Skoda Octavia 2 FL

25 Sie 2018, 13:18

Cześć,

planuję kupić Skodę Octavie 2 FL kombi z silnikiem 1.6 MPI.
Niebawem będę wybierał się na oględziny auta.
Co sądzicie o tym autku?

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Przebieg wg. szwedzkiej strony jest realny. No chyba że da się to jakoś zafałszować.

Na co zwróci szczególną uwagę przy oględzinach w/w auta?

Opłaca się jechać z tym autem do ASO? Problem jest taki, że w najbliższych dniach nie ma wolnych terminów w ASO z regionu. Pozostaje wstępnie stacja kontroli pojazdów.

Proszę o jakieś porady, albo o kubeł zimnej wody.

Pozdrawiam
lriuqs
Nowicjusz

Auto: Skoda Octavia II FL
Silnik: 1.6 MPI
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

25 Sie 2018, 22:32

Nikt nic nie pomoże?
lriuqs
Nowicjusz

26 Sie 2018, 00:59

Co można powiedzieć, dość poprawne auto warte polecenia, silnik stary jak swiat z jedej strony słaby i technologia z lat 90 ale z drugiej to dobrze nie ma tu zbędnej elektoniki i kosztownych nowinek nikomu nie potrzebnych, musisz tylko sprawdzić czy 100 konny silnik Ci wystarczy. Co do samego ogłoszenia, bardzo obiecująco wygląda, fajnie wyposażona jedna rzecz jaka mnie zastanawia to kierownica, wytarła się przy takim przebiegu? Naogół jest to możliwe a nawet dość często spotykane w autach z ciepłych krajów takich jak Włochy czy Francja ale Szwecja? może i tak, też nie wierzę w to że handlarz by wałował przebieg i zostawił taką kierownicę. Ja bym sprawdził to auto. Możesz wziąć sobie experta który obejrzy to auto, tylko wziąć pakiet premium ze sprawdzeniem na stacji diagnostycznej
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

26 Sie 2018, 08:16

Zgadzam się i dodam, że auto nie ma aż tyle elektroniki, żeby sprawdzać je w ASO. Skupiłbym się natomiat na sprawdzeniu wypadkowości auta.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

26 Sie 2018, 08:58

@Kao
Przegląd niby jest potwierdzony na tej stronie:
https://fu-regnr.transportstyrelsen.se/extweb/

Dodatkowo aut znalazłem też tu:
https://www.car.info/sv-se/license-plate/S/LBF602
Nie wiem niestety jak wiarygodna ona jest, ale jest tam wykres przebiegów z poprzednich lat.
Rzeczywiście kierownica jest zjechana. W moim aucie wygląda jakby kierownica była w lepszym stanie, a auto jest starsze, ma więcej przebiegu i wcale bym się nie zdziwił jakby przebieg był kręcony :P.

To co mnie ciekawi to według tej szwedzkiej strony auto miało aż 9 właścicieli O_o.

100 konny silnik myślę, że mi wystarczy. Aktualnie jeżdżę fabią 1.4 MPI, a to jeszcze słabsza jednostka.
Zależy mi na małej awaryjności i możliwości przerobienia na gaz.

@Ossy
Podjadę gdzieś wstępnie aby sprawdzić czy auto nie było bite. Jakieś wskazówki na co samemu zwrócić uwagę?
lriuqs
Nowicjusz

26 Sie 2018, 09:12

lriuqs napisał(a):Rzeczywiście kierownica jest zjechana. W moim aucie wygląda jakby kierownica była w lepszym stanie, a auto jest starsze, ma więcej przebiegu i wcale bym się nie zdziwił jakby przebieg był kręcony :P.

W mojej flotowej octavii kierownica wyglądała tak po 90kkm ale od strony deski rozdzielczej. Miała po prostu dziury/wżery

lriuqs napisał(a):100 konny silnik myślę, że mi wystarczy. Aktualnie jeżdżę fabią 1.4 MPI, a to jeszcze słabsza jednostka.

Tylko, że octavia waży na pewno te 200kg więcej i jestem pewien, że nie będzie nawet minimalnie szybsza.

Swoją droga to nie lepiej poszukać jakiegoś normalnego auta, z normalnym silnikiem i trochę mniej tandetnie zrobionego?

Linki totalnie przykładowe
[link do oferty na Olx wygasł]
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

7-miejscowy SUV klasy premium - przegląd modeli
    Do przewiezienia większej liczby osób nie zawsze potrzebny jest minivan. Wystarczy praktyczny SUV z dodatkowym rzędem siedzeń. Modele klasy premium bardzo często oferują taką opcję, co w połączeniu z luksusowym wyposażeniem ...
    Salon Volvo 100 km od koła podbiegunowego
    Samochody Volvo od ponad 85 lat powstają w Szwecji, kojarzącej się z surowym, polarnym mrozem i śniegiem. Najdalszy salon tej marki znajduje się w miasteczku Gällivare . Miejscowi twierdzą, że to tylko 4 godziny drogi ...

26 Sie 2018, 09:36

Ossy napisał(a):Zgadzam się i dodam, że auto nie ma aż tyle elektroniki, żeby sprawdzać je w ASO.

Ostatnio jednemu człowiekowi od nas z firmy wyskoczyło pełno kontrolek na zegarach (ABS, ASR, mrugający ręczny). Płyn był. Pojechał do ASO pod komputer i nie potrafili zdiagnozować usterki...

Ogólnie tą Octavię ratuje wyposażenie, bo tak to nie mam pojęcia co ludzie widzą w tym aucie (miałem styczność już z wieloma egzemplarzami w rożnych wersjach)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback

26 Sie 2018, 09:41

lriuqs napisał(a):Rzeczywiście kierownica jest zjechana.

Tym bym się nie przejmował. Zajechana kierownica może świadczyć o użytkowaniu przez kobietę-kremy, odżywki i inne wynalazki stosowane przez kobiety źle wpływają na kierownicę (w Pandzie żony już po 100 tys km wyglądała tragicznie). Za to 9 właścicieli w nie starym przecież aucie to trochę podejrzane, ale to może być zasługą słabego silnika-mało kto wytrzymał z nim cały rok :mrgreen:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV

26 Sie 2018, 10:01

yeti65 napisał(a):Za to 9 właścicieli w nie starym przecież aucie to trochę podejrzane, ale to może być zasługą słabego silnika-mało kto wytrzymał z nim cały rok :mrgreen:

W Szwecji nie istnieje coś takiego jak nasz "komis". Tam handlarz kupując auto musi je zarejestrować na siebie. Czyli powiedzmy, że w przypadku tego auta masz 4-5 "prawdziwych" właścicieli, którzy użytkowali samochód a prawdopodobnie jednym z nich jest już polak.
Ostatnio edytowany przez Invi, 26 Sie 2018, 10:11, edytowano w sumie 1 raz
Invi
Forumowicz VIP

26 Sie 2018, 10:08

Invi napisał(a):Swoją droga to nie lepiej poszukać jakiegoś normalnego auta, z normalnym silnikiem i trochę mniej tandetnie zrobionego?
bez przesady, w Octavii 2 juz nie ma takiej tandety jak w 1. Jest poprawnie, co do tych właścicieli no to naprawdę dużo jak na taki rocznik, co niecały rok ktoś musiał zmieniać auto, podejrzane.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

26 Sie 2018, 10:11

Kao napisał(a):bez przesady, w Octavii 2 juz nie ma takiej tandety jak w 1. Jest poprawnie,

Poprawnie, ale nadal poniżej średniej segmentu.

Kwestię właścicieli opisałem wyżej
Invi
Forumowicz VIP

26 Sie 2018, 10:54

W sumie to zależy do czego ma być wykorzystywane to auto, bo jeśli np.miałbym jeździć na taksówce w Warszawie i stać codziennie w korkach, a najważniejszy byłby dla mnie zysk (czyli niskie koszty utrzymania) to brałbym taką Octavię z 1.6 MPI+LPG i niczym bym się nie przejmował.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

26 Sie 2018, 11:02

@Invi
myślałem i o Mondeo i o Astrze, ale po prostu się na tym za dobrze nie znam. Jeżdżę tą swoją Fabią 1.4 i ogólnie jestem zadowolony. Demonem prędkości to auto nie jest, ale się już do tego przyzwyczaiłem. Skody mi się podobają, jestem też do tej firmy przyzwyczajony dlatego też postanowiłem nie mieszać sobie w głowie i zostać przy jednym konkretnym modelu.

Chociaż, teraz się zacząłem zastanawiać.
Mam w mieście 1 forda.
Inna sprawa to chce założyć LPG. Wiem ze w Skodzie nie będzie z tym problemów. Raz na rok czy 2 wyczyszczę przepustnice i auto jeździ.

W Fordzie 2.0 145 KM wiem, że trzeba regulować zawory. Za bardzo nie wiem kiedy i jaki jest to koszt. Dodatkowo trzeba mieć oczywiście dobrego gazownik. Z tym już mniejszy problem. Kolejna sprawa to blacha. Jeśli dobrze pamiętam to Fordy lubią rdzewieć.
lriuqs
Nowicjusz

26 Sie 2018, 11:05

Bez przesady z tą tandetą, Ford np Focus nic lepszy nie jest, w środku jak we Fiacie z okolic 2000 roku :?
a silnik mógłby być mocniejszy ale bez szaleństw i do lpg w tym koncernie chyba jedyny.
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Typ: Sport/Coupe

26 Sie 2018, 11:05

@Ossy
bardziej jako auto miejskie. Raz na jakiś czas dłuższa trasa.
lriuqs
Nowicjusz