Skoda Rapid - Felgi stalowe

24 Paź 2022, 10:02

Witam chcę zakupić na zimę felgi stalowe do skody rapid Rozmiar 6.0" x 15" 5x100 ET 38 . , a wiem że w tym samochodzie jest czujnik spadku ciśnienia czy będę jeszcze musiał coś dokupić. ? Jaka jest zasada działania czujnika spadku ciśnienia ?czy same felgi stalowe wystarczą ?
rikiMor0102
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: góral podbeskidzia
Prawo jazdy: 01 08 2005
Auto: Opel Kadet 1,6 Opel Corsa 1,4

24 Paź 2022, 11:05

Mam taką Skodę i szukam takich felg, podasz namiary na nie?
Bipiajan
Obserwowany

24 Paź 2022, 11:07

Masz czujniki kontrolujące ciśnienie w kołach. Przy każdej feldze jest jeden czujnik, dlatego do felg powinieneś zakupić komplet czujników które zostaną przypisane w sterowniku jako drugi komplet jak jest taka możliwość i później po zmianie kół zostanie Ci tylko zmiana na aktualnie używany komplet. Jak założysz zwykłe czujniki ciśnienia to kontrolka od TPMS będzie się cały czas świeciła.

Jak nie masz możliwości dodania drugiego kompletu czujników to można by kupić uniwersalne i sklonować id oryginalnych i wtedy nie będziesz musiał nic robić przy wymianie kół. Warunek tylko jest taki że oba komplety muszą być od siebie w znacznej odległości chodzi o przechowywanie bo czujniki mogą być wykrywane nawet z kilku metrów.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

24 Paź 2022, 13:27

Rokiko napisał(a):Masz czujniki kontrolujące ciśnienie w kołach. Przy każdej feldze jest jeden czujnik,
Ta skoda ma chyba TPMS pasywny - pośredni. Nie musi być czujników w felgach .
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

24 Paź 2022, 14:21

Nie wiem który rok ale wydaje mi się że w tym modelu były też wersje z czujnikami w kołach. System bez czujników bierze sobie info z czujników ABS i porównuje obroty koła. Jak kręci się za szybko względem innych to wywala błąd. To taki uproszczony system :) a moim zdaniem bardziej funkcja w sterowniku bo bazuje na innych czujnikach :wink:
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

27 Paź 2022, 23:05

Samochód jest z roku 2016 , z tego co się dowiadywalem u innych na kołach nie ma czujnika podobno odczytuje z ABS . Jak zainstaluje stalowe felgi dam znać czy wszystko działa.
rikiMor0102
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: góral podbeskidzia
Prawo jazdy: 01 08 2005
Auto: Opel Kadet 1,6 Opel Corsa 1,4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto szukać taniego ubezpieczenia OC?
    Galopujące stopy procentowe, a wraz z nimi drastycznie rosnące koszty życia sprawiają, że szukamy oszczędności na wielu polach. Czy ubezpieczenie samochodu powinno być jednym z nich, czy niekoniecznie? Sprawdźmy! Czy tanie ...