Skoda Octavia I, brak wstecznego

25 Maj 2009, 18:57

Witam

Mam zblokowany bieg wsteczny i nie wiem czym jest to spowodowane. Zaczęło się od tego że wyjechałem w trasę (ok. 80 km) i dopiero na parkingu zorientowałem się ze nie mogę go wbić. Jeszcze wyjeżdżając z domu był. Rzecz stała się bez żadnych wcześniejszych objawów dlatego tak wielkie zdziwienie. Reszta biegów chodzi płynnie i bez zarzutów. Po wizycie u mechanika wsteczny bym przez dwa dni i znowu to samo. Z tego co wiem "mechanik" miał demontować skrzynie ale cudem mu ten bieg jednak wszedł. "Prawdopodobnie" wymienił też olej
radek1274
Nowicjusz

Miejscowość: Łobez
  • 25 Maj 2009, 21:55

Nie sprawdzałeś czy Ci coś nie blokuje drążka który idzie pod kabiną do skrzyni? Może gdy chcesz wbić wsteczny akurat zahacza o coś.
    Miałem tak w swoim i nie uwierzysz ale mechanik mądry jak wymieniał pasek rozrządu zostawił śrubokręt i zapomniał wyjąć bo spadł mu między silnik a nadkole - czyli na skrzynię biegów w moim wypadku.
    Jeśli nic takiego u Ciebie nie występuje to musisz wyciągnąć skrzynię, oczywiście po uprzednim opróżnieniu oleju najlepiej i oglądnąć stan wałków w środku.
    stasiowski121

07 Cze 2009, 13:24

Dziękuje za odpowiedz
    Już zdemontowałem te przekładnie, wodziki przed skrzynią ale to nie to. Nie znam się na fachowym nazewnictwie ale ten pierwszy element( chyba automat od skrzyni) tez okręca się normalnie gdy jest poruszany przez przekładnie. A o co dokładniej chodzi z tymi wałkami? One na pewno są przyczyną?
    radek1274
    Nowicjusz

Miejscowość: Łobez

07 Cze 2009, 19:06

Obejrzeć stan kół zębatych w środku też nie zaszkodzi, moim zdaniem to zwyczajnie nie trafia Ci tam gdzie powinno i blokuje.
    Jeśli masz skrzynię na zewnątrz to spróbuj rękami wbijać wsteczny, jeśli będzie dalej blokować to musisz ją obejrzeć dokładnie w środku.
    stasiowski121