07 Kwi 2015, 00:08
Moja narzeczona jakoś do połowy marca miała służbową Octavie 2.0TDI, praktycznie od nowości ją użytkowała do przebiegu 250tyś.km i nic się z tym silnikiem niedobrego nie działo. Robiła głównie dłuższe trasy po 200-300km i dłuższe i na wygodę foteli nigdy nie narzekała, wręcz przeciwnie. Sam zresztą parę razy nią jechałem i też nie zauważyłem, aby jakieś mega niewygodne były. To samo wnętrze, po liftingu było poprawione, przyzwoite spasowanie, nie odbiega to od innych aut w klasie kompaktów. Po 250tyś.km nie irytowało jakimiś dźwiękami dziwnymi.(nie raz jedynie klapka od schowka dawała o sobie znać)
Chwaliła sobie dynamikę i ekonomikę w tym aucie, no i praktyczność w dłuższej trasie. Wszystko jest rozplanowane dokładnie tak jak by się tego oczekiwało.
Co do wad, to nie raz zacinał się zamek klapy bagażnika. Nie chciała się otworzyć albo przeciwnie- otworzyła się, ale nie chciała się zamknąć, ale ASo z tego co wiem naprawiło to w końcu.
Słabym elementem o którym mówiła, była też plastik pod ręcznym.
Szumiały te małe szybki z tyłu przy wyższych prędkościach, ale też ASO w końcu to zrobiło.
Było też coś z panelem klimatyzacji- buczał, ale nie pamiętam dokładnie o co chodziło.
Ale mimo wszystko, to dobry samochód, ale za takie pieniądze jak w ogłoszeniu bym go nie kupił. Można za to kupić fajniejsze auto klasy średniej w zbliżonych rocznikach(no troszkę starsze może.)