Skoda Octavia vs Ford Focus vs Opel Astra?

24 Lis 2010, 18:57

Witam od jakiegoś czasu prowadzę zwiady na rynku samochodów używanych. Jestem świeżo upieczonym kierowcą. Poszukuje samochodu którego cena nie przekroczy 10tyś złotych.
Jednak ucieszył bym się, widząc cenę niższą(wiadomo koszty rejestracji itp) Zakup samochodu planuje na koniec wiosny następnego roku.
Patrząc na oferty na otoMoto i polegając na obiegowych opiniach wybrałem tą trójkę jako kandydatów.
Co do wersji nadwoziowych to myślałem, nad skodą w liftbacku astrą i focusem w kombi.
Zależy mi na tym aby auto było dynamiczne dlatego myślę o mocy w okolicy 100KM
Jednak mam dylemat jaki silnik wybrać ? Czy szukać z gazem? A może zwykła benzyna czy diesel?

Skoda.
Zalety:duże, popularne, podzespoły od VW.
Wady: trudno znaleźć niezajechany egzemplarz
Silniki:
1.6 101/102KM. Bardzo różne opinie, jedni zachwalają inni nie. Popularny seryjna instalacja gazowa
1.9 TDI 101/110KM jednostka legenda
Astra
Zalety: ładna, dobrze się prowadzi dobre oponie na temat niezawodności.
Wady: w sumie nie widzę
1.6 16V (101KM)
2.0 DTI 16V (101KM)-jeździłem i bardzo fajna jednostka niskie spalanie "zalewasz i jedziesz"
Focus:
Zalety:wygląd, prowadzenie
Wady:awaryjność elektroniki szybko zużywające się elementy zawieszenia.
1.6 i Duratec 8V (98KM), 1.6 16V (100KM) problemy przy instalacji LPG.
1.8 TDCi (100KM) brak info
A może jakieś inne propozycje? Zależy mi na tym aby do wnętrza można zapakować dwa rowery w całości więc musi być dosyć długi. Ogólnie wolał bym większy bagażnik. O dynamice wspominałem. Rozglądałem się też za Japończykami jednak ich ceny są wyższe.
A może jakiś Francuz? Renualt Megane, Peugot 406? Sam już nie wiem.
Pozdrawiam Adam!
nikodem92
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań

24 Lis 2010, 19:03

Polecam Skode Octavie. Kup najlepiej wersję z silnikiem benzynowym i zamontuj instalację gazową. Będziesz mieć ten komfort, że instalacja gazowa będzie nowa. Zakładaj gaz tylko w renomowanej firmie- masz wtedy pewność, że części są najlepszej jakości, a osiągi będą praktycznie takie same jak na benzynie.
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdańsk
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Opel Astra III
Silnik: 1.7 CDTi 100 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

24 Lis 2010, 19:06

Dzięki za radę. Tylko nie wiem jak to ekonomicznie wygląda. Bo wiadomo zakup auta z zainstalowany gazem jestnie wiele droższy od tego bez. A instalacja gazu to kwota prawie 2 tyś? Chyba, że się mylę.
A dlaczego właśnie Octavia jakaś szczególna zaleta?
nikodem92
Nowicjusz

24 Lis 2010, 19:17

Octavia to praktycznie volkswagen, jak sam wspomniałeś. Tyle, że w opakowaniu Skody. Jest to model , który ostro zatruł życie volksvagenowi, gdyż już rok po wprowadzeniu do produkcji Octavii, firma volkswagen odnotowała spadek sprzedaży o blisko 10%. Z roku na rok spadek rósł :wink:
Samochód jest porządnie wykonany, w miarę niezawodny(jak na samochód). jest ceniony przez wielu klientów. Poza tym, nie bez przyczyny produkują go do tej pory :smile:

Porządna instalacja gazowa to wydatek 2500-3000 zł- ale warto! :wink:
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdańsk
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Opel Astra III
Silnik: 1.7 CDTi 100 KM
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2004

24 Lis 2010, 19:24

muszę to sobie policzyć kiedy by mi się zwróciła instalacja gazowa.
Z tego co gdzieś czytałem przy instalacji gazowej trzeba dokonywać jakiś dodatkowych przeglądów wymian filtrów itp. więc koszta roczne dochodzą.
nikodem92
Nowicjusz

24 Lis 2010, 19:40

nikodem92 napisał(a):Focus:
Wady:awaryjność elektroniki szybko zużywające się elementy zawieszenia.
1.8 TDCi (100KM) brak info

Nigdy się nie spotkałem z awaryjnością elektroniki a tym bardziej z szybko zużywającym się zawieszeniem.

Na TDCI Cię nie stać - co najwyżej jakieś TDDI z początku produkcji - pancerna jednostka ;)
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2013

24 Lis 2010, 20:22

Z zawieszeniem to gdzieś czytałem, że tylne szybko się zużywa.
A o elektronice to coś o centralnym zamku itp.
nikodem92
Nowicjusz

24 Lis 2010, 20:39

Wydaje mi się, że łatwiej Ci będzie znaleźć zadbany egzemplarz z silnikiem benzynowym. Poza tym z tych trzech wybrałbym raczej Astrę. Octavia po prostu mi się nie podoba - wygląda jak auto emeryta. A Focus? Zawieszenie trochę zbyt delikatne jak na nasze drogi, poza tym w niektórych miejscach pojawiają się ogniska rdzy.
Jeżeli chodzi o francuzy to skłaniałbym się np. ku Citroenowi Xsara.
siebek25
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kielce

24 Lis 2010, 21:28

A z Xsarą to patrzeć na 1 czy 2 generacje?
W sumie tanie auta się wydają. Muszę się im przyjrzeć.
nikodem92
Nowicjusz

25 Lis 2010, 13:25

Xsara I jest mniej skomplikowana pod względem elektroniki, tyle że silnik 1.6 ma tylko 88KM.
1.4 sobie odpuść bo jest mułem, a 1.8 110KM niestety jest dość awaryjny.
Xsara II ma jakiś centralny komputer sterujący całą elektroniką, który w dodatku lubi czasem płatać figle (musisz o tym doczytać, bo szczegółów nie pamiętam - czytałem o tym jakieś 3 lata temu). Za to można ją kupić z fajną jednostką benzynową 1.6 109KM.

Obie generacje Xsary możesz kupić z bardzo udanym silnikiem diesla 2.0 HDI.
siebek25
Początkujący
Awatar użytkownika

25 Lis 2010, 21:40

hm gdyby jeszcze się trochę lepiej prezentowała :)
Z jedynką mam do czynienie prawie na codziennie :D dwóch sąsiadów ma jedne z 1.4 drugi z 1.6 i w sumie nie wiem niby nie narzekają na nie ale jednego ktoś bliski pracuje w serwisie citroena i różnie rzeczy się słyszy o cytrynkach. Że można trafić i nic się nie będzie działo a innym razem ciągle coś właśnie komputer będzie wywijał i lepiej taki sprzedać :D ale nie słyszałem tego konkretnie o xsarze tylko ogólnie o citroenie.
A peugoty? Dużo ich jeździ o 406 mówią, że jeden z najbardziej udanych autek tego producenta.
nikodem92
Nowicjusz

25 Lis 2010, 21:45

Dokładnie - 406 to jeden z najbardziej udanych Peugotów. Sporo większy od samochodów wspomnianych w pierwszym poście. Bardzo wygodny, blacha w ocynku, brak tylnej belki skrętnej. Minusem może być dość paliwożerny silnik 2.0 - ale wiadomo, że po samochodzie takiej wielkości nie ma co się spodziewać spalania poniżej 10l w mieście ;)
siebek25
Początkujący
Awatar użytkownika

26 Lis 2010, 19:49

czy peugot 406 ma składane tyle siedzenia? Chodzi mi o sedana.
nikodem92
Nowicjusz

27 Lis 2010, 17:08

Z tego co pamiętam to tak, w proporcjach 50/50.
siebek25
Początkujący
Awatar użytkownika