Skoda Octavia II vs Ford Mondeo Mk4 vs Renault Laguna III

06 Lip 2015, 21:59

Ja ostatnio na parkingu widziałem W124 i Tico. Podjeżdża W124 gościu zamyka szyby z korbki, podjeżdża Tico i zamyka obie szyby z przycisku. Jak dla mnie to było komiczne :lol:
DamianCAR
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 6
Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: E36, Opel Vectra C
Silnik: m50b25, 2.0T + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

06 Lip 2015, 22:04

A to normalka, swego czasu W124 wychodziło z elektrycznie sterowanym tylko PRAWYM LUSTERKIEM. Przecież lewe ma się pod ręką. To były czasy gdy liczyła się prostota i niezawodność. :)
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

06 Lip 2015, 22:09

mój wujek miał 190tkę z tylko prawym elektrycznym lusterkiem sterowanym z tunelu środkowego - w sumie tanio/prosto i praktycznie, bo nie trzeba sięgać
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

06 Lip 2015, 22:33

Ford też dziwny pod tym względem. Ciężko spotkać drugiego z takim samym wypasem. U mnie jasne wnętrze, sterowanie radiem z kierownicy, radio na CD, 4 poduchy, klimatyzowany schowek, domykanie szyb z pilota, elektrycznie sterowany fotel kierowcy a brak el. lusterek i tylko 2x el. szyby :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Widziałem też Ghia z korbami w drzwiach :mrgreen:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

07 Lip 2015, 15:25

dzida napisał(a):no kurde, ja tego nie pojmuje skoro w serii w Lexusie mam elektrykę wszystkich szyb, skórę na kierownicy, aluminiową gałkę zmiany biegów, bardzo dobre radio ze zmieniarką i bardzo często półskórę z alkantarą, która też jest na boczkach drzwi.
Jedyne co mnie denerwuje to brak normalnego podłokietnika w przedliftach i mało wersji z xenonami (zwykłe rewelacyjnie jakoś nie świecą)

Nic bardziej prostego...cena. Podstawowa wersja A4 1.8T była tańsza o około 15tyś.zł, od podstawowej wersji Lexusa. Za cenę podstawowego IS200, klient Audi wyjeżdżał 1.8T quattro albo z silnikiem 2.4. W cenie IS200 w wersji Elegant z salonu Audi można było wyjechać Audi A6 1.8T i 1.9TDI 110km. Wypasiony Lexus IS200 był w cenie Audi A6 z silnikiem 2.8 albo 2.4 quattro.
Lexus stosował wersje wyposażenia, w audi klient przychodził i sam sobie konfigurował co chcę mieć i w ten oto sposób, można mieć skórzaną tapicerkę i korbki z tyłu.
Ten egzemplarz to taka podstawowa wersja, ale w wyposażeniu jest w zasadzie wszystko co potrzeba.
Ma klimatyzacje automatyczną dwustrefową, 6 poduszek powietrznych, ESP, z radiem dokładnie nie wiem jak to wygląda, może to być podstawowa wersja na 4 głośniki, a może być to wersja, ze wzmacniaczem(dokładnie nie wiem jak to wygląda). W Każdym bądź razie pod Chorus II można podłączyć zmieniarkę, a samo radio gra przyzwoicie, chyba, ze ktoś fanem Car Audio, to już inna kwestia.
Co do elektrycznych szyb, miałem wiele samochodów z wszystkimi szybami elektrycznymi, ale z tylnych praktycznie nie korzystałem. W ostatni weekend pierwszy raz użyłem elektrycznych szyb z tyłu w moim E39 i sprawdziłem czy w ogóle działają. Fakt, te korbki nie wyglądają zbyt fajnie w takim aucie, ale jak komuś aż tak bardzo to przeszkadza, to może sobie założyć elektryczne szyby z tyłu. Jako ciekawostkę powiem, że w nowym mondeo w podstawowej wersji mamy z tyłu korbki i klimatyzacje ręczna i to wszystko w 2015 roku.
Kierownica plastikowa też nie jest szczytem luksusu, ale obszycie kierownicy to 150-200zł...Nie mówiąc już o tym, że większość aut, ma tak przetyrane skórzane kierownice, ze też nadają się do ponownego obszycia.
Można szukać Audi z wypasem, bo i takie są, ale wiele potrzebnych elementów, można nie wielkim kosztem dołożyć samemu, np. podłokietnik z przodu, pełny FIs czy zmieniarkę CD.

Ale ten egzemplarz z linku to raczej nic dobrego. Zdjęcia zrobione tak, ze nic nie widać konkretnego. Na pewno nie jest to oryginalna wersja 1.8T 190 BEX, co najwyżej chip albo handlarz tak po prostu wpisał 190km. Po za tym stoi już od około miesiąca w kraju i nikt się nie skusił?
pkc
Zaawansowany

Prawo jazdy: 10 08 2004
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E36 Audi A4 B8
Silnik: 328i 2.0TFSI

07 Lip 2015, 19:28

Koniu w Lanosach są takie cuda. Są 3 wersje wyposażenia S, SE i SX. Najbiedniejsze S, trochę bogatsza SE i najbogatsza SX. A często było tak że SE miał klimę a SX nie miał.
DamianCAR
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 6
Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: E36, Opel Vectra C
Silnik: m50b25, 2.0T + LPG
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mitsubishi ASX 2013, Mocny – Bezpieczny – Prosty
    Od dnia premiery w 2010 roku model Mitsubishi ASX sprzedał się w 250 tyś. egzemplarzy, z czego 140 tyś. znalazło nabywców w Europie i Rosji. Tym samym pojazd stał się globalnym rynkowym przebojem firmy Mitsubishi Motors ...
    Ponad 210-konna Toyota Yaris
    Sportowa wersja Yarisa z mocnym silnikiem benzynowym. Wraz z nim Toyota powraca do segmentu hot hatchów. Auto o 3-drzwiowym nadwoziu i silniku 210 KM to ogniwo łączące Yarisa WRC z rynkową linią najpopularniejszego ...

07 Lip 2015, 19:31

pkc
Niestety Lexusy, Mazdy, niektóre Hondy (accord) zabija akcyza na auta z Japonii dlatego są drogie jednak nadrabiają wyposażeniem - dziś też mamy to zjawisko :yes:

Nie musisz, pisać, że coś tam dołożyć to można tanio - po prostu w tej klasie nie przystroją takie braki na czym zarabiają właśnie Audi/BMW/Mercedes więcej niż na sprzedaży aut. Kto to widział brak automatycznej klimy w XXIw, alufelg czy halogenów? (tutaj piszę o dzisiejszych kompaktach premium)
Tutaj cennik ISa 200 z 2004r. na dowód - no chyba nie kosztował tyle co A6 ;):

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

20 Lip 2015, 16:21

Witam ponownie, trochę pojezdziłem, pooglądałem i wybór padł na VW Golfa V generacji. Rejon poszukiwań Wielkopolskie. Budżet bez zmian
Jakieś konkretne egzemplarze warte uwagi?

Co powiecie o tym?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
fotu
Nowicjusz

Auto: Opel Astra H

20 Lip 2015, 17:58

Temat był Mk4 vs Laga III a skończyło się na gównianym Golfie bez fajnych silników.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

20 Lip 2015, 19:12

fotu napisał(a):wybór padł na VW Golfa V generacji

szwagier, sąsiad, brat, kolega czy teść, który nie ma pojęcia o motoryzacji sypiąc stereotypami Ci doradził? 8)
Jakbyś pojeździł 1,9TDI, potem innym udanym dieslem to stwierdziłbyś "co ludzie widzą w tym silniku"
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika