Skoda Octavia I (2007-2010) 1.6 MPI 102km opłacalność zakupu !?

22 Wrz 2017, 22:26

Witam,
Przymierzam się do kupna samochodu, mam na oku w/w Skodę Octavie
hatchback pierwszej generacji BEZ LPG :!:

Moje pytania :
-czy ten samochód nie zrujnuje budżetu domowego?
-czy w autach (z tego rocznika) jest dobrze zakonserwowana blacha?
-jak wygląda sprawa napraw (czy jest duża i łatwa dostępność części oraz czy mechanicy radzą sobie z tą konstrukcją i silnikami 1.6 MPI 102KM)?
-jaka jest żywotność tego samochodu ( ile tyś km może przejechać)?
-czy jeśli w auto (z rocznika 2007-2010) nie ingerował blacharz (bezwypadkowe) to mogą wystąpić wykwity korozji?

Szukam samochodu do bezproblemowej eksploatacji, by w razie awarii była możliwość taniej naprawy. Interesuje mnie przebieg max 150 000 km.
Czy ten samochód to dobry wybór?? :ok:
blackwidoww
Nowicjusz

Auto: Alfa Romeo

22 Wrz 2017, 22:57

Jeżeli nie przeszkadza Ci nuda i słabe wykonanie to wybór jest ok.
Przebiegiem się nie przejmuj, w używanym aucie liczy się stan i to jak poprzedni właściciele obchodzili się ze sprzętem.

Napisz jaki masz budżet bo jest sporo ciekawszych aut pozbawionych większych wad, np taka vectra c 1.8/122
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

22 Wrz 2017, 23:23

Zwykłe poprawne auto w swojej klasie, nic nie można od niego wymagać ani nic zarzucić. Eksploatacja tania naprawy także. Konstrukcja silnikowa starej daty więc i niezawodność na wysokim poziomie. Blacha jest na przyzwoitym poziomie lecz wykwitów rdzy nikt Ci nie zagrawantuje nawet w oryginale. Wystarczy że np. gdzieś próg obedrzesz na krawężniku i już będzie brało, koła się kręcą kamyki o nadkola się odbijają także normalna rzecz eksploatacyjna. Poza tym części są bardzo tanie mechaniczne jak i blacharskie. Jeżeli ktoś nie jest wymagający i szuka zwykłego poprawnego auta do przemieszczania się z punktu A do punktu B to warto. Co do gazu to ten silnik dobrze go znosi więc śmiało można myśleć.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

23 Wrz 2017, 08:42

blackwidoww napisał(a):jak wygląda sprawa napraw (czy jest duża i łatwa dostępność części oraz czy mechanicy radzą sobie z tą konstrukcją i silnikami 1.6 MPI 102KM)

To wół roboczy, nawet "niemechanik" by sobie poradził. Ludzie z YT w ręku wymieniają rozrząd, to stara konstrukcja sprzed 2000 roku na jednym wałku, zero cudów.
Nie wiem czy w Skodzie, ale we VW siadały skrzynie biegów z tym silnikiem, tutaj nie wiem jaki typ skrzyni siedzi.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

23 Wrz 2017, 13:09

budzet do 20 000zl
interesuje mnie tylko ten samochod, dlatego chce zebrac o nim informacje.
blackwidoww
Nowicjusz

23 Wrz 2017, 13:37

Jeśli już wybrałeś to po co opinie?
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus NX w pogoni za dziecięcymi marzeniami
    Jak trafić klipem reklamowym do inteligentnych odbiorców? Zbudować przekaz na pozytywnych uczuciach, wprawić w wibracje poczucie humoru i szybko zakończyć niespodzianką. Taki właśnie jest nowy, 30-sekundowy film reklamujący ...
    Moda MINI na wiatr i niepogodę - bardzo Brytyjska
    MINI to nie tylko samochód. Z tą marką związany jest również styl życia, który fascynuje nie tylko na drodze i w garażu. Zgodnie z mottem YOU.ME.MINI. od września 2013 w nowej kolekcji MINI Lifestyle ...

24 Wrz 2017, 20:42

Dziekuje za odpowiedzi, juz wiem ze to auto proste w obsludze :yes: , o to mi chodzilo, temat uwazam za zamkniety.

Dziekuje i Pozdrawiam :D
blackwidoww
Nowicjusz