Skoda Octavia II czy Audi A4 B6

Skoda czy Audi ???

Ankieta zakończyła się 16 Wrz 2008, 13:17

Skoda Octavia II
1
20%
Audi A4 B6
4
80%
Trudno powiedzieć
0
Brak głosów
Razem głosów : 5

17 Sie 2008, 13:06

Zastanawiam się nad kupnem Skody Octavii II, 1.9 TDI, 2004r. i Audi A4 B6 1.9 TDI, 2004r. Chodzi mi głównie o ekonomie, awaryjność i ogólnie poziom tych samochodów. Które wy byście wybrali? Proszę o odpowiedz.
LukasS
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

17 Sie 2008, 14:00

[link do autocentrum.pl wygasł]

[link do autocentrum.pl wygasł]

Przeczytaj strona godna polecenia, zawiera opinie uzytkowników!!!!!!!!!!!

POZDRAWIAM!
Audi Przewaga Dzięki Technice!
Auditt
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wielkopolskie

22 Kwi 2010, 09:17

Odgrzeję stary temat bo właściwie mam podobny problem tylko że w aktualnych realiach.
Mój budżet to 34-36kPLN i interesuje mnie diesel 1.9 kombi A4 B6 vs. Octavia II. Na dzień dzisiejszy za 35kPLN można kupić Octavia II z 2006r z silnikiem 105KM albo A4 B6 z 2003r z silnikiem 130KM, oba na pompowtryskach więc technologia ta sama, różnicę mocy na Octavia można zrekompensować chipem za jakieś 1,5kPLN i pod maską mamy już mniej więcej to samo. Pomijam specyficzne wyposażenie dodatkowe typu grzanie foteli czy lusterka fotochromowe. Interesuje mnie podstawa czyli: ABS, ESP, 4xairbag, elektryka szyb, climatronik, ogrzewane lusterka, w tej cenie i roczniku będą miały oba te auta jak również masa i rozmiary nie odbiegają znacznie od siebie. Samochód będzie stał pod chmurką na niechronionym parkingu. Blacha w tych samochodach jest równie wytrzymała na rdzę jednak kradzież A4 jest wyższa od Octavia II. A4 prowadzi się lepiej od Octavia ze względu na lepsze zawieszenie, jednak koszt naprawy aluminiowych wahaczy jest dość wysoki w porównaniu do Octavia, dodatkowe 2k na 2lata trzeba wydać ekstra, gdzie w Oktavia w porównywalnym okresie nowe drążki i tuleje będą kosztowały ok 500PLN. Awaryjność w tym modelach jest typowa dla grupy VW i wg mnie tylko przebieg i sposób ekspoatacji będą determinowały awaryjność, jako, że Octavia jest młodsza to można przepuszczać że A4 będzie bardziej awaryjne ze względu na większe zużycie podzespołów. Dostrzegam jeszcze trzy zmienne, jakość wykonania, marka, koszty eksploatacji i utrata wartości. Jeżeli chodzi o jakość to prócz podzespołów materiały użyte wewnątrz są wg mnie dość zbliżone, jedynie plastiki w A4 są bardziej miękkie i przyjemne, ale za to rysują i wycierają się bardziej. Wyciszenie A4 też jest lepsze od Skody a jeżeli chodzi o komfort jazdy to nie wiem. Marka jednoznacznie przemawia wg mnie na korzyść Audi. Koszty eksploatacji z wyłączeniem wspomnianego wcześniej zawieszenia są chyba dość porównywalne, silniki prawie te same, części również, dostępność części podobna, koszty serwisowania A4 mimo wszystko większe, bo to Audi i mechanik bierze więcej. Utrata wartości to też zagadka jednak popularność tych dwóch modeli sugeruje że Octavia straci bardziej. Abstrahuję już od tego który z modeli się komuś bardziej podoba i który jest bardziej prestiżowy, bądź co bądź w końcu to samochody używane, za 35k a miana kultowych mieć raczej nie będą. Który samochód byście wybrali i dlaczego?
kijanka
Nowicjusz

Miejscowość: W-wa

22 Kwi 2010, 10:16

Witam. Widzę, że bardzo starannie analizujesz oba auta, ale nie wiem czy nie pomyliłeś się co do jednego. Mianowicie Audi A4 i Skoda Octavia są podobnych wymiarów i to nawet chyba ta sama płyta podłogowa, ale w Octavii jest dużo więcej miejsca w środku. Jeżeli szukasz auta rodzinnego, lub chcesz mieć wygodne i przestronne auto to A4 B6 nie jest do końca skierowane do Ciebie. Podróż Octavią znam bardzo dobrze , z Audi A4 B6 miałem również do czynienia, siedziałem z tyłu i z przodu i powiem Ci że teoretycznie powinno być podobnie ale Octavia bije A4 na głowę co do komfortu i miejsca w środku , szczególnie jeśli chodzi o tylną kanapę.
Widzę że wybierasz trwałe i sprawdzone 1.9tdi , prawidłowo. Octavia II uległa jednak liftingowi i wprowadzeniu 2.0 140KM więc pozostaje w niej tylko 105KM, a nie jest to za dużo jak na ten dość pokaźnych gabarytów samochód. Jeżeli nie przeszkadza Ci silnik, a bardziej cenisz sobie wygodę to za 35 tys zł możesz kupić naprawdę zadbany egzemplarz Octavii i to właśnie za nią bym obstawiał.
Audi A4 B6 to na pewno bardzo udane auta, szczególnie warte jeżeli chodzi o silnik 1.9tdi 130KM. Ale nie wiem czy warto kupować takiego z 2003 roku z pokaźnym przebiegiem skoro można mieć za to bardzo młodą Octavie, no chyba że głównie dla 2 osób to wtedy bym rozważał również i "czwórkę" , ale za nią przemawia bardziej dynamiczny silnik :wink:
Dami7
Nowicjusz

Miejscowość: Sochaczew

22 Kwi 2010, 11:22

Dzięki Dami7 za sugestie. Nie dopisałem że auta potrzebuję większego ze wzg na powiększającą się rodzinę. Fakt czytałem że A4 jest z tyłu ciaśniejsze, porównanie do Octavia II mam tylko na przednim siedzeniu i tutaj różnicy nie było, muszę się zatem przekonać jak jest z tyłu. Niemniej jednak zakładam że samochód będzie mi służył około 4 lata, a do tego czasu to i tak tylko fotelik z tyłu będę woził. Płyty podłogowe są niestety różne, A4 B6 ma płytę od Passata a Octavia II od Golfa V, nie wiem tylko czy konstrukcja płyty determinuje właściwości jezdne czy też zależą one od zawieszenia. Czytałem że Octavia II bywa nadsterowna co jeżeli jest prawdą będzie wpływać na bezpieczeństwo.
Silnik w Octavia II poszedł by na dzień dobry do tunera bo 105KM w budzie kombi to uważam że za mało do sprawnego poruszania się więc tutaj różnicy znacznej nie będzie. Do rozważenia pozostaje dla mnie nadal to, czy gdyby tak jak na początku postu sprowadzić te samochody rocznikiem i przebiegiem do porównywalności i na moment zapomnieć o tym że część różnicy w cenie wynika z emblematu na gryfie to czy pozostałą różnicę warto dopłacić żeby jeździć A4 B6? B6 to powtórka B5 tylko w zmienionej karoserii przez co projekt auta jest wg mnie dość leciwy. Octavia II jest dużo świeższym projektem przez co materiały czy plastiki wcale jakością nie odbiegają od tych z A4. Ktoś jeszcze ma jakieś propozycje?
kijanka
Nowicjusz

22 Kwi 2010, 11:31

Witaj.Octavia została zbudowana na płycie podłogowej golfa lV-to popierwsze.Najpowazniejsza wada to znikoma ilość miejsca na nogi osób siedzacych na tylnej kanapie,niwygodne fotele,materiały wykonczeniowe fatalne co tu porównywać z A4.Mam wrazenie ze nie wszyscy wiedzą o czym piszą-szkoda.Kupuj A4.pozdrawiam
mimi
milutki5
Aktywny

Miejscowość: małopolska
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co daje aktywny mechanizm różnicowy?
    Mechanizm różnicowy to nieodzowny elementem każdego samochodu. Jego zadaniem jest umożliwienie niezależnego obracania się kół osi napędzanej na zakrętach, kiedy każde z nich pokonuje inną drogę. W tej roli bardzo ...

22 Kwi 2010, 11:32

Może faktycznie pomyłka z mojej strony jeśli chodzi o płyty podłogowe, ale co do nich to raczej ma to znaczenie jeśli chodzi o wielkość auta, nie o własności jezdne.
Ja po prostu nie jestem zwolennikiem chipowania aut, podnoszenia ich seryjnej mocy itd. Chociaż pewnie w przypadku 1.9tdi 105KM było by to raczej bezpieczne, ale nie wypowiadam się na ten temat. Z drugiej strony do Skody musisz dołożyć te 1,5 - 2 tys zł ale i tak kupisz ją dużo młodszą i w dużo lepszym stanie. Zawsze lepiej mieć auto większe jeśli chodzi o podróż rodziny. Poczekajmy na inne opinie, pozdrawiam :wink:
Dami7
Nowicjusz

22 Kwi 2010, 11:47

milutki5 napisał(a):Witaj.Octavia została zbudowana na płycie podłogowej golfa lV-to popierwsze.Najpowazniejsza wada to znikoma ilość miejsca na nogi osób siedzacych na tylnej kanapie,niwygodne fotele,materiały wykonczeniowe fatalne co tu porównywać z A4.Mam wrazenie ze nie wszyscy wiedzą o czym piszą-szkoda.Kupuj A4.pozdrawiam

Jeżeli Octavia II to już prędzej Golfa V. Poza tym chodzi tylko o to że auta mają podobne gabaryty i wymiary zewnątrz.

...minusem Octavii jest mało miejsca na nogi z tyłu ? To porównaj je z miejscem w A4 ...
...złe wykonanie wewnątrz ? pierwsze słysze :o
No ale jak ktoś jest wpatrzony tylko w swoją markę to nie dyskutuję już :roll:
Dami7
Nowicjusz

22 Kwi 2010, 12:43

Dyskutuj, dyskutuj, inaczej nie uda nam się wymienić opinii. Kilka razy jeździłem Octavia II kombi służbową z przebiegiem 150kkm. Pomijając przestrzeń z tyłu bo na to jak dotąd nie zwracałem uwagi to jakość materiałów nie odbiega tak bardzo od jakości w A4 B6, jeszcze nie zauważyłem żeby plastiki były porysowane czy żeby się łuszczył włącznik świateł lub przyciki do otwierania szyb co w B6 jest bardzo czeste zatem nie zgodzę się z opinią że materiały i wykończenie w Octavia II jest fatalna. Nie będę się też upierał mówiąc że jakość jest ta sama, ale czy tylko w jakości plastików, materiałów na siedzeniach i emblemacie płacę więcej za Audi?
kijanka
Nowicjusz

22 Kwi 2010, 12:56

Audi A4 B6 jest - jak na swoje wymiary i klasę - okropnie ciasne na tylnej kanapie. Octavia mimo że jest zbudowana na płycie mniejszego od A4 Golfa (A4 jest z kolei na płycie VW Passata ;) ) jakoś wydała mi się przestronniejsza - nie dotykałem w Skodzie kolanami do foteli.
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

22 Kwi 2010, 13:23

Dyskutować można, ale tylko z osobami które nie upierają się tak bardzo przy swoim (czasem nie do końca słusznym :wink: ) zdaniu.

Audi A4 jest właśnie tak skonstruowane, że ilość miejsca w nim, aż zaskakuje... niestety na niekorzyść, na tyle że po odsunięciu przedniego fotela, z tyłu robi się bardzo niekomfortowo. Skoda pomimo że nie jest ani trochę większa, a raczej odwrotnie... jest dość przestronna :smile:
Sam bardzo lubię Audi A4 B6 , podoba mi się ono z wyglądu i jest ciekawym samochodem, a na pewno z silnikiem 1.9tdi 130KM, ale nie można powiedzieć również że materiały wnetrza są w nim dużo lepsze. Przez 6 lat miałem do czynienia z Octavią I , prawie 100 tys km dokręcone przez moją rodzinkę, nie bardzo oszczędzana, a środek wygląda na prawdę w porządku :wink: . W sumie każdy logicznie myśli że skoro w pewnych latach produkcji były w Octaviach i A4 takie same silniki i marki są ze sobą ściśle powiązane, ale za to Skody są tańsze to na pewno jest jakiś haczyk, np w postaci lipnych materiałów etc. Nieprawda, nieprawda ... A4 ma problem z powycieranymi pokrętłami od świateł , bolączką nowszych Audi B7, C6 jest wycierająca się kierownica , co sam zaobserwowałem itd. Dlaczego nie sądzę żeby Skoda miała gorsze materiały, moim zdaniem w ogóle.
Zraża mnie tylko te chipowanie tego 105konnego silniczka, ale nie znam się w ogóle na tym i może faktycznie jest to jakieś wyjście w tej sytuacji. Co do ceny Audi to faktycznie płaci się za markę, ale też za rynek :wink: ...one po prostu zbyt wolno tanieją. Przyczynia się do tego stereotypowa (nie do końca bo to dobra marka) opinia o Audi , oraz to że następny model był nie do końca udany, szczególnie na początku produkcji. Dlatego za PL salon A4, z 2004 roku niektórzy wołają prawie 50 tys zł ... chodzi oczywiście również o bardzo niski przebieg. Nie jest to częste, ale to napędza pozostałe ogłoszenia do tego aby cenić się odpowiednio. Podobna sytuacja z VW Passatem B5fl. To dobre , sprawdzone auta, ale twierdzę, że w tej chwili zbyt drogie. Dlatego też autor tematu za 36 tys zł musi się dobrze naszukać żeby znaleźć ciekawy, dobry i bezwypadkowy egzemplarz A4 z około 03'. Pozdrawiam :wink:
Dami7
Nowicjusz