Skoda Octavia II kombi 2.0 l czy VW Passat 2.0 l

Który samochód kupił byś za 100 tys. zł

Skoda II octavia 2.0 l
6
43%
VW passat 2.0 l
8
57%
Razem głosów : 14

02 Cze 2008, 14:42

Chciałbym poznać waszę opinię na temat tych dwóch modeli który jest lepszy???pytam sie poniewasz większość doradza mi skodę.
piotrek1995
Nowicjusz

Miejscowość: Siedlce

02 Cze 2008, 17:21

Który Passat? B5, B5 FL, B6...?
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

02 Cze 2008, 19:12

b6
piotrek1995
Nowicjusz

27 Paź 2008, 18:14

To zależy czego szukasz.
VW Passat z 2.0 TDI 140 KM jest mocno awaryjnym samochodem, drogim w utrzymaniu (chyba, że będziesz kombinował z każdą częścią) i bardzo kradziony.
Ale ma dużo większy prestiż od Skody Octavi II.

Skoda octavia II TDI jest tańsza w utrzymaniu i z tego co czytałem mniej awaryjna.

Pytanie na czym Ci zależy, ile masz pieniędzy i czy nie obawiasz się kradzieży. Mnie do VW Passata zniechęca właśnie to, że jest najbardziej kradzionym samochodem w Polsce.
PiterNZ
Nowicjusz

27 Paź 2008, 22:17

PiterNZ napisał(a):To zależy czego szukasz.
VW Passat z 2.0 TDI 140 KM jest mocno awaryjnym samochodem, drogim w utrzymaniu (chyba, że będziesz kombinował z każdą częścią) i bardzo kradziony.
Ale ma dużo większy prestiż od Skody Octavi II.

Skoda octavia II TDI jest tańsza w utrzymaniu i z tego co czytałem mniej awaryjna.

Pytanie na czym Ci zależy, ile masz pieniędzy i czy nie obawiasz się kradzieży. Mnie do VW Passata zniechęca właśnie to, że jest najbardziej kradzionym samochodem w Polsce.

Tak, silniki 2.0TDI 140km były wadliwe do czasu kiedy volkswagen wycofał pompowtryskiwacze, nie można mówic, ze skoda jest mniej awaryjna od vw, bo w zasadzie 95% częsci mechanicznych jest w tych samochodach taka sama, jeste większym badz mniejszym odpowiednikiem ale jednak, wykonczenia są inne.

Nie martw się nie martw, teraz w polsce się coraz to mniej aut kradnie, są to passaty ale nie b6, najbardziej pożadane są b4-5 i golfy III/IV.
Baqś

27 Paź 2008, 22:38

Baqś napisał(a):Tak, silniki 2.0TDI 140km były wadliwe do czasu kiedy volkswagen wycofał pompowtryskiwacze,
Raczej wycofuje dopiero teraz.

Baqś napisał(a):nie można mówic, ze skoda jest mniej awaryjna od vw, bo w zasadzie 95% częsci mechanicznych jest w tych samochodach taka sama, jeste większym badz mniejszym odpowiednikiem ale jednak, wykonczenia są inne.
Wykończenia są inne podobnie jak bardziej rozbudowana jest elektronika w VW Passacie i to jest właśnie problem.
O ile Octavia II wypada w testach długodystansowych dobrze to VW Passat niestety tragicznie i to właśnie z silnikiem 2,0 TDI 140 KM.

Baqś napisał(a):Nie martw się nie martw, teraz w polsce się coraz to mniej aut kradnie, są to passaty ale nie b6, najbardziej pożadane są b4-5 i golfy III/IV.
Mógłbyś wskazać źródło.
PiterNZ
Nowicjusz

30 Paź 2008, 19:39

a jaaki inny samochód byście mi radzili kupić za 100 tys.??Tani w utrzymaniu i najmiej awaryjny.
piotrek1995
Nowicjusz

30 Paź 2008, 19:53

nie ma nowych aut tanich w utrzymaniu, jak chcesz tanie to kup golfa II i bedzie tanio - wszystkie czesci na szrocie. Wydaje mi sie ze audi wyprzedzilo teraz troche inne marki wiec w tgym kierunku bym sie kierowal.
radzio000
Początkujący

Miejscowość: ww

01 Lis 2008, 13:39

piotrek1995 napisał(a):a jaaki inny samochód byście mi radzili kupić za 100 tys.??Tani w utrzymaniu i najmiej awaryjny.

Ja mam Skodę Octavię II i póki co ceny są bardzo rozsądne pomimo tego, że naprawiam w ASO jak poszukałbyś dobrego warsztatu to generalnie cen napraw Skody bym się nie obawiał.

Ale diesla z turbiną to chyba najpewniej kupić nowego :)
PiterNZ
Nowicjusz