Skoda Octavia I , 1,9 tdi czy 1,6 LPG ?

20 Maj 2013, 08:36

Witam,
przymierzam się do zakupu skody octavii I, nie wiem jaki silnik wybrać . Chodzi mi głównie o niskie koszty utrzymania (paliwo/naprawy). Niestety mój niski budżet ok 8-9 tys zł zawęża trochę egzemplarze do wyboru. Czy diesel z przebiegiem 250 tys km nie jest już skarbonką bez dna ? Nie zależy mi szczególnie na mocy, wiem ze tu tdi było by znacznie lepsze. Za tdi przemawia również znacznie większa ilość pojazdów na rynku wtórnym.

Moje aktualne auto pali ok 10 l benzyny na 100 km ale na naprawy rocznie nie wydawałem więcej niż 400 zł. Zależy mi na mniejszym spalaniu i podobnej awaryjności.

Pozdrawiam i dziękuje za opinie.
tsstolik
Obserwowany

Auto: BMW e30
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1990

20 Maj 2013, 08:57

Patrz na stan techniczny a nie przebieg,czasami te auta co mają więcej przejechane są w lepszym stanie niż te co mają mniej. Mąż koleżanki ma A3 1.9TDI z 96roku,obecnie troche ponad 300tys nalatane i technicznie auto igła.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Najlepsze duże SUV-y według Consumer Reports
    Pełnowymiarowe SUV-y to segment samochodów, które święcą triumfy przede wszystkim na rynku amerykańskim i rosyjskim. Nie oznacza to jednak, że w Europie samochody te nie znajdują swoich fanów na przykład ...