Škoda Octavia II, 1595 cm³ (Moc 102 KM / 75 kW)

14 Mar 2014, 16:24

czesc ma ktos taki samochod i moze potwierdzic ze te 102konie wystarcza i samochod daje rady ?
Interesuje mnie rok 2005 moze uda sie do 20 tys.
vxz
Początkujący

Auto: focus
Silnik: 2.0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

14 Mar 2014, 17:19

Silnik nie daje rady. Jest bardzo słaby i pali dużo. Miasto nawet do 12 litrów.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

15 Mar 2014, 10:12

Tak pali duzo BP ale ja chce pod LPG bo to idealny samochod pod LPG - MOZE KTOS SIE WYPOWIE co do mocy .Ale osoba ktora ma ten samochod...na LPG
vxz
Początkujący

15 Mar 2014, 10:21

Jak chcesz muła to kupuj.
Koniu
Forumowicz VIP

15 Mar 2014, 10:32

vxz napisał(a):MOZE KTOS SIE WYPOWIE co do mocy .Ale osoba ktora ma ten samochod...na LPG
w tym problem ze ten silnik nie ma ZADNEJ MOCY.
dominik89
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Liverpool
Auto: bmw
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 2009

15 Mar 2014, 21:17

No i chyba sie zgodze z wami znalazlem dowody :
100 - 3100
140 - 4500
vxz
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    56. Rajd Barbórka - prawdziwe rajdowe klasyki
    W piątek (30.XI) i w sobotę (1.XII) już po raz 56. odbędzie się słynny Rajd Barbórka. Na starcie rywalizacji obok nowoczesnych konstrukcji staną również prawdziwe rajdowe klasyki od Toyoty, Subaru czy Lancii. ...

15 Mar 2014, 21:33

Auto w praktyce ma koło 15 sekund do setki wiec jeszcze byś płakał za Focusem :mrgreen:
Koniu
Forumowicz VIP

15 Mar 2014, 21:37

To ten 1.6 w skodzinie to jakiś niewypał, parametry jak w poldolocie. Czy to własny produkt "havranków" ?
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

16 Mar 2014, 17:39

Silnik 1.6 MPI 102KM jest silnikiem idealnym do gazu. Zresztą fabrycznie te modele wychodziły również z instalacją gazową. Co do jazdy nim to jest on znaczniej żwawszy w Octavii I. Octavia II jest raczej mułowata i na dłuższych trasach jazda może być uciążliwa, ale za to bezawaryjna i oszczędna. Nie kręcąc na wysokie obroty silnika można spokojnie zmieścić się w 8-9l gazu, miasto 10-11l gazu. Auto na pewno nie zawiedzie Cię pod względem awaryjności i kosztów utrzymania, ale dynamiki jazdy nie ma się co po nim spodziewać.

Skoda produkowała również Octavie z silnikiami 1.6FSI które mają 115km i skrzynię 6biegową. Te silniki jednak nie nadają się do gazu.
elpolacco
Początkujący

Prawo jazdy: 12 12 1990
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback

16 Mar 2014, 18:59

Co Ty za głupoty gadasz. Ja przy emereyckiej jeździe schodzilem do 10-12 litrów..
Koniu
Forumowicz VIP

17 Mar 2014, 18:46

octavia 2 ( 1,6 ) 102km
100 - 3100
140 - 4500

focus mk1 ( 2.0 ) 131km

100 - 2600
140 - 3600

wiec jednak nie jest tragicznie ... ujdzie ta skoda
vxz
Początkujący

17 Mar 2014, 19:12

Jechałes Tym dziadostwem? Nie, a ja jechałem i nigdy bym tego nie kupił. Moje Mondeo i Astra ze 2-3 razy to objedzie, zresztą Twój Focus też.
Koniu
Forumowicz VIP

01 Sie 2014, 22:42

Jako, że od 2 miesięcy jestem posiadaczem Octavii II FL 1.6MPI z 2009r. to napiszę co nieco o moich spostrzeżeniach. Do tej pory w 80% jeździłem dieslami - 1.9SDI 64KM, 1.9TDI 110KM, 1.9TDI 130KM i 1.9TDI 105KM. Ostatnim moim autem była Fabia 1.4 16V 85KM. Auto sprowadziłem sobie osobiście z Niemiec od prywatnej osoby. Wyposażenie mam nienajgorsze, bo Ambiente z maxi-dotem, czujnikiem zmierzchu, ESP, automatycznymi światłami, oryginalnym radiem Swing MP3, tempomatem. Auto kupiłem jako eksperyment. Jak się będzie nim dało jeździć to zostawię sobię, a jak będzie mułowate i nie będzie spełniało moich oczekiwań to po prostu je sprzedam, czy to z zyskiem czy to stratą. 1.6MPI okazał się jednak wcale nie takim mułem jak wszyscy go opisują. Wiadomo, nie jest to wyścigówka i nie ma co przyrównywać np. do TSI ale za to mam auto w którym nie ma się co "wysr..." i narobić kosztów. Charakterystyczne dla tego 8 zaworowego silnika jest to, że ładnie bierze z dołu i rozpędzanie nie jest takie tragiczne. Minusem są właśnie wysokie obroty silnika powyżej 120km/h i jego głośność. Samochód na same trasy się raczej nie nadaje z tym silnikiem.

Koniu napisał(a):Co Ty za głupoty gadasz. Ja przy emereyckiej jeździe schodzilem do 10-12 litrów..

Ostatnio robiłem test spalania i wyszło mi dokładnie 7.49 z tankowania do pełna. Na kompie pokazywało 7.2l. Podczas powrotu z niemiec całą drogę jechałem na tempomacie autostradami do samych Katowic. Potem już te 70km raczej bez jego użycia. Spalanie z kompa wyniosło mi 6.4l. Nie umiem jednak odwołać się do spalani z tankowania ponieważ nie tankowałem wtedy do pełna.

Według mnie auto może się okazać paliwożerna w mieście gdzie konieczne jest jego ciągłe rozpędzanie i hamowanie oraz krótkie odcinki i ciągłe rozgrzewania auta. Myślę, że w tym przypadku jak najbardziej może spalić 10l. Masa i gabaryty auta oraz przestarzała konstrukcja silnika robią swoje. Nie mniej jednak w cyklu mieszanym zmieszczenie się w 8-8,5l jest czymś normalnym i wcale się nie trzeba wysilać aby spalił tyle benzyny, a nie więcej. Nie jeździłem okazjonalnie i stwierdzam to na podstawie statystyk z tankowania.

Koniu napisał(a):Jechałes Tym dziadostwem? Nie, a ja jechałem i nigdy bym tego nie kupił. Moje Mondeo i Astra ze 2-3 razy to objedzie, zresztą Twój Focus też.

Każdy ma inne oczekiwania od samochodu i spróbuj to zrozumieć. Nie każdy kupuje auto po to żeby pierwszym ruszać z pod świateł. Jeżdząc Octavia 1.6MPI wcale nie czuję się zawalidrogą, ani nie jeżdżę za wolno. To, że np. gorzej się zbiera na starcie to nie znaczy, że jak się rozpędzi to już nie jedzie :ok:
elpolacco
Początkujący

Prawo jazdy: 12 12 1990
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback