Skoda Superb 2.5 TDI-na co zwracać uwagę ?

04 Cze 2013, 11:48

Witam,chcę kupić Skodę Superb 2,5 TDI 163 konie i chciałbym dowiedzieć się,na co mam zwracać uwagę przy zakupie.
Konkretnie chodzi mi o tą sztukę,możecie po zdjęciach ocenić,co wygląda nie tak ?
[link do oferty na Allegro wygasł]
Ogon007
Obserwowany

Auto: Mercedes W124

04 Cze 2013, 17:54

Zwróć uwagę na to że interesujesz się prawie... passatem B5 z bardzo awaryjnym silnikiem a skrzynia wytrzymuje max 200tkm a potem tylko płacz. Ja tylko chcę doradzić ........
kris7777
Początkujący

Miejscowość: śląsk

04 Cze 2013, 19:57

Jak chcesz Skodę Superb to szukałbym z silnikiem 1.9TDI 130KM. Znacznie droższa na rynku wtórnym niż 2.5 TDI. Doczytaj czy ten silnik 2.5 TDI w Superbie to nie ten sam co słynny w Audi gdzie bardzo szybko wycierają się wałki rozrządu co owocuję dość kosztowną naprawą.
elpolacco
Początkujący

Prawo jazdy: 12 12 1990
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

04 Cze 2013, 20:55

Ten silnik moze juz miec poprawione walki rozradu, ale zapewne dalej boryka sie z napedem pompy olejowej, co prowadzi do zatarcia silnika.
Aukcja jest wystawiona przez handlarza i ciekawi mnie dlaczego nie ma podanego przebiegu.
Daniel0
Nowicjusz

Miejscowość: Legionowo
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Ford Windstar
Silnik: 3.8
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Van
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995

05 Cze 2013, 07:53

Kwestia jest taka,że wiem już co nieco o samochodzie.340 tysi przebiegu,Pompa wtryskowa wymieniana już 2 razy w serwisie i serwisowana była do 2013 roku,bo jeździła w dużej firmie,wozili tym szefa.Widziałem na żywo,zaczyna rdzewieć tam gdzie są światełka nad tablicą na tylnej klapie,ale wyczytałem,że to częsta przypadłość Superbów.Tak to stan jest ok.Czyli mam w niej sprawdzić wałki rozrządu i podpiąć pod komputer ? Ogólnie warto za taką cenę brać tą skodę ?
Ogon007
Obserwowany

Auto: Mercedes W124

05 Cze 2013, 11:05

1.9 jeszcze bym zaryzykowal z takim przebiegiem, 2.5 juz bym sie bal brac.
W kazdej chwili moze sie z niego zrobic skarbonka bez dna.
Daniel0
Nowicjusz

Miejscowość: Legionowo
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Ford Windstar
Silnik: 3.8
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Van
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...