniki są ok, a na złączu radia nie ma nadal jednego z zasilań to trzeba szukać po kablach niestety. Gdzieś będzie słaby, zaśniedziały, wypalony styk.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

20 Sty 2020, 20:52

kazik19021 napisał(a):Na kostce ISO nie ma tego zasilania po włożeniu kluczyka do stacyjki
Po włożeniu kluczyka do stacyjki nie będzie zasilania, pojawi się ono dopiero po przekręceniu do pierwszej pozycji. To tak w ramach wyjaśnienia żeby ktoś nie pomyślał że jak włoży kluczyk do stacyjki to mu się pojawi napięcie :)

Coś ci jeszcze nie działa po przekręceniu stacyjki oprócz radia?
Zapalniczka ma napięcie cały czas czy tylko po włączeniu zapłonu?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

21 Sty 2020, 07:17

Zapalniczka ma napięcie cały czas, poza tym wszystko działa. Ja miałem tak, że wystarczyło włożyć kluczyk do stacyjki i radio się załączało.
kazik19021
Nowicjusz

21 Sty 2020, 11:13

kazik19021 napisał(a):Ja miałem tak, że wystarczyło włożyć kluczyk do stacyjki i radio się załączało.

W moim pugu mam tak samo - wkładam kluczyk do stacyjki bez jej przekręcania do poziomu kontrolek i włącza mi się radio i gaśnie oświetlenie wnętrza. A jak zgaszę silnik po jeździe, to po wyjęciu kluczyka radio gaśnie i zaświecają się światła wnętrza i progów.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

21 Sty 2020, 13:43

kazik19021 napisał(a):Ja miałem tak, że wystarczyło włożyć kluczyk do stacyjki i radio się załączało
Przepraszam, faktycznie tak jest też w modelu który masz :)

Sprawdź ten kabel na którym powinno być napięcie po stacyjce za kostką ISO gdzie łączy się z instalacją samochodu. Być może tam coś nie styka/łączy lub się wypiął ze złącza.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

21 Sty 2020, 14:32

Muszę zdemontować osłonę z lewej strony kierownicy i dotrzeć do skrzynki z bezpiecznikami wtedy będę miał całą trasę tego przewodu - chyba ?
kazik19021
Nowicjusz

22 Sty 2020, 11:06

Zgadza się. Być może są wyrobione styki od stacyjki. Nie wiem czy u ciebie jest tak samo, ale np jak wyjmę kluczyk ze stacyjki, zostawię zaświecone światła i otworzę drzwi, to pojawia się sygnał, że światła są włączone ( pozycyjne ). Jak wyjmę kluczyk to również zaświeca mi się oświetlenie wnętrza. Jeżeli tak masz/miałeś a teraz nie masz, to sprawa stacyjki by się rozwiązała.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika