Skoda Octavia RS za ile zdrowy egzemplarz?

01 Sie 2018, 17:42

Witam Panowie,
co sądzicie o aucie pt. Skoda Octavia RS mk2?
Piszę celowo mk2, bo te starocie na bazie golfa 4 mnie nie interesują.
Obecnie śmigam muzealnym zabytkiem Volvo V70 I :D z silnikiem 2,5T 193 KM
ale w tym aucie non-stop jest coś do roboty, poza tym jest już stare, szmelc na 4 kółkach :angry:
Wczoraj odbyłem jazdę próbną nowiutką Octavią III RS, dla mnie to masakra, czułem się jak bogacz :D
W stosunku do tandetnych Fabii, Felicii to auto podchodzi pod Audi A3/Golfa
Ładnie zasuwa, przyjemnie, miło, dobrze dość wygłuszone, spoko materiały i na prawdę trzyma poziom, zapomina się że to Czechy :D

Niestety nie stać mnie na nowe mk3, postanowiłem że zakupie dwójkę RS
Poczytałem opinii na auto-centrum i ludzie ogólnie zadowoleni, szybki rodzinny hot-hatch, dodatkowo mojej żonki kuzyn pracuje w policji, w drogówce i twierdzi że te auta mają po 300 nalatane a dzielnie się trzymają, bo np Opel Vectra 3,2, non stop wymaga napraw.
Że poleca, fajne niepozorne ale dynamiczne auto, bo oni tam mają chyba dwie Skody Octavie jedna 1,9 tdi druga RS i chyba jeden Superb a reszta Kie, Ople..itp

Myślę, że budżet to tak ~25.000 zł
[link do oferty na Olx wygasł]

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

No i pytanie czy 25.000 to dobry budżet? No i chciałbym kombi z uwagi na wycieczki, dzieciaki itd..dlatego nie interesują mnie żadne 3 drzwiowe Golfy GTI
FelixOrzeszek
Nowicjusz

01 Sie 2018, 17:47

Dla mnie to auto ma jeden problem - prowadzenie. Niby silnik daje jakąś frajdę ale tylko na prostych, bo precyzja jazdy to jakaś kpina. Niemiłosiernie podsterowna oraz sztuczny układ kierowniczy nie dający żadnego sygnału gdzie są koła.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

01 Sie 2018, 17:53

Hmm dziwne, wczoraj jak jechałem to zupełnie tego nie czułem, no chyba że mk3 są już inne jeśli mowa o prowadzeniu, no ale mój brat siedzi w DE ma firmę i ujeżdza Golfem 6 Variantem 1,6 tdi i bardzo fajnie się prowadzi, być może mam niewielkie wymagania ale różnice w stosunku do Volvo czuje w obydwu przypadkach.
FelixOrzeszek
Nowicjusz

01 Sie 2018, 17:55

mk3 to zupełnie inne auto.
Dokładnie - zależy jakie masz porównanie. Wg mnie prowadzenie tego samochodu jest na poziomie Hyundai/Kia, a nie np. Alfy Romeo czy Forda z tamtych lat.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

01 Sie 2018, 18:02

Nie wiem dla mnie fajnie się te auta prowadzą, prędzej mk1 na bazie Golfa 4 ryje przodem ale to inna bajka, tutaj jest co innego.
Dla mnie mimo wszystko auto fajne, rodzinne a przy tym z dużą mocą czego ciężko szukać w innych autach, tzn no są wersje z turbo w autach Segmentu D czy E ale to chyba inna bajka, tutaj prosty kompakt zrobiony na sedan czy kombi i wg mnie fajnie to zasuwa.
Ja bym chętnie nawet na tor się wybrał jak rodzinka zostanie odstawiona do domku :D
FelixOrzeszek
Nowicjusz

01 Sie 2018, 18:13

A ja dodam, żeby uważać czy szukasz turbo-benzyny 200 konnej czy 170 konnego diesla, 2,0 TDI 170 koni tez były RS w tym modelu. (lepiej omijać)

A jak 2 litry turbo benzyna to tylko BWA (2004-2007), te późniejsze są nietrwałe.
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Typ: Sport/Coupe
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skoda Fabia MONTE CARLO - wariant sportowo-lifestylowy
    Nowa SKODA FABIA MONTE CARLO dopełnia czwartą generację gamy modelowej kompaktowego bestsellera marki. Wariant MONTE CARLO symbolizuje rajdowe korzenie SKODY, a jego cechami charakterystycznymi są czarne elementy nadwozia ...
    Lexus IS z mocną V-ósemką lub V-szóstką?
    Wygląda na to, że Lexus po raz kolejny szykuje coś specjalnie dla fanów szybkich sedanów. Wniosek, który japońska marka złożyła w amerykańskim urzędzie patentowym, sugeruje, że w przyszłości na drogi ...

01 Sie 2018, 18:13

FelixOrzeszek napisał(a):Ja bym chętnie nawet na tor się wybrał

To zdanie powinno dać nieco do myślenia. Uważaj co kupujesz, oglądaj dokładnie żebyś na minę nie wszedł.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007

01 Sie 2018, 18:29

galakty napisał(a):To zdanie powinno dać nieco do myślenia.

Tzn co konkretnie?
Trochę chyba przesadzacie, E36 jest mistrzem zakrętów tak? Okej...kumpel parę lat temu przywalił w mur podczas deszczu bo mu tyłek pociągnęło na zakręcie i co z tego że taki super w prowadzeniu bolid?
Wg mnie umiejętności też są ważne, a mi się tam źle ani Golfem mk6 ani Octavią mk3 nie jedzie.
Wątpie żeby nagle Octavia 2 RS 200 konna prowadziła się jak Cinquecento Sporting.

Pionek, czyli co mam szukać 2,0 TFSI tak? Pierwsze roczniki?
FelixOrzeszek
Nowicjusz

01 Sie 2018, 18:33

FelixOrzeszek napisał(a):Tzn co konkretnie?

To że nikt tego nie kupuje do jazdy do kościoła czy po bułki.

Porównanie z kumplem z E36 bez sensu... Wyrzucić na zakręcie na chińskich łysych oponach i w deszczu to może nawet Fiata 125p.
galakty
Forumowicz VIP

01 Sie 2018, 18:48

A skąd wiesz że miał chińskie łyse opony? :)
FelixOrzeszek
Nowicjusz

01 Sie 2018, 19:05

To była metafora, jezu...
galakty
Forumowicz VIP

02 Sie 2018, 18:17

Powodzenia w poszukiwaniach Octavii z tym silnikiem, na otomoto po wklepaniu Octavia II, >200KM, bezwypadkowy, zarejestrowany w PL jest zaledwie 7 aut...
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

02 Sie 2018, 19:05

Ok tylko pytanie czy bezwypadkowy to taki gdzie nie owinął się wokół drzewa? Czy nie miał ryski? Może niektórzy nie zaznaczają tej opcji żeby potem jakiś Jasiu nadęty, super znawca motoryzacji :roll: nie gadał że błotnik malowany a wpisane było że bezwypadkowy.
To tak jak stan auta, jedni pisza że bardzo dobry a na miejscu stan delikatnie mówiąc średni a inni żeby potem się ni włóczyć po sądach i prawnikach wolą wpisać np "auto sprawne" czy to znaczy że złom? no chyba nie.

Ten mi się widzi ale dziwne jest to że tuning był w Niemczech a kraj pochodzenia Polska?;/

FelixOrzeszek
Nowicjusz

02 Sie 2018, 19:07

FelixOrzeszek napisał(a):Ten mi się widzi ale dziwne jest to że tuning był w Niemczech a kraj pochodzenia Polska?;/

Toć mógł pojechać do rodziny w DE i sobie przy okazji zrobić chip, albo pojechał tak po prostu. Mamy 2018 rok, ludzie jeżdżą poza Polskę.
galakty
Forumowicz VIP

02 Sie 2018, 21:52

Dodam również, że niemiecka firma to nie to samo co "na terytorium Niemiec".
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km