Skoda Superb II 2009 czy Mitsubishi Lancer 2009 ?

19 Lip 2009, 07:24

Kosztują mniej więcej tyle samo i nie wiem który wybrać. Dlatego proszę o pomoc.
[center]
1. Zdjęcie

silnik 1.8 TSI (Audi), 160 KM
---------------------------------------------------------------

2. Zdjęcie

silnik 1.8 , 143 KM

[/center]
Jeżeli posiadasz jakieś informacje na temat użytkowania tych aut i ewentualnych problemów technicznych, proszę o info ;]
Luiz
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Völklingen [D]

19 Lip 2009, 17:17

Rozsądek mówi skoda, serce Mitsu :)
Ogólnie rzecz biorąc ja wziąłbym Lancera.
Kwiatula
Nowicjusz

19 Lip 2009, 18:24

wziałbym lancera ale z 2.0 T
andrewb25

19 Lip 2009, 19:09

Jak na moje to te samochody są zbyt rózne ;)
Ja ogólnie wziąłbym Lancera, ale to z powodu, że jeżdże w większości w mieście i nie potrzeba mi nic innego niż zwykły kompakt.
Superb mimo wszystko to limuzyna, może i skoda, może i to tanie, ale mimo wszystko jest to inna półka niż Lancer.
Inna sprawa to to że za cenę max wypasionego Lancera, będziesz miał gołego Superba.
eaxene
Aktywny

Miejscowość: Toruń

19 Lip 2009, 19:39

eaxene napisał(a):... za cenę max wypasionego Lancera, będziesz miał gołego Superba.

No właśnie, i tu tkwi problem. Superb ma za to więcej mocy, 6 biegów i katalizator EURO-5 (mniejsze opłaty).
Lancer ma biegów 5, kat EURO-4 i jest nieco mniejszy. Ale tak jak mówisz, wypasiony max... Chyba jeszcze z 1500 razy będę się zastanawiał :???:
Luiz
Nowicjusz
Awatar użytkownika

19 Lip 2009, 21:00

Luiz mieszkasz w Niemczech,mieszkańcy tego kraju lubią to co jest dobre a tanie,wolą to od równie dobrego a drogiego,nieraz jechałem przez Niemcy czy Austrię i widziałem mnóstwo bryczek na które u nas raczej macha się ręką gestem rezygnacji a to duży błąd ,Skody to świetne samochody ,ty Luiz dobrze o tym wiesz skoro pytasz o SUPERBA!Wiesz ile kosztuje wahacz do tego samochodu w ASO Skody?! 500 zł :shock: Zapytaj o cenę tej części w ASO VW-agena lub AUDI (auta nic nie lepsze) ,ba pytałem z ciekawości o cenę wahacza oryginalnego w zwykłym sklepie motoryzacyjnym do mojej starej 190-tki,600 zł :shock: za sztukę.Wy ludzie mieszkający za naszą zachodnią granicą jesteście oszczędni i dobrze :wink: Jedno mnie zastanowiło w SUPERBIE brak problemów z elektroniką ,jak Czesi tego dokonali ja nie wiem ,powszechnie wiadomo ,że VW-agenom te problemy nie są obce.Mitsubishi Lancer?!Cóż ten samochód już w springu ze Skodą Octavią w ocenie Fachowców pozostał w tyle :shock: Mnie osobiście Lancer się zwyczajnie nie podoba,wygląda karykaturalnie ,pasuje młodemu chłopakowi ,statecznemu Gościowi absolutnie nie,to jest moja prywatna opinia.Skoda Superb?!Według opinii Fachmana testującego ten samochód ,cytuję!Chyba tylko znaczek Skody przeszkodzi Superbowi w zawładnięciu pierwszego miejsca w klasie premium :shock: To samochod z pomysłem,system zmiennego otwierania tylnej kanapy(twindoor),ułatwia to załadunek bagaży oraz uzyskania cech sedana i hatchbacka równocześnie.Silniki?!Cóż jesli Mitsubishi w Lancerze Diesel wykorzystało silnik VW-agena to nie będę komentował jakości silnika w Skodzie(czytaj SUPERVWagenie) :!: Ja osobiście nawet nie zastanawiałbym się ,który z tych samochodów wybrać ,lubię baaardzo komfortowe bryki,wielkie!Stać cię na Superba?!To będziesz miał chyba najlepszy samochod w swej klasie obecnie,jeśli kupisz Mitsubishi będziesz miał świadomosć tego,ze Subaru analogowe jest lepszym samochodem.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

20 Lip 2009, 11:35

Jestem posiadaczem tego pierwszego w tej wersji silnikowej. Zakupiłem wersję demonstracyjną, żeby oszczędzić na cenie. Przy opcji PLATINUM z dodatkowymi bajerami (nawi, sound system, skóra alcantara (polecam), mocowanie GSM i kilka innych) utargowałem do naprawdę niewielkiej (relatywnie kwoty).
Po jeździe próbnej byłem strasznie napalony, więc zakup przeprowadziłem bardzo sprawnie.
Jestem bardzo zadowolony jako kierowca. Żona zadowolona jako pasażerka. Znajomi rodzina z tyłu - ekstremalnie zadowoleni. To co ten samochód sobą reprezentuje to po prostu bajka.
Odradzam jedno - zakup tego autka w welurach. Nie wiem co Ci Czesi mysleli sobie projektując materiał, ale w porównaniu z welurem z Accorda lub (olaboga) mojej Octavii I z 2002 roku to jest po prostu koszmar.
Polecam za to skórkę w wersji alcantara z podgrzewanym tyłkiem - rewelacja.
Wracając do pojazdu - wiem, że ma ptaka na masce, ale taki już urok marki. Jeśli ktoś kupuje samochód dla marki to nie auto dla niego po prostu. Jeśli jednak chce mieć samochód, który naprawdę wiele sobą reprezentuje, ma mnóstwo doskonałych rozwiązań technicznych i jest po prostu wart swoich pieniedzy - jak najbardziej polecam.

Aha - ja wybierałem między Accordem 2009 a Superbem II. ;)

Mam nadzieję, że pomogłem swoimi wypocinami :)
Beskit
Nowicjusz

Miejscowość: Elbląg

20 Lip 2009, 11:42

No tak, jeżeli chodzi o prestiż, wygodę itp itd to nie ma porównania pomiędzy Lancerem a Superb.
Ja szczerze się przyznaję że wziąłbym Lancera tylko z powodu że nie potrzeba mi nic większego i do miasta większy samochód to problem.
Aha co do wyposażenia, może sprawdź, i ten "goły" superb aż tak nie odstaje poziomem wyposażenia od wypasionego Lancera ;) /no może nie ma alusów, ale da się bez tego jeździć ;) a tak poza tym to może jedynie dopłata do dwustrefowej klimy no i może elektrycznie składane lusterka, ewentualnie czujniki cofania na przód- razem coś koło 5 tysięcy- mówimy o wersji podstawowej/.
Także jakbyś miał jeździć dużo to Lancer nie jest za dobry, więc Superb. Natomiast jak praktycznie tylko w mieście to się zastanawiaj czy Ci nie będzie przeszkadzać wielkość Superba- i jeżeli nie to weź go :)
EDIT:
Btw. myślałem że 160ps w takim dość dużym aucie troche za mało, a tu prosze poniżej 9 sek. do setki :)
eaxene
Aktywny

Miejscowość: Toruń

20 Lip 2009, 17:27

Dzięki Wam za pomoc. obecnie sytuacja obrazująca podjęcie dezycji wygląda tak:

[center]
kupię Skode ---[]-------------------------- kupię Lancera
[/center]
Luiz
Nowicjusz
Awatar użytkownika

22 Lip 2009, 22:17

Luiz napisał(a):Dzięki Wam za pomoc. obecnie sytuacja obrazująca podjęcie dezycji wygląda tak:

[center]
kupię Skode ---[]-------------------------- kupię Lancera
[/center]

No i elegancko ;)
Beskit
Nowicjusz

Miejscowość: Elbląg