Jako, że od 2 miesięcy jestem posiadaczem Octavii II FL 1.6MPI z 2009r. to napiszę co nieco o moich spostrzeżeniach. Do tej pory w 80% jeździłem dieslami - 1.9SDI 64KM, 1.9TDI 110KM, 1.9TDI 130KM i 1.9TDI 105KM. Ostatnim moim autem była Fabia 1.4 16V 85KM. Auto sprowadziłem sobie osobiście z Niemiec od prywatnej osoby. Wyposażenie mam nienajgorsze, bo Ambiente z maxi-dotem, czujnikiem zmierzchu, ESP, automatycznymi światłami, oryginalnym radiem Swing MP3, tempomatem. Auto kupiłem jako eksperyment. Jak się będzie nim dało jeździć to zostawię sobię, a jak będzie mułowate i nie będzie spełniało moich oczekiwań to po prostu je sprzedam, czy to z zyskiem czy to stratą. 1.6MPI okazał się jednak wcale nie takim mułem jak wszyscy go opisują. Wiadomo, nie jest to wyścigówka i nie ma co przyrównywać np. do TSI ale za to mam auto w którym nie ma się co "wysr..." i narobić kosztów. Charakterystyczne dla tego 8 zaworowego silnika jest to, że ładnie bierze z dołu i rozpędzanie nie jest takie tragiczne. Minusem są właśnie wysokie obroty silnika powyżej 120km/h i jego głośność. Samochód na same trasy się raczej nie nadaje z tym silnikiem.
Koniu napisał(a):Co Ty za głupoty gadasz. Ja przy emereyckiej jeździe schodzilem do 10-12 litrów..
Ostatnio robiłem test spalania i wyszło mi dokładnie 7.49 z tankowania do pełna. Na kompie pokazywało 7.2l. Podczas powrotu z niemiec całą drogę jechałem na tempomacie autostradami do samych Katowic. Potem już te 70km raczej bez jego użycia. Spalanie z kompa wyniosło mi 6.4l. Nie umiem jednak odwołać się do spalani z tankowania ponieważ nie tankowałem wtedy do pełna.
Według mnie auto może się okazać paliwożerna w mieście gdzie konieczne jest jego ciągłe rozpędzanie i hamowanie oraz krótkie odcinki i ciągłe rozgrzewania auta. Myślę, że w tym przypadku jak najbardziej może spalić 10l. Masa i gabaryty auta oraz przestarzała konstrukcja silnika robią swoje. Nie mniej jednak w cyklu mieszanym zmieszczenie się w 8-8,5l jest czymś normalnym i wcale się nie trzeba wysilać aby spalił tyle benzyny, a nie więcej. Nie jeździłem okazjonalnie i stwierdzam to na podstawie statystyk z tankowania.
Koniu napisał(a):Jechałes Tym dziadostwem? Nie, a ja jechałem i nigdy bym tego nie kupił. Moje Mondeo i Astra ze 2-3 razy to objedzie, zresztą Twój Focus też.
Każdy ma inne oczekiwania od samochodu i spróbuj to zrozumieć. Nie każdy kupuje auto po to żeby pierwszym ruszać z pod świateł. Jeżdząc Octavia 1.6MPI wcale nie czuję się zawalidrogą, ani nie jeżdżę za wolno. To, że np. gorzej się zbiera na starcie to nie znaczy, że jak się rozpędzi to już nie jedzie
![OK :ok:]()