Skoda Octavia z 514 000 przebiegu!?

10 Paź 2015, 08:36

Witam Szanownych Forumowiczów,

chciałem podzielić się z wami swoim problemem i wysłuchaj waszych opinii. W ostatnim czasie "znajomy" handlarz/mechanik zaoferował mi kupno Skody Octavii I 2002 rok, wersja Elegance 1.9 TDI 110KM sprowadzanej z Danii. Przebieg auta to 210 tys km. Obecnie posiadam Golfa III TDI 110KM z 1996r. Oferta cenowa wygląda następująco - 5500zł + moje auto bądź 7500 samą gotówką...

Byłem bardzo bliski kupna, nawet poszedłem już z gotówką, ale NIESTETY(?!) akurat nie zastałem sprzedającego. Postanowiłem więc w wolnej chwili poczytać nieco o autach sprowadzanych z Danii i odkryłem, że można sprawdzić ich rzeczywisty przebieg na duńskich stronach internetowych, gdyż u nich każda wizyta na "przeglądzie" jest rejestrowana w Internecie...Podałem na jednej z tych stron nr rejestracyjny oraz nr VIN i w tej samej chwili zwątpiłem, czy powinienem zakupić to auto. Wg zapisanych danych rzeczywisty przebieg auta wynosi 514tys.km !!!

Motoryzacja to nie jest moja mocna strona, dlatego chciałem się zapytać Was, czy taki przebieg automatycznie skreśla to auto? Samo kręcenie licznika jest już podejrzane, wątpię, żeby ten handlarz nie zdawał sobie z tego sprawy, być może jest więcej rzeczy, które ukrywa. Na jeździe próbnej wydawało mi się, że auto pracuje dobrze, lekko dymił przy zapalaniu.

Czy kupno tego auta nadal jest opłacalne? Byłem już bardzo nastawiony na to autko, a tu taki klops :( Będę wdzięczny za wszystkie rady i opinie.

PS w załączniku przesyłam fotki
polak654
Nowicjusz

Auto: Golf 3
Silnik: 1.9
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 1996

10 Paź 2015, 08:43

Normalny przebieg dla diesla z tych lat.
Myslisz , ze inne z Niemiec czy innych krajow maja mniej ? Tam diesel kupowany do jazdy w dlugie trasy. Tylko u nas na wszystkich aukcjach same igły z przebiegiem max 200 tyś :roll:
Panik
Początkujący

Zdjęcia: 4
Auto: Nie mam

10 Paź 2015, 08:56

Jakieś 2miesiące temu na otomoto pojawiła się Octavia 1.9TDI 90km z 1ręki,99rok z autentycznym przebiegiem ponad 500tkm,ogłoszenie było też na fb na różnych profilach i co najlepsze auto szybko się sprzedało więc jak widać niektórzy nie boją się takich przebiegów. Ogólnie weż auto na jakąś stację niech sprawdzą jak to wygląda i jak będzie ok to brać bo te silniki potrafią wyciągnąć sporo km.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

10 Paź 2015, 09:18

I dopasuj cene zakupu do przebiegu ;)
Jak kupic auto z Niemiec -->PRIV
kalik
Aktywny

Prawo jazdy: 3- 0- 0
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Mondeo IV Turnier
Silnik: 2.0TDCI
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

10 Paź 2015, 09:53

Dzięki za szybki odzew. :roll:

Za dopuszczalny i w miarę normalny przebieg na diesla z tych lat uznałbym przebieg rzędu 300-350tkm.

Barol napisał(a):Ogólnie weż auto na jakąś stację niech sprawdzą jak to wygląda i jak będzie ok to brać

Chciałem tak zrobić,pojechać z nim do mechanika, który mógłby go sprawdzić, ale problem w tym, że auto jest na duńskich tablicach i ponoć przy zatrzymaniu przez policję czekałby mnie spory mandat...Moja jazdą próbną było przejechanie krótkiego odcinka na pobocznej drodze :/

Ogólnie trochę dziwi mnie, że sam musiałem zająć się tłumaczeniem dokumentów auta, rejestracją w urzędzie celnym, gdyż sprzedający nie miał czasu, jednak na przegląd techniczny pojechał sam, informując mnie po fakcie i zapewniając, że wszystko ok.

kalik napisał(a):I dopasuj cene zakupu do przebiegu ;)

Zastanawiam się czy wciąż warto zabiegać o to auto. Jeżeli miałbym negocjować , to jaką cenę zaproponować? Myślę, że sprzedający może zdawać sobie sprawę z rzeczywistego stanu auta i nie chcieć ze mną negocjować, tylko szukać innej osoby, która zapłaci zgodnie z ilością wyświetlonych km na desce rozdzielczej :/

Tutaj podaję link do tej duńskiej strony. Może wywnioskujecie z niej nieco więcej niż ja :

http://selvbetjening.trafikstyrelsen.dk ... U632730098
polak654
Nowicjusz

10 Paź 2015, 09:55

Jeszcze oplaty masz robic? Odpusc, znajdziesz cos innego.
Jak kupic auto z Niemiec -->PRIV
kalik
Aktywny

Prawo jazdy: 3- 0- 0
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Mondeo IV Turnier
Silnik: 2.0TDCI
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2008
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Hilux w służbie GOPR
    Toyota Hilux pojawia się wszędzie tam, gdzie wymaga się wytrzymałości, niezawodności i uniwersalności w najtrudniejszych warunkach. Dlatego kilka lat temu do grona użytkowników Hiluxa dołączyło Górskie Ochotnicze ...
    Volkswagen e-up! w pełni elektryczny samochód seryjny
    Volkswagen przedstawił swój pierwszy, w pełni elektryczny samochód seryjny: nowego e-up!. To prawie bezgłośne, czteroosobowe auto robi wrażenie zasięgiem 150 kilometrów i doskonałą funkcjonalnością. Nowy ...

10 Paź 2015, 10:12

wydrukuj to co znalazłeś i idź negocjuj
zachowałbym też papier, że ma znacznie większy przebieg na przyszłość jakbyś sprzedawał albo skorygował licznik jak ma być - większy szpan, że auto ma pół miliona i jeździ niż chore 200tys. w 13 letnim dieslu
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

10 Paź 2015, 10:22

Facet chcę 7500zł za Octavie dobrze rozumiem? Jeśli tak to jest to dobra sztuka na handel,jeśli auto jest sprawne,nie zniszczone to myśle że spokojnie dostał byś za nią 9500-10000zł.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

10 Paź 2015, 10:41

Barol napisał(a):Facet chcę 7500zł za Octavie dobrze rozumiem?

5500zł + golf tdi 1.9 110km z 96' + wszystkie opłaty ( nawet te, związane ze sprowadzeniem auta z Danii), które razem wynoszą ponad 1500zł ( liczyłem koszt za paliwo do urzędu celnego ok.150km )

Zapomniałem dodać, że przednia szyba lekko pęknięta od strony pasażera oraz brak radia.
polak654
Nowicjusz

10 Paź 2015, 10:59

polak654 napisał(a):5500zł + golf tdi 1.9 110km z 96' + wszystkie opłaty ( nawet te, związane ze sprowadzeniem auta z Danii), które razem wynoszą ponad 1500zł ( liczyłem koszt za paliwo do urzędu celnego ok.150km )

Dla mnie są to o tyle abstrakcje że ostatnio zastanawiałem się czy kupić avensisa1 2,0 w automacie za 11k z przebiegiem 32tyś.km.
A tu rozważamy auto z przebiegiem pół bańki które finalnie wyjdzie około 10k.!!! (w zależności ile jest warty Twój golf)
Więc tak naprawdę gdzie tu jest cel zakupu takiego auta...?
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

10 Paź 2015, 10:59

To ja bym zrobił tak jak dzida napisał,wydrukuj sprawozdanie i idż pokaż facetowi ciekawe jak zareaguje.
Barol
Awatar użytkownika

10 Paź 2015, 11:03

Barol napisał(a):To ja bym zrobił tak jak dzida napisał,wydrukuj sprawozdanie i idż pokaż facetowi ciekawe jak zareaguje.

Barol ale handlarze to wiedzą i mają w dup..e nasze reakcje... bo polaczek i tak kupi bo wszędzie masz podniecenie tdi.

Na swoje wytłumaczenie powie tylko ze podawał stan licznika a nie przebieg albo że był wymieniany silnik z deklarowanym przebiegiem i tyle.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

10 Paź 2015, 13:57

Gdzie ten załącznik jest, zobaczył bym tą Skodzinę.
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

11 Paź 2015, 23:38

Niestety nie mogę dodać zdjęć - opcja z załącznikiem nie działa.

Dokumenty już wydrukowane, jutro idę negocjować...
polak654
Nowicjusz

12 Paź 2015, 05:49

Auto nie posiada przebieguu,liczy się jego stan.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)