Skoda Octavia I 1.8T - którą wybrać?

04 Sty 2017, 13:49

Witam.
Jestem z kujawsko - pomorskiego.
Mój budżet to około 10 tysięcy.
Roczny przebieg w granicach 15 tysięcy. Dojeżdżam codziennie do pracy 12km + dość częste wyjazdy krótsze lub dalsze.
Rozglądam się za jakimś 1.8T (najlepiej żeby miało krótki gaz, bądź w rozsądnej cenie i sam założę) i wybór chyba padł na Skodę.

Mam 2 ogłoszenia w moim obrębie, lecz trochę mnie one nurtują.

1. [link do oferty na Olx wygasł]
Bardzo ładnie wyposażona w dodatku już z gazem, lecz czy nie trochę za tanio? Dzwoniłem do Pana, Pan bardzo przyjemny opowiedział mi, że już jest czas zrobienia pakietu startowego, wiadomo, filtry, olej itp. Drugie co mi powiedział, to że świszcze tam lekko turbina, ale ma tak od kiedy ją kupił i nie wykazuje żadnego spadku mocy.

2. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Druga propozycja, droższa mimo, że bez gazu. Czy tylko trochę mniejszy przebieg i rocznik mogą mieć wpływ na to?

Z góry dziękuję wszystkim za odpowiedzi! :)
ZeNx4
Nowicjusz

Prawo jazdy: 30 11 2013
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Rover 416
Silnik: 1.6 115KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

04 Sty 2017, 14:40

Jakoś nie wierzę w dobry stan aut z takimi silnikami za takie pieniądze :D
To turbo w Octavii nr 1 pewnie nie długo będzie do roboty. Obejrzeć można ale nie nastawiaj się na jakieś ekstra okazy, za 8 tys to często ludzie kupują zwykłe 1,6 wydaje mi się.
A dlaczego tylko Octavia wchodzi w grę? może myle się ale to jest płyta wszystkich kompaktów VW więc czy to Golf, A3, Leon czy Octavia jeden pies.
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

04 Sty 2017, 14:49

Po fotelach widać już, że ta pierwsza Octavia jest wymęczona.

Najtaniej kupisz z 1.8T Audi A3 8L i Golfa IV, Leon nieosiągalny w tym budżecie (z 1.8T).
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

04 Sty 2017, 14:57

Pionek napisał(a):Jakoś nie wierzę w dobry stan aut z takimi silnikami za takie pieniądze
To turbo w Octavii nr 1 pewnie nie długo będzie do roboty.
A orientujesz się może jaka cena regeneracji turbo?
ZeNx4
Nowicjusz

04 Sty 2017, 14:58

Ossy napisał(a):Najtaniej kupisz z 1.8T Audi A3 8L i Golfa IV

Jednak chciałbym coś większego trochę.
ZeNx4
Nowicjusz

04 Sty 2017, 15:03

Dozbieraj z 2 tysiące (dla świętego spokoju) lub zerknij na inne auta.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota GT86 i Shelby Toyota 2000 GT
    W niedzielę zakończył się Goodwood Festival of Speed, święto motoryzacji w Wielkiej Brytanii. Wśród atrakcji przygotowanych przez Toyotę znalazło się 6 specjalnie opracowanych egzemplarzy Toyoty GT86, które ...

04 Sty 2017, 16:41

Ossy napisał(a):Dozbieraj z 2 tysiące (dla świętego spokoju) lub zerknij na inne auta.
I tak mam niecałe około 2 tysiące nadto.
ZeNx4
Nowicjusz

04 Sty 2017, 18:11

ZeNx4 napisał(a):A orientujesz się może jaka cena regeneracji turbo?

Moim zdaniem jak ma być to firma konkretna a nie ktoś kto robi na szybko i za pół roku jest to samo tak jak z maglownicami, to tak z 1000 zł trzeba szykować.
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

04 Sty 2017, 18:44

Powiem Ci na swoim przykładzie. Mi poszlo turbo w a4 b6 1,8t. Niestety nie dało się tego zregenerować bo żeliwo było popękane. I niestety wtedy trzeba szukać nowego turbo lub po regeneracji z ogarniętym żeliwem. W moim przypadku to było 2500 zeta. Także zastanów się czy warto ładować 2k w samochód za 8 tysia.
dawbia24
Początkujący

Miejscowość: Szkarada

04 Sty 2017, 20:33

Octavia jest najtańszym 1.8T. Sam rok temu ponad szukałem VW z 1.8t. Seaty nieosiągalne cenowo. Golfow nie widziałem za bardzo w Łódzkim wtedy z 1.8t a jak były to takie w normalnym stanie drogie a te poniżej 10k to całe wyniszczone. Audi było sporo w niskich cenach ale co z tego jak wszystkie były w stanie szrot. Jedyna dobra jaką znalazłem była z 4x4 i kosztowała 16k. Oglądałem ich ponad 10. Większość tłoczona mocno czy spawana z 2 a jak nie była mocno wypadkowa to stan techniczny był jak auto od starszej kobiety co 15 lat bez serwisowania jeździła do kościoła :D Jadąc auta zostawiały plamy po różnych płynach na jezdni albo miały tak niską moc że zadbane 1.6 8v jakim wtedy jeździłem było szybsze. Ogólnie samo padło nadające się na zyletki z a3 były. A najlepsza była w Poznaniu której nie oglądałem tylko wysłałem znajomego żeby pojechał do warsztatu ojca. Stan i wnętrze wskazywały na cofnięcie licznika o pół miliona kilometrów minimum xD Nie wiem czy nie przebiła ta a3 Alfy 147 w której kierownicę trzeba było trzymać skręconą o prawie 90 stopni w lewo żeby jechała prosto. Szyby z 4 różnych lat i każdy element malowany xD chociaż alfa po wciśnięciu gazu zamiast wydawać dziwnych dźwięków wgniatała w fotel.

Jak dla mnie 8-10k to kwota na O1 1.8t bez lpg i nie wersję L&K. Jeśli coś jest dużo fajniejsze niż reszta w tej cenie to wiadomo że coś jest nie tak. Teraz szukam auta znajomemu i już kilka osób wyjeżdża za parę dni za granicę i oni nic o aucie nie wiedzą tylko to że w dobrym stanie jest a potem mechanik w kilka sekund jest w stanie stwierdzić że to kolejny szrot :D Teraz już wiem że jak będę zmieniać moją O1 1.8t na o2 to będę jeździć do mechanikia z każdą sztuką oglądaną.
0312549

05 Sty 2017, 15:12

9452130 napisał(a):Octavia jest najtańszym 1.8T. Sam rok temu ponad szukałem VW z 1.8t. Seaty nieosiągalne cenowo. Golfow nie widziałem za bardzo w Łódzkim wtedy z 1.8t a jak były to takie w normalnym stanie drogie a te poniżej 10k to całe wyniszczone. Audi było sporo w niskich cenach ale co z tego jak wszystkie były w stanie szrot. Jedyna dobra jaką znalazłem była z 4x4 i kosztowała 16k. Oglądałem ich ponad 10. Większość tłoczona mocno czy spawana z 2 a jak nie była mocno wypadkowa to stan techniczny był jak auto od starszej kobiety co 15 lat bez serwisowania jeździła do kościoła Jadąc auta zostawiały plamy po różnych płynach na jezdni albo miały tak niską moc że zadbane 1.6 8v jakim wtedy jeździłem było szybsze. Ogólnie samo padło nadające się na zyletki z a3 były. A najlepsza była w Poznaniu której nie oglądałem tylko wysłałem znajomego żeby pojechał do warsztatu ojca. Stan i wnętrze wskazywały na cofnięcie licznika o pół miliona kilometrów minimum xD Nie wiem czy nie przebiła ta a3 Alfy 147 w której kierownicę trzeba było trzymać skręconą o prawie 90 stopni w lewo żeby jechała prosto. Szyby z 4 różnych lat i każdy element malowany xD chociaż alfa po wciśnięciu gazu zamiast wydawać dziwnych dźwięków wgniatała w fotel.

Jak dla mnie 8-10k to kwota na O1 1.8t bez lpg i nie wersję L&K. Jeśli coś jest dużo fajniejsze niż reszta w tej cenie to wiadomo że coś jest nie tak. Teraz szukam auta znajomemu i już kilka osób wyjeżdża za parę dni za granicę i oni nic o aucie nie wiedzą tylko to że w dobrym stanie jest a potem mechanik w kilka sekund jest w stanie stwierdzić że to kolejny szrot Teraz już wiem że jak będę zmieniać moją O1 1.8t na o2 to będę jeździć do mechanikia z każdą sztuką oglądaną.
Dzięki za bardzo wyczerpującą odpowiedź! Swoją drogą są w tym samym mieście, więc co mi szkodzi zobaczyć dwie :)
ZeNx4
Nowicjusz