Skoda Superb - problem w wyborze

08 Lis 2013, 16:16

Witam

Proszę o pomoc w wyborze auta dokładnie skody superb - dodam ze do 20tys.

-jaki silnik proponujecie?
zastanawiam się nad wersja 1.9tdi 131km , albo 2,8 z gazem

na co zwracac uwage ,który będzie oszczedniejszy w użytkowaniu nie mam na myśli samego spalania ale ewentualnych napraw.

co w Škodzie superb jest słabym punktem na co trzeba uważać?

czy istnieje możliwość zapłacenia mniejszej akcyzy kupując skode 2.8 z Niemiec? wiem ze'jest ten podatek 18.6% wartości auta.

czy może Skoda octavia RS ale w tej kwocie chyba mogę zapomnieć?

proszę o opinie i komentarze pozdrawiam
lukasbolhp
Nowicjusz

Prawo jazdy: 20 12 2008
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: VW Passat B5
Silnik: 1.9 TDI 110km
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

08 Lis 2013, 17:56

Ostatnio ze znajomym kupiłem superb 1.9 tdi 130 koni autko świetne dynamiczne, silne i wygodne:). Silnik 1.9 tdi bardzo dobra jednostka:), osobiście jeżdżę audi a6 1.8 t 150 koni ale moc TDi'ka no muszę przyznać że mnie zaskoczyła, silnik 2.8 to już niestety jest V'ka i tu już nie jest kolorowo jak coś siądzie:/. W obu przypadkach 100 kilometrów zrobisz za podobne pieniądze ale od 1.9 tdi masz niższą akcyzę bo tylko 3%, nie wiem czy da się coś przykombinować z akcyzą od silnika 2.8. Polecam 1.9 tdi, weź kogoś ze sprzętem żeby sprawdził Ci pompowtryskiwacze <tzw Bipy> tak sprawdzisz ich kondycję, jeden słaby punkt skody superb w porównaniu do octavi to zawieszenie wielowahaczowe które jest dość drogie w utrzymaniu zwróć na nie uwagę. Ale widzę że jeździsz passatem to wiesz o co chodzi z tymi wahaczami;)
przemek217
Launch X-431 DIAGUN - tester diagnostyczny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Limanowa
Prawo jazdy: 16 01 2005
Auto: Audi a6 C5
Silnik: 1.8 T 150KM AEB
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1998

09 Lis 2013, 00:25

Dzięki kolego za kilka swoich słow.

Nurtowalo mnie pytanie czy do takiego dużego auta jakim jest Skoda superb silnik 1.9 TDI o mocy 130KM nie będzie za mały.
a co myślisz na temat skrzyni? automat odpada? tzn w wersji 2.8 oczywiście jak bym kupił w kraju.
lukasbolhp
Nowicjusz

Prawo jazdy: 20 12 2008
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: VW Passat B5
Silnik: 1.9 TDI 110km
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 1997
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    Korzystanie ze smarfona podczas przechodzenia przez jezdnię
    Jednym z zagrożeń dla bezpieczeństwa ruchu drogowego jest korzystanie ze smarfona podczas przechodzenia przez jezdnię. Już w czerwcu wejdą jednak w życie przepisy, które tego zakazują. Choć to kierujący pojazdami powodują ...