Skoda Octavia I prośba o ocenę ogłoszenia

14 Lut 2017, 14:11

Prosiłbym o waszą ocenę tego ogłoszenia [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Czy cena jest adekwatna do rocznika i przebiegu?

Na zdjęciach wygląda wszystko ładnie, ale do Łodzi mam 300 km i ciężko wybrać się oglądać auto bez wcześniejszych konsultacji.

Czy budzi coś wasz niepokój po obejrzeniu tego ogłoszenia?

A może ktoś z was zna ten komis samochodowy z autopsji i może się o nim coś wypowiedzieć?
frycek1987
Nowicjusz

Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Lanos
Silnik: 1.5
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna

14 Lut 2017, 14:41

cyt z ogłoszenia: "Niniejsze ogłoszenie jest wyłącznie informacja handlową i nie stanowi oferty w myśl art. 66, paragraf 1. Kodeksu Cywilnego.
Sprzedający nie odpowiada za ewentualne błędy lub nieaktualność ogłoszenia. Przebieg samochodu może się nieznacznie różnić.
Zapis ten został zamieszczony ze względu na możliwość wystąpienia drobnych pomyłek. "

Oznacza to tyle że bezwypadkowość jest oczywistą omyłką pisarską. Przebieg może się niewiele różnić np o 200 tys km, pochodzenie Polskie jest drobną pomyłką i II właściciel jest omsknięciem palca na klawiaturze. Oczywiście pomijam takie wypadki jak braki wyposażenia ze względu na mnogość ofert czy przeoczenie przy zapisie o szkodzie całkowitej z powodu zalania. Oczywiście zdjęcia mogą nie dotyczyć tego samochodu bo omyłkowo się dodały innego.
Kolego.
Taki zapis na końcu ogłoszenia powoduje że to co jest nie jest ogłoszeniem i w momencie sporu nie możesz się na to powołać. Zatem wszystko co jest w nim napisane może być wyssane z palca lub po prostu kłamstwem a ty kupujesz w myśl zasady widziały gały co brały bez prawa jakichkolwiek późniejszych roszczeń.
Do tego mówimy o aucie które na parkingu stoi co drugie. Naprawdę chcesz po to jechać przez pół polski. To bliżej oktawii nie znajdziesz?

Ja nie dziwie się że handlarze tak dobrze stoją i takie szroty sprzedają i oferują skoro nadal trafiają się tacy klienci. Sam się wpychasz w paszcze lwa i chcesz zostać oszukany.
diddy79
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 04 1999
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Renault Talisman
Silnik: 1,6 dCi 160 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2018

14 Lut 2017, 14:44

Ciekawa sprawa w sumie, bo np na moto.gratka.pl to samo ogłoszenie, nie ma zapisu, że ogłoszenie nie stanowi oferty.

[link do Gratka wygasł]

co w takim przypadku, gdybym wydrukował ogłoszenie z gratki i w razie W powoływał się na nie w Sądzie?

podobnie na ich stronie to samo ogłoszenie: http://www.bednarek.com.pl/samochody-uz ... tavia-1579
frycek1987
Nowicjusz

14 Lut 2017, 14:56

No niestety nie zupełnie. Otomoto może być "przedrukiem" ogłoszenia z alledrogo a na stronie mogą być informacje mające na celu wyjaśnienie profilu firmy a nie ogłoszenia czy oferty handlowe. Oczywiście jest możliwość że zapis taki jest standardową zagrywką i nie dotyczy tego kompletnego egzemplarza ale prawdopodobieństwo jest niewielkie
diddy79
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 04 1999
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Renault Talisman
Silnik: 1,6 dCi 160 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2018

14 Lut 2017, 15:01

widzę, że na otomoto na wszystkich swoich ogłoszeniach wklejają tą formułkę.

Zapytałem czy mogą mi przesłać historię napraw i przeglądów w ASO. Ciekaw jestem czy jest taka szansa.
frycek1987
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najbardziej niebezpiecznie… na prostej drodze?
    Najwięcej wypadków ma miejsce nie na zakrętach czy skrzyżowaniach, ale na prostej drodze. Co takiego ma w sobie jazda prostymi odcinkami, że kierowcy tracą rozsądek i zaczynają łamać przepisy? Jazda prostą drogą wydaje ...